prosta zupa - 3675 przepisów (strona:30/245)

Szarlotka z bezą 186

Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 223

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 158

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować.  Jako baza posłużył

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 163

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 156

To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 166

Bardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka peklowana w całości z szynkowaru 231

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 168

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam  na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jibneh shelal - syryjski ser 228

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 213

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zalewajka 120

Jest to zupa mojego i mojego Męża dzieciństwa. Podana z białą kiełbasą i ziemniakami, rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.  'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska

CookYourself
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 182

Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Polska zupa Proste potrawy Przy kuchennym stole Smak mojego domu Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary Sto kolorów kuchni Ugotujmy to W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Krem z batatów 179

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia.  Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 0,5 kg słodkich ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki, mrożonej świeży tymianek sól, pieprz

pink envelope
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 175

dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kærnemælkkoldskål 124

czym długo się głowiłam), kold to zimny, a skål - miska. Maślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania, nie ma więc ryzyka, że z żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze