wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję(...)ładnie podpiekły i na zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips z piekarnika Burgery
Niedzielny kucharzOgłaszam wszem i wobec, że ta zupa jest moją ulubioną. Zawiera bardzo dużo złożonych smaków i jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Zupa zawiera dużo warzyw, kurczaka
wysmienityzalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Wlewamy wino i dusimy razem 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeInna wersja rosołu, super dla naszych pociech. Można przemycić trochę świeżej pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić mięso, zagotować. Zdjąć szumy, dodać obraną
Kuchnia PokoleńSkładniki: Główka młodej kapusty; 2 średnie cebule; 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny , z piersi kurczaka); Pęczek koperku; 1 litr zimnej wody; 2
Gospodyni Miejskakoszyczkową" (składkową). Mam nadzieję, że moje propozycje potraw i przekąsek na Sylwestra będą dla Was pomocne i inspirujące i że każdy znajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :) Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i bekonem Szwedzka kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami
Codzienne GotowanieJest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama
Rozpustne gotowaniedoskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie, słone ciasteczko maczane w gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek mięty doskonale niweluje czosnkowy zapach, nadając przyjemnie orzeźwiający smak naszym potrawą. Drugą moją propozycją jest szybka sałatka z serem typu
Słodkie okruszkiDziś polecam pyszne skrzydełka z grilla. Są łatwe, tanie i szybkie do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1
Tradycyjna kuchnia Kasiproporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu. WYKONANIE: kurczaka tnę na cztery części, maceruję w marynacie odkładam na dobę, następnie umieścić w rękawie piec około 1h godz. na 10 min. przed wyjęciem rozciąć rękaw i zrumienić mięso. Pamiętajcie sprawdźcie miękkość mięsa. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę
Kuchnia Beatywskazanych poniżej, prezentowałam Wam również na blogu. Potrawy Claudii Roden nie zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho
Chilli Czosnek i OliwaPiękna, wiosenna pogoda za oknem to i potrawy muszą być wiosenne ;) Brokuł to warzywo, które bardzo lubię, dlatego dzisiaj szybka zupka krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku. Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula
Czerwona PorzeczkaGrilluję po około 4 minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu(...)kuchni. Z uwagi na jego szczególne właściwości powinien być używany na zimno, nie należy stosować do go smażenia czy gotowania. Jest to idealny dodatek do sałatek, surówek, sosów i potraw przygotowywanych na zimno. Olej ma specyficzny smak i zapach. Nadał moje sałatce wspaniałego aromatu. Warto mieć taki olej w domu, gdyż zarówno jest bardzo zdrowy, jak i wspaniale smakuje
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj proponujemy oryginalny, ale łatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi(...)potrawa „robi się sama”. Aby było jeszcze wygodniej, jest też w 100% daniem jednogarnkowym, a w dodatku bardzo dobrze się prezentuje. Z racji użytych składników jest lekkie i dość zdrowe. Same zalety, prawda? Przepis inspirowany jest podobnym jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Różni się jednak znacznie sposobem wykonania i kilkoma innym istotnymi szczegółami. Pikantny kurczak
Kulinarna Pokusapaella to nie jest ryż z innymi rzeczami) dlatego też muszą znaleźć się następujące składniki: duża, biała fasola podobna do pięknego jasia, pomidory,zielona płaska fasola, mięso z kurczaka oraz królika, sól, oliwa, ryż, woda i szafran, który często zastępuje się colorante ze względów ekonomicznych. Tradycyjnie używa się tylko wymienionych powyżej składników, natomiast często dodaje się ślimaki, karczochy, paprykę(...)przecieru pomidorowego 240 kg białej fasoli 1000 kg zielonej płaskiej fasoli przyprawy 1520 kg ryżu. jedynym składnikiem, którego nie udało się przewieźć było surowe mięso Prezentacja potrawy w holu restauracji Ciekawostki Cytryna Do paelli dodawane są cząstki cytryny. Zasada głosi, że przed wyciśnięciem cytryny na paelle należy poinformować pozostałych jedzących. Przypalony ryż dobrze przygotowana paella powinna charakteryzować
Gotuj po hiszpańsku