doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały(...)por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj podrasowana klasyka, kopytka z dodatkiem mieszanki serów Regio piatto, sos z suszonych podgrzybków z karmelizowanym porem i śmietanką 36 %. Często robię dania z karmelizowanym porem, polecam pierogi z kaszą i grzybami. W sezonie grzybowym sosy robię ze świeżych grzybów. Grzyby zbieramy i suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem(...)Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki suszone podgrzybki 2 łyżki oleju 1 duży por sól, pieprz i cukier 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki 36 % Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, następnie szatkujemy je w szatkownicy, lub drobno kroimy. Na oleju przesmażamy pokrojony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóry otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę urozmaiciłam i dodam coś od siebie :) Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia 250 g mięsa mielonego ( używam wieprzowego) 1 jako Dodatki: grzanki masełko czosnkowe Krok 1: Mięso mielone doprawiam w misce sola i pieprzem, dodaję(...)jajko i wszystko mieszam. Następnie formuję w kulki ok 1 cm. Pora należy starannie umyć i pokroić w talarki. Krok 2: Gotując bulion używam garnka z przystawką parową, bulion gotuję w dolnym garnku, przyprawiam tak jak lubię, gotuję go z kulkami mięsnymi. Na przystawce parowej umieszczam pora, gotuję pod przykryciem ok 30 minut. Żeby konsystencja kremu była odpowiednia ugotowanego
Niezły MłynekCzas przygotowania: ok.40 minut Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej(...)wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek. Uwagi: Polecam podawać filety
Gorący kąsekprzepis na tort. Kto powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g twarogu(...)pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora możemy podgotować 10 min w wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę
Olikowa kuchniaZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy
SMYKWKUCHNIszczerze mówiąc jestem już zmęczona i marzę tylko o położeniu się do łóżka z kubkiem gorącej czekolady. Mmmmm... :) Ale to za chwilę. Najpierw obiecany przepis na... Sałatkę z pora Moja sałatka Potrzebujemy do niej: 1 duży lub 1,5 mniejszego pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół(...)jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy cienko w piórka, a jabłko w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Można ją urozmaicić o ugotowane na twardo jajko, ugotowane ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś
Ratunku obiadPrzepis na tę zupę powstał w mojej głowie już jakiś czas temu. Bardzo lubię pory i od dawna chciałam zrobić z nich zupę, ale żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 100%. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też dodałam od siebie i w ten sposób powstał mój idealny przepis na zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi(...)kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany
Ratunku obiadsobie, że wyszło mi całe dziesięć rządków - oj, będzie rzodkiewkowo ;) Jeśli oczywiście okażę się "dobrą ogrodniczką" ;) Składniki (2 - 3 porcje): - 3 średniej wielkości marchewki - pół białej części pora - 3 łyżki majonezu - łyżka soku z cytryny - duża szczypta gruboziarnistej soli - duża szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy(...)dosyć drobno (najpierw nacinamy wzdłuż, później kroimy na małe kawałki). 2. W szklance mieszamy majonez z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Mieszamy z marchewką i porem. 3. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem
Kraina Tysiąca Smakówłupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora byłaby cebula, ale wiem, że to jednak różnica, więc mając już piękną wiązkę szpinaku i świeżo uwędzonego dorsza na kuchennym blacie pobiegłam po pora:) Składniki na 2 talerze: średniej wielkości wędzony(...)dorsz - w oryginale łupacz średni por ziemniak spory 2 garści świeżego szpinaku - nie mam pojęcia w jakich miarach podać ilość, więc podaję za autorką, a dałam na oko:) 1/2 szklanki mleka - może być śmietana ok. 1 litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty
Zdrowa Kuchnia SowyJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik(...)cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam mięso, a zupę lekko zmiksowałam, tak, aby część warzyw pozostała w kawałkach. Dodałam obrane z kości kawałki mięsa, posypałam koperkiem i zjadłam z grzanką
Zdrowa Kuchnia Sowypewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi. Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki(...)ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać
kolorowotorcikowoMoja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora. Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka: Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół
Sajkofanka smakupora często robię sałatki z różnymi dodatkami.Tym razem dodałam świeży ananas.Sprawdził się idealnie dodają słodyczy i eliminował ostry smak pora.Pyszna. Składniki: 1 szt por biała część 2 jajka 3 łyżki kukurydza z puszki 2 plastry świeżego ananasa 2 łyżki majonez sól,pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, następnie obrać z skorupki i pokroić w kosteczkę(...)Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananas pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ala piecze i gotujeBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego(...)dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min. Farsz: Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujedoprawilam. Potem tylko napelnilysmy foremke i umiescilysmy ja w piekarniku na dobrych 40 minut. Od chwili rozpoczacia gotowania na efekt koncowy czekalysmy mniej niz na paczki ;-) Quiche ziemniaczany z porem ciasto: 170g maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki(...)ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie: Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy razem na gladka mase. Formujemy kulke, owijamy we folie spozywcza i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, walkujemy i wykladamy nim foremke
Przysmaki Karolkiumarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła(...)formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni. Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze
Przysmaki KarolkiSalatka : 1 por 6-8 ogorkow kiszonych 2-3 lyzki majonezu lub jogurtu sol Skroic drobno por, posolic odstawic na min 30 min by zmiekl. Zetrzec ogorki kiszone na grobych oczka, dodac do por, polaczyc z majonezem lub jogurtem. Rewelacyjna salatka obiadowa. Smacznego
Smaki Edytyokazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy Wam życzyć dużo zdrowia, szczęścia, pomyślności, wielu wspaniałych rozkoszy podniebienia, apetycznych dań, słodkich wypieków, a przede wszystkim - radości z gotowania! Życzy Pora coś zjeść ! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwychodziła! Mam nadzieję, że spadnie deszcz i to wszystko nieco opadnie...). Wróćmy do meritum! Poniżej przepis, który znalazłam w KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały. Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćtylko zwiedzić zabytki Gdańska, ale i odwiedzać miejscowe lokale. W Gdańsku odwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc i będziemy chcieli się nimi z Wami podzielić. Niniejszym postem otwieramy nowy dział- Pora coś zjeść na mieście . Myślimy, że ten i następne posty spodobają się Wam. W najbliższym czasie będziemy przedstawiać lokale z Gdańska, a później z Krakowa i innych części Polski. Naszym najważniejszym
Pora coś zjeśćDzień dobry! W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić. Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż szykowało? Oby nie! Jednak w kuchni i też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część
W kuchni Karmel-itkibyła autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę wraz z zalewą. Odstawiam(...)kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram skorupki i siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora w półtalarki. Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem. Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem. * zabieg ten spowoduje, że makaron
W kuchni Karmel-itkiburzowym granacie. Chwilę później wielkie krople deszczu zaczynają uderzać w okna. Co chwila niebo rozjaśnia się zupełnie, jakby ktoś pstrykał z góry zdjęcia z fleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka(...)kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą soczewicę, dynię i płatki chili. Chwilę wszystko razem przesmażam, po czym dodaję odrobinę bulionu, cały czas dusząc na małym ogniu. Bulion dolewam za każdym razem, kiedy soczewica wchłonie płyn, a gdy przestanie już wpijać, chwilę
W kuchni Karmel-itkiDolewamy mleka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Surówka z pora i marchewki Składniki: por 2 marchewki 2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Przed wrzuceniem
Czerwona PorzeczkaPyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku(...)Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje
Kolizje SmakówAlbo jedzone przed telewizorem. Siedzicie w piżamach, rozmawiacie, a czas staje w miejscu... Moja propozycja na taki posiłek to ziołowa tortilla podana z aromatycznym nadzieniem z chorizo, fasoli, pora i pomidorów . Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się z takiego(...)hiszpańską tradycją i temperamentem" na 2 obfite porcje czas przygotowania: 35 min. Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej fasoli 1 pęczek cebulek dymek 1 mały por 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła(...)posiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pokrojone pory i chwile dusić. Wsypać ryż i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej
Czerwień i błękithakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz(...)smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeróżne: możemy je ubić mikserem, tłuczkiem do ziemniaków no i widelcem. Jeżeli chodzi o nasza dietę no to musimy w tej chwili przymknąć oko:) Składniki: 500g ziemniaków 1 duży por 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 szklanka mleka sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować. Gotować 15-20 min. Po ugotowaniu(...)cedzić wodę. Pora starannie umyć i pokroić w cienkie paseczki wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażyć. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy obsmażonego pora, łyżkę masła, sól, pieprz i szklankę ciepłego mleka. Wszystkie te składniki starannie łączymy. Chodzi o kremową konsystencję ziemniaków, jednak wyczuwalnego pora. Smacznego
Niezły MłynekJeżeli szukacie ciekawego sposobu na kotlety drobiowe to oto on. Prezentują się świetnie a smakują fantastycznie. Są delikatne i proste w przygotowaniu. Składniki - podwójny filet z kurczaka - mały por - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 10 dag startego żółtego sera - 3 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - sól, pieprz - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli(...)Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i umyć. Pokroić w krążki. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pora, chwilę wszystko razem poddusić i odstawić do przestygnięcia. Jajka rozkłócić. Dodać przyprawę do grosa
Świat SmakuKolejny mój wymysł w stylu "jak zrobić coś z niczego" i wyszło bezapelacyjnie coś wspaniałego. Warto kombinować w kuchni :) Składniki: jedna pierś z kurczaka 3 plasterki szynki parmeńskiej pół pora kilka świeżych listków bazylii, mięty, kolendry ( tymianek, rozmaryn czy koperek również sprawdzą się świetnie) dwie łyżki musztardy dijon oliwa z oliwek łyżka miodu szczypta soli i pieprzu sok z połowy(...)robienie roladek. Na deskę kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, na nią układamy rozbitą jedną część piersi kurczaka ( jedno na drugim w linii pionowej). Zanim zaczniemy zawijać na wszystkim kładziemy pora pokrojonego w ćwiartki o długości około 3 cm i formujemy zawijańce z kurczaka (coś na styl zrazów). Kolejne dwa kawałki kurczaka traktujemy tak samo, wpinamy po dwie wykałaczki do każdego zawijańca
Mango Papajadanie z jedynie dwoma dodatkami (oprócz podstawowych składników risotta), które nadają mu cały smak. Nie trzeba nawet przypraw. Samo w sobie jest bowiem wystarczająco aromatyczne. Risotto z boczkiem i porem Potrzebujemy: 200 g słonego boczku (u mnie parzony) 1 niewielkiego pora 1 średnią cebulę 1,5 filiżanki ryżu 2 łyżki masła 250 ml płynnej śmietanki (u mnie wersja odchudzona(...)dodaję, ale można to robić na oko). Trzeba uważać by risotto nie zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części usuwamy, a całość kroimy w cienkie krążki (lub, gdy jest grubszy, wzdłuż i wtedy w piórka). Kiedy dodamy cały bulion, ryż powinien być jeszcze twardawy. Możemy wtedy dolać
Ratunku obiadmoże by tak królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany(...)umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny
Miksturownikwspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić(...)minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania
Pasja SmakuDzień dobry! Miesiąc temu odwiedziliśmy Restauracja Hotel Chopin Cracow w ramach akcji Blogerzy Smakują portalu Uroda i zdrowie. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się naszymi wrażeniami z tej
Pora coś zjeśćidea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki: 15 dag filetów z łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie
Buniabaje w kuchniLubię ostrość pora .Drobno pokrojony i zmieszany z utartym jabłkiem jest wspaniałą szybką surówką . A co ważne zależnie czym ta surówkę doprawimy uzyskujemy wiele jej odmian. Podstawa to por , jabłko, sól, pieprz i olej lub śmietana. Ale to nie koniec - może być dresing na bazie majonezu , soków owocowych . Można dodawać inne owoce np. cytrusy. Dzisiejsza jest pikantno- słodkawa. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipoddać karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można(...)wykorzystać do innych potraw). 1)- Na litr wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół by jak największe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić na pół wzdłuż by środek
Buniabaje w kuchniSzybciutka surówka - pikantna .Został mi kurczak i ryż z wczorajszego obiadu , nie musiałam więc gotować .Dorobiłam więc tylko surówki wg ,, starego ,, przepisu ( tyle , że na blogu
Buniabaje w kuchniCześć :) Jak wczoraj obiecałam - dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek :) Sałatka prosta i smaczna, proporcje składników dowolne :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Czytaj
Pora coś zjeśćCześć :) Dzisiaj znów pora na pora :) Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :) Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :) Zapraszam! :) Przepis pochodzi z "Palce lizać" A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćCześć :) Przedstawiamy kolejną wariację na temat pora :) W końcu - Pora coś zjeść :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Tak to już dzisiaj! Te prawie 4 tygodnie konkursu tak szybko minęły :) Otrzymaliśmy 33 zgłoszenia, które przez czas trwania całego konkursu mogliście oglądać w albumie
Pora coś zjeśćCześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co
Pora coś zjeśćCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się
Pora coś zjeśćWitam Was! W ramach kulinarnych pogaduch razem z Anią , Ullą i Justyną wybrałyśmy się na kolację do Hamsa hummus & happiness israeli restobar . Źródło : Fanpage Hamsy
Pora coś zjeśćWitajcie! Niedawno miałam okazję uczestniczyć w wykładzie i degustacji w Moo Moo Steak & Burger Club. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćWitajcie! Zapraszamy Was na relacje z ostatnich warsztatów i spotkań w jakich mieliśmy okazję brać udział w ostatnich 2 tygodniach. Życzymy miłej lektury! :-) Ada i Mateusz
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jeśli brakuje Wam jeszcze inspiracji i pomysłów co można podać na świątecznym stole, to zapraszamy tutaj przepisy na boże narodzenie Za pomocą strzałki przejdziecie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jak zauważyliście, nie często bywam w restauracjach, zdecydowanie bardziej wolę gotować w domu, jednak... czasem zdarzy się wyjść z koleżankami, na pogaduchy w towarzystwie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-). Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu
Pora coś zjeśćDzień dobry! Od czasu do czasu na naszym mailu pojawiają się różne informacje prasowe, między innymi takie, które dotyczą otwarcia nowych lokali w Krakowie. W ten
Pora coś zjeśćmnie atmosfera, nowi, cudowni ludzie i wspólne gotowanie. Uwierzcie, że łączy ono niesamowicie. Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ, SEZAMEM I CZOSNKIEM . (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką; dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki(...)zielona papryka 1 duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam
W kuchni Karmel-itkiWielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła, by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwników na wszelkie takie ekscesy. Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystała swój stan i przyrządziła w końcu(...)świeża, a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma ;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek 5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki. Pora szklę
W kuchni Karmel-itkiwarzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć(...)łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc szybka w wykonaniu i do tego bardzo dobra. Polecam spróbowac , jeśli ktoś do tej pory nie miał tej przyjemności :) Składniki: - 1 op. kalafiora mrożonego 450 g - 2 duże ziemniaki - 1 por- biała częśc - 2 zabki czosnku - 2-3 serki topione kremowe - 1 łyzka oleju - 1 łyzka(...)masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy
Słodkości i nie tylkowykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy(...)tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy
Słodkości i nie tylkoFormowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju Sos porowo-paprykowy 1 l wody 2 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - częśc biała łyżka oleju Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic(...)minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki
Słodkości i nie tylko