Curry z Kurczaka. Dziecko od jakiegoś czasu pytało jak smakuje takie danie. Cóż mogłam zrobić? Opowiedzieć o smaku? Wolałam ugotować, tym bardziej, że i ja byłam ciekawa jak smakuje to danie. Dużo dobrego słyszałam o takich daniach, więc wzięłam lenia za rogi i mimo czterdziestostopniowego upału przygotowałam Curry na obiad. Nie było źle, bo danie nie zajmuje dużo czasu, więcej(...)basmati i czarnym ryżem. Kiedy curry dochodziło w woku, syn spróbował, a z jego ust padło tylko jedno słowo: "Zarąbiste". Ja do tego dodałabym jeszcze ostre! Rzadko jadam ostre potrawy, ale ta smakowała mi. Następnym razem sprawdzę jak będzie smakowało, jeśli zmniejszę ilość pasty curry na 2 łyżeczki. To danie więc dedykuję dorosłym i prawie dorosłym dzieciom właśnie
Blondynka Gotujeszlachetna i wytworna potrawa”. Czy można lepiej uhonorować jedzenie, które, dodajmy, powstało jako strawa biedaków, danie instant do szybkiego przygotowania dla ciągle będących w ruchu nomadzkich plemion beduińskich? Sprawdźcie nasze przepisy z kuskusem (więcej znadziecie ich na blogu): BAKŁAŻAN POD PARMEZANEM Z KUSKUSEM DANIE JEDNOGARNKOWE Z KUSKUSU, POMIDORÓW I KREWETEK KURCZAK W KUSKUSIE I JARMUŻU SAŁATKA
Niedzielny kucharzidealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję że jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek
Mama z miastacebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, bo potrawa lubi przywrzeć
Państwo Wojtczuk gotująduszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć
Państwo Wojtczuk gotująInspiracją do zaprezentowanej potrawy było hasło: „1000 pomysłów, jedna Lubella”, czyli polska dynia, pyszny makaron, szczypta egzotyki i... niezbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Ostatnio mam go zdecydowanie za mało i ta perspektywa smętnej jesieni... Danie jest proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca smakiem. I to baaardzo! Dlaczego kurczaka nazwałam egzotycznym? Mięso smażyłam na oleju
Di gotujewykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra
potrawyregionalnemożliwość rozmowy, nawet trudnej, za kurczaka, dynię i makarony na 1000 sposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę
Kuchnia Prezydentowejdziś przedstawię moje ulubione potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie
MarciochaKucharzykawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu. Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę. Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej bo do finalizacji potrawy może być go niewiele. Sos między
Basia w kuchnitylko czekać drugiej serii. Tym samym dzisiejszy post to mała porada dla naszych przyszłych Bohaterek, którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie. Zacznijmy od przygotowania Spaghetti: Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany(...)mieszamy aby nie przywierała do dna. Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki
Smaki Brazyliimięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy(...)używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam sobie smażenia pieczarek bez dodatku masła jalapeno Lubimy ostre potrawy, dlatego w moim domu zawsze jest opakowanie papryczek jalapeno, które dodajemy do sosów, tostów, zapiekanek, pizzy i wielu innych dań ketchup/majonez/musztarda Ketchup tylko z wysoką zawartością pomidorów i bez sztucznych dodatków i cukru
Cooking Monstergrillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej. Tym razem naprawdę było w czym wybierać! Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie i spróbuję. Dominika przygotowała: mięso w marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę z fetą , Karolina przyniosła Kuskus(...)Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił się również Kurczak, czyli Aga z Eksperymentalnie.com , Michał i Sabina , a także rodziny przybyłych blogerów :) Spotkanie było o tyle wyjątkowe od reszty, gdyż miałam okazję, obdarować przybyłych blogerów upominkami, które otrzymałam od sponsorów. Jestem
Słodkie Przyjemnościkurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz paprykami lub przyprawą do kurczaka), mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano *** *** Paprykę kroimy w kostkę, dokładamy do kurczaka i przez chwilę razem podsmażamy ciągle mieszając *** *** Mięso z papryką zdejmujemy z patelni. Na patelnie wkładamy łyżkę masła, wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz 1 łyżkę kurkumy, mieszamy, wsypujemy ryż(...)przygotowujemy szparagi: myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Pokrojone szparagi dokładamy do ryżu, mieszamy i dalej dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy usmażone wcześniej mięso z papryką, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy razem jeszcze około 2 minuty, aż ryż będzie całkowicie miękki *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy
Blog z Apetytem