potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:173/295)

Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 115

Zima to czas kiedy jemy więcej niż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą(...)pokrojonej na kawałki cebula porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj. Żurek chrzanowy Żurek z chrzanem to tradycyjna potrawa regionalna na świąteczne przejedzenie.Chrzan roślinny antybiotyk, który

Ugotowane pozamiatane
Boczek z grilla 161

pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy(...)zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy

Kulinarna Pokusa
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 270

tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja(...)złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. * ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak ** mieszanka firmy Kamis   zastawa

królestwo garów
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 206

bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam , że powinno się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi(...)końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Rosół z kaczki 154

Ile domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej

nietylkopasta.pl
Chicken Curry wg Buni 315

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta

Buniabaje w kuchni
Grillowany kurczak z piekarnika 122

Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Czas : 1,2 godz. Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Marynata z kawy Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół(...)keczupie. Amerykanie, którzy wiedza to i owo o grilowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero

Niedzielny kucharz
Grillowany kurczak z piekarnika 108

Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Czas : 1,2 godz. Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Marynata z kawy Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół(...)keczupie. Amerykanie, którzy wiedza to i owo o grilowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero

Niedzielny kucharz
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis 154

obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Aby zupa była naprawdę smaczna i aromatyczna przygotowujemy prawdziwy bulion drobiowy z kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy(...)gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę, a na koniec dodajemy do zupy szynkę pokrojoną w słupki wielkości zapałek, która doda wyrazistości potrawie. Dodatkowo można zupa krem z pora może być podana z grzankami. Smacznego zupa krem z pora Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Księga-Smaku
Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN) 116

boję się podawać pierwszy raz robionej potrawy tłumkowi gości. Nie pierwszy i nie ostatni raz wpadłam na taki zwariowany pomysł. Kolejny raz taka taktyka (albo jej brak) okazała się udana, ale jak już kiedyś powiedziałam: mięso i wino - czy to się może nie udać? Nie ma szans. Uwielbiam. Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN): około

Karola gotuje
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 122

mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pięć smaków z ananasem 87

czasu raczyłam się fixem do potrawy chińskich. Nie wiem jaki skład tego typu produktów był wiele lat temu, natomiast obecnie jest dość słabo. Ostatnio miałam ochotę wrócić na chwilę do tego smaku, nie używając jednak chemii. Bum! Łatwo. Wystarczyło dodać przyprawę 5 smaków i mąkę.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej  pół

Kardamonovy
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 134

Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach

w mojej kuchni
Jedzonko do pracy #60 101

tylko jogurt. Lunch: Grillowana pierś z kurczaka w panierce z oregano i mielonego ziela angielskiego Kuskus z warzywami - papryka kolorowa, cebula, groszek, oliwki i ser feta, koperek, Wszystko skropione oliwa i sokiem z cytryny.  Do tego wszystkiego tzatziki. Pomysł na ten obiad zaczerpnęłam od Jamiego - "Dania w 15 minut". Jego potrawy mają ten niezwykły plus, że są bardzo

Codzienne Gotowanie
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 153

pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż go chwilę, aby z wierzchu nie był surowy. Teraz dodaj dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony