porem - 1871 przepisów (strona:15/125)

Zupa porowa wg Kuchni Pięciu Przemian 164

Ciesielskiej  "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Składniki na 2 porcje: * 2 -3 ziemniaki * 300 g porów * kawałek kapusty włoskiej - dodałam od siebie * łyżka masła * przyprawy: tymianek, kurkuma, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól W Kuchni 5 Przemian ważna jest kolejność dodawanych składników, więc po kolei(...)wrzątku (g) dodałam szczyptę kurkumy i tymianku (g) 2. szczyptę kminku (sł) 3. pokrojone ziemniaki (sł) 4. pokrojone pory i kapustę włoską (o) - wcześniej trochę je poddusiłam na maśle 5. odrobinę imbiru i pieprzu cayenne (o) 6. sól do smaku (sn) Dodawałam robiąc odstępy 1-2 minutowe pomiędzy poszczególnymi składnikami. Gotowałam do miękkości, zmiksowałam i na koniec jeszcze: 1. szczypta

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem z dyni z imbirem 196

Przepis mozolnie wyprodukowany przeze mnie;) Pierwszy raz w ogóle robiłam zupę z dyni, jak również cokolwiek z dyni, ponieważ do tej pory dynia istniała dla mnie jedynie w wersji dekoracyjnej (co roku zbieram małe kolorowe dynki z wysianych wcześniej w ogrodzie ziarenek). Jak nabrałam ochoty na włączenie jej do mojego menu, to się okazało, że czas dyni już się skończył(...)dynie i jest na stale ze mna ... ma tyle dobrego smaku, ze nie potrzeba zbyt duzo do niej dokladac. Moja zupa to odtluszczony bulion drobiowy, cebulka lub biala czesc pora i dynia . Wszystko potem miksuje, dosmaczam , posypuje pietruszka i daje kleksa kokosowej smietanki , pycha .. sowa_nie_sowa 2012/01/31 18:28:22 Basia , a co to za cudo ta kokosowa śmietanka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 192

widziałam potrzeby. To była pierwsza wersja ; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej.  Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli. Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek. I ta wersja była jeszcze lepsza:)   "Szczęście nie jest stacją do której przyjeżdżasz, lecz sposobem podróżowania" Anonim

Zdrowa Kuchnia Sowy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 156

Dziewicze dla mnie tereny, jakim były do tej pory wszelkie dania ze strączkami, są dalej sukcesywnie zdobywane! Przyszła kolej na curry:) Zainspirowana tym przepisem zamieniłam ciecierzycę na soczewicę (bo jeszcze soczewicy nie jadłam) i zmodyfikowałam przepis tak, aby było zgodnie z Kuchnią Pięciu Przemian. Jak zwykle podczas przygotowywania nowego dla mnie dania z ciekawością wielką oczekiwałam rezultatu. Curry kojarzyło(...)niskie ig, więc właśnie idealne na MM:D Nie mam pojęcia dlaczego wcześniej na to nie zwróciłam uwagi i nie zainteresowałam się nimi tak jak teraz; może nie ta pora była dla mnie;) Pozdrawiam dziewczyny! Gość: Patyska, ckq152.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/03/05 14:28:37 fajne curry - a jak myślisz, wyjdzie mi takie wege z fasolki mung i warzyw typu papryka, ziemniaki, marchew

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z łososiem i ryżem 159

zimno 2  woreczki ugotowanego ryżu jedna czerwona cebula 4 ogórki kiszone 7 jajek 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pora  Wykonanie: Do ostudzonego ryżu dodajemy, pora pokrojonego w piórka i sparzonego. Ogórki pokrojone w kostkę. Cebula w kostkę, łosoś  -średnie kawałki. Jajka pokrojone w kostkę.Wszystko łączymy. dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1375

ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)bardzo nie zmiękły. Odcedzamy. Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.   Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 440

stopni C, opcja góra i dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony(...)strony. 5. PIECZENIE WSTĘPNE (15 min): naczynie żaroodporne z szynką i marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i opiekamy 15 min bez przykrycia – wysoka temperatura domknie wszystkie pory mięsa. 6. PIECZENIE WŁAŚCIWE (2 h): Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni C i pieczemy szynkę ok. 1 h 45 min pod przykryciem (jeśli mamy szynkę cięższą niż

Nerds Kitchen
Krewetki na ostro 136

więcej?  Składniki: 0,5 kg całych krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli  2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie(...)Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy

Niezły Młynek
Sałatka jarzynowa 214

Moja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki.  Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą

prawdziwe jedzenie
Surówka z białej kapusty 394

pachnące. Ja zrobiłam z  majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie:   Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oczyścić(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por cienko pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać. Dodać trochę soli, pieprzu wymieszać i odłożyć na około pół godziny żeby warzywa zmiękły. Dodać majonez pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 331

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec

My Culinary Art
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 208

przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka

Tajskie smaki
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 179

przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem z warzywami

Tajskie smaki
Sałatka idealna na wiosne! 865

polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w paski, dorzucamy do sera

Kolizje Smaków
Rosół 327

pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem(...)możemy ugotować sobie makaron. Po upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania