 Żeberka w sosie barbecue 454
Żeberka w sosie barbecue 454To mój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 208
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 208Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 247
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 247W Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Pasztet domowy po ... saudyjsku 229
Pasztet domowy po ... saudyjsku 229Jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma. :) W krajach arabskich przygotowanie pasztetu na spoób polski jest mało realne. Szanse na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kawa z wodą różaną 218
Kawa z wodą różaną 218Podawałem już przepis na kawę z kardamonem , przyszedł więc czas na mniej znaną w Polsce kawę z dodatkiem wody różanej. Kawa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ramadanowy deser z daktylami 205
Ramadanowy deser z daktylami 205Jest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 197
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 197Staramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z Arabii Saudyjskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu 222
Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu 222Jako przyprawa imbir jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 269
Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara 269Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug ) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie . W zależności od
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata W paprykowym świecie - faszerowana papryka 214
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 214Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Marynowane skórki arbuza 287
Marynowane skórki arbuza 287Przepis pochodzi najprawdopodobniej z pogranicza Jemenu i Arabii Saudyjskiej . W tym surowym, nieprzychylnym człowiekowi środowisku nic nie mogło się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 204
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 204Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Chleba naszego pszennego ...... 199
Chleba naszego pszennego ...... 199Chleb, polski chleb, to coś za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "chleb niemiecki", ale jest to zwykłe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 215
Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 215Dostaliśmy dziś od Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog - przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Mafroukeh - deser spod libańskich cedrów... 219
Mafroukeh - deser spod libańskich cedrów... 219Im dłużej mieszkam w Al-Khobar , tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata