potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:171/295)

Przepisy na dynię 148

samą lub wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek, zup i dań głównych (świetnie komponuje się z egzotycznymi przyprawami), a także deserów! A czy Wy lubicie dynie? Pod jaką postacią najchętniej jecie dynię? Przepisy na dynię Sałatki Sałatka z kurczaka z dynia Zupy Krem z dyni z ciecierzyca

Codzienne Gotowanie
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 174

piersi z kurczaka. Mój ojciec będąc w wybitnej amerykańskiej szkole kulinarnej, poproszony o przygotowanie jednego flagowego tradycyjnego polskiego dania, bez wahania przygotował właśnie chłodnik litewski z botwinki. Wykładowcy i uczniowie nie mogli uwierzyć, że kuchnia polska, kojarząca się z ciężkimi mięsnymi daniami, wydała na świat potrawę tak delikatną

kuron.com.pl
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 190

Dirty rice to tradycyjna potrawa zapoczątkowana przez Kreoli. Nazwa pochodzi od koloru, który uzyskuje pierwotnie biały ryż po przyrządzeniu z wątóbką i mieloną wieprzowiną.  Brudny ryż występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy. Składniki (4 porcje

Zielona Kuchnia
Paluchy drobiowo-serowe 785

jest tu również posiekany koperek, bez którego potrawa z pewnością traci. Kotleciki prezentują się świetnie, jeszcze nie spotkałam się, by komuś nie posmakowały, choć czasami wychodzą mi lekko suche – wszak to delikatne, chude mięso drobiowe, ale oczywiście na wszystko jest jakaś rada – najlepiej jest użyć mięsa mielonego zarówno z piersi kurczaka jak i udek:) 500-800 g mielonego

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 150

nawet odrobiną chili, czosnek w tej potrawie można pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy  obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona

Wanilia i Kardamon
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 216

się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź. Składniki proporcje na 3-4 osoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
roladki z piersi kurczaka... 161

Składniki: piersi z kurczaka 3 porcje, musztarda sarepska 3 łyżeczki, mozzarella w kulce 3 sztuki, papryka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, papryka słodka mielona - do smaku, olej rzepakowy 5 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 3 szklanki piersi delikatnie rozbić przez woreczek

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak duszony w pomidorach 141

praskę ząbki czosnku, a następnie pomidory i kurczaka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się sos (ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką

Dobra karma
Cukinia z kalafiorem na ostro 160

korzystajmy właśnie z ich bogactwa i komponujmy potrawy z ich udziałem jak choćby w tej naszej propozycji! Składniki: 2 młode cukinie 1 mały kalafior 1 ser mozzarella 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 ząbki czosnku 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona ) sól, pieprz świeżo mielony

kgwjanczewo
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 188

zapach, smak, faktura... Ale po kilku potrawach lody zostały przełamane i kocham soby - szczególnie zupy soby.  Moim zdaniem do tego  makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka.  Oryginalne soby powstają na bazie bulionu

Kuchnia Prezydentowej
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 244

długo Wam posłuży do innych potraw :) Skrzydełka możecie zmarnować dzień lub godzinę, dwie wcześniej,  ale przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka gyros 157

sałatce odgrywa dobrze przyprawione mięso, dzięki niemu potrawa stanowi sycącą kompozycję idealną na podwieczorek. Sałatka jest szybka i bardzo prosta w wykonaniu . Poszczególne warstwy można dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań. Składniki 1 główka kapusty pekińskiej 1 słoik ogórków konserwowych 2- 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 duża podwójna pierś z kurczaka  przyprawa Gyros keczup  majonez Sposób Kapustę pekińską

Kuchenne aromaty
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 140

Zima to czas kiedy jemy więcej niż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą(...)pokrojonej na kawałki cebula porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj. Żurek chrzanowy Żurek z chrzanem to tradycyjna potrawa regionalna na świąteczne przejedzenie.Chrzan roślinny antybiotyk, który

Ugotowane pozamiatane
Boczek z grilla 185

pewno każdy sobie z jego realizacją poradzi, chociaż może to wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy(...)zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy

Kulinarna Pokusa
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 288

tartej, 50 ml bulionu drobiowego, sól, ostra mieszanka przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja(...)złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. * ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak ** mieszanka firmy Kamis   zastawa

królestwo garów
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 229

bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam , że powinno się ją propagować , może nie przyrządzam jej zbyt często .. bo wiadomo, młodzież , ma dzisiaj nieco inne smaki No ale jednak, przynajmniej kilka razy w roku, być musi(...)końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Rosół z kaczki 184

Ile domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej

nietylkopasta.pl
Chicken Curry wg Buni 330

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta

Buniabaje w kuchni
Grillowany kurczak z piekarnika 137

Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Czas : 1,2 godz. Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Marynata z kawy Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół(...)keczupie. Amerykanie, którzy wiedza to i owo o grilowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero

Niedzielny kucharz
Grillowany kurczak z piekarnika 127

Prosty trick i zwykły pieczony kurczak zmienia się w w grilowanego kurczaka. Pyszne danie jak z grila, które trzeba tylko odpowiednio przyprawić a potem zapiec w sosie barbecue. Czas : 1,2 godz. Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Marynata z kawy Sos barbecue w Polsce nie jest szczególnie popularny. Jako marynaty używamy raczej zaprawy z piwa, czy mieszanki ziół(...)keczupie. Amerykanie, którzy wiedza to i owo o grilowaniu bardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero

Niedzielny kucharz
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis 175

obieramy, kroimy w piórka i razem z porem szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Aby zupa była naprawdę smaczna i aromatyczna przygotowujemy prawdziwy bulion drobiowy z kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy(...)gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę, a na koniec dodajemy do zupy szynkę pokrojoną w słupki wielkości zapałek, która doda wyrazistości potrawie. Dodatkowo można zupa krem z pora może być podana z grzankami. Smacznego zupa krem z pora Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Księga-Smaku
Kurczak po francusku w winie (COQ AU VIN) 137

boję się podawać pierwszy raz robionej potrawy tłumkowi gości. Nie pierwszy i nie ostatni raz wpadłam na taki zwariowany pomysł. Kolejny raz taka taktyka (albo jej brak) okazała się udana, ale jak już kiedyś powiedziałam: mięso i wino - czy to się może nie udać? Nie ma szans. Uwielbiam. Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN): około

Karola gotuje
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 143

mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pięć smaków z ananasem 107

czasu raczyłam się fixem do potrawy chińskich. Nie wiem jaki skład tego typu produktów był wiele lat temu, natomiast obecnie jest dość słabo. Ostatnio miałam ochotę wrócić na chwilę do tego smaku, nie używając jednak chemii. Bum! Łatwo. Wystarczyło dodać przyprawę 5 smaków i mąkę.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej  pół

Kardamonovy
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 150

Bluszczyk kurdybanek Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach

w mojej kuchni
Jedzonko do pracy #60 119

tylko jogurt. Lunch: Grillowana pierś z kurczaka w panierce z oregano i mielonego ziela angielskiego Kuskus z warzywami - papryka kolorowa, cebula, groszek, oliwki i ser feta, koperek, Wszystko skropione oliwa i sokiem z cytryny.  Do tego wszystkiego tzatziki. Pomysł na ten obiad zaczerpnęłam od Jamiego - "Dania w 15 minut". Jego potrawy mają ten niezwykły plus, że są bardzo

Codzienne Gotowanie
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 168

pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż go chwilę, aby z wierzchu nie był surowy. Teraz dodaj dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
drobiowo-owocowe szaszłyki pieczone w piekarniku... 187

Składniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
6. Prawie naleśniki z otrębów 184

razowych, czasem kukurydzianych. Nie lubię również potraw z ogromną jej ilością.  Naleśnik w wykonaniu jest banalnie prosty i nie musimy martwić się o grudki. Jem go na wszystkie możliwe sposoby: na sucho, na słodko, na słono, z mięsem. Gorąco polecam z ricottą, ze szpinakiem i twarogiem, z masłem orzechowym, z kurczakiem... itp. Ze spokojem możemy go wziąć

Be Fit Be Strong
Pasztet z królika 183

tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele

W kuchennym oknie Ewy
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 184

kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię, paprykę i bakłażana - np. francuski ratatouille, gruziński adżabsandali, czy grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania