Witajcie! Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać! Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćburgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe. Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy , więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrazy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią , więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Jest również (chyba jedyną) dynią, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor. Dynia
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto. Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćPatrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-). Ciekawe są te zmiany pogody, prawda? Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami. Danie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody. Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie. Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę
Pora coś zjeśćWitajcie! Koniec roku za pasem, więc pora na kilka zaległych relacji z warsztatów. W końcu ten rok obfitował w warsztaty, poznałam mnóstwo wspaniałych i utalentowanych Szefów Kuchni, poznałam wielu świetnych i sympatycznych blogerów, zjadłam niezliczoną ilość pysznych dań, ale przede wszystkim nauczyłam się bardzo dużo nowych rzeczy i mam nadzieję, że kolejny rok, również będzie obfitował w wiele podobnych okazji
Pora coś zjeśćWitajcie w ostatni dzień 2013 roku! Czas podsumowań i wyznaczania postanowień noworocznych. Pokazałam Wam już podsumowanie 12 najlepszych zdjęć z tego roku, teraz pora na 12 najchętniej odwiedzanych przepisów. Jak zauważycie na liście znajdują się same klasyczne pozycje, zatem wnioskuję, że wielu z Was zdecydowanie woli taką kuchnię. Jednak to nie przeszkodzi mi w kolejnych eksperymentach kulinarnych :-). W tym roku
Pora coś zjeśćDzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćkcal. Podsumowując wystarczy porcja produktu zbożowego, owoc (lub warzywo), produkt mleczny i ciepły napój, a zbilansowane śniadanie będzie gotowe. Zdecydowana większość ludzi na śniadanie jada kanapki, ale może pora przełamać tę rutynę i przygotować coś bardziej kreatywnego? Jest wiele produktów zbożowych, które można wykorzystać. Z pomocą przychodzą ciastka belVita ! Stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu, gdyż w ich składzie znajdziemy
Pora coś zjeśćtaki grill jest znacznie zdrowszy niż grillowanie na klasycznym, ma nawet funkcję odciekania tłuszczu (ustawia się go pod kątem) i dzięki temu uzyskamy zdrowy, dietetyczny posiłek. Przekonałam Was? Zatem pora na przepis! Pyszne drobiowo-warzywne szaszłyki z dodatkiem orzeźwiającego sosu z mango i mięty. Ciekawe połączenie? Jak najbardziej, do tego bardzo smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćpaństwo zdobyło 1 miejsce w Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść