pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:110/177)

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 123

gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek     Przygotowanie   Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem(...)widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym

R'n'G Kitchen
Lasagne ze szpinakiem i serem feta 169

oprószenia po wierzchu; Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu; Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu.   Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie(...)makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią aluminiową) przez 35 minut

Gospodyni Miejska
Bułeczki prowansalskie (wegańskie) 181

dużej miski wsypać resztę mąki, oliwę, zioła, dodać pracujące drożdże, sól, wyrobić na gładkie ciasto, nie klejące się do rąk, elastyczne i mięciutkie. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, kapary odsączyć z zalewy. Dodać do ciasta, krótko wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, może to potrwać nawet(...)mleka (u mnie owsiane) 50 gr oliwy 1/2 lub 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka cukru 20 gr świeżych drożdży 2 łyżeczki ziół prowansalskich 9 pomidorów suszonych odsączonych z oleju 2 łyżki kaparów 2 duże ząbki czosnku czarnuszka do posypania bułeczek'; document.write

moj przepis na
Tacos z limonkowo-miodowym kurczakiem 235

kolendry; Sól i pieprz do oprószenia piersi z kurczaka; Olej do posmarowania patelni grillowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Plasterki papryczek jalapeno odsączyć z zalewy. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.  Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić(...)stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 10 minut, aż ser się rozpuści, a mięso z kurczaka podgrzeje. Wyjąć z piekarnika i posypać pokrojonym pomidorem, plastrami jalapeno oraz posiekaną kolendrą. Tacos podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubioną salsą czy dipem. SMACZNEGO!    Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 tacos. Tacos przygotowane według

Gospodyni Miejska
Śledzie w pomidorach 172

świeżych śledzi bez głów 2 jajka  mąka krupczatka  olej do smażenia  Zalewa  1 litr wody  2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli  1 łyżka cukru  2 listki laurowe  3 ziarnka ziela angielskiego  2 słoiki pomidorów z cebulą  1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi(...)smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować  z octem, solą, cukrem i przyprawami dodajemy pomidory z cebulą, przecier pomidorowy oraz sos paprykowo - pomidorowy wszystko razem zagotować. Usmażone śledzie układamy w słoiku zalewamy gorącą zalewą pomidorową zakręcamy mocno odstawiamy do przestygnięcia przykrywając ściereczką kuchenną. Wystudzone słoiki przechowujemy w lodówce do miesiąca. Do dłuższego przechowania należy

kgwjanczewo
Curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową. 184

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić na bardzo drobno. Groszek konserwowy osączyć na sicie z zalewy. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, bulion i curry gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać osączony groszek i mrożoną fasolkę szparagową

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka Wielkanocna warstwowa 698

pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścietamy na tartce na grubych oczkach. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem. Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy(...)nich. Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Lena Gotuje
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 187

mleka   szczypta soli 40 g masła  1 łyżeczka cukry  Składniki na farsz:   500 g mięsa mielonego  3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli  2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka smalcu  pieprz(...)podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę

pieprzny smaczek
Danie jednogarnkowe – chilli con carne 229

składniki 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego) 1 cebula 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy olej do smażenia 3 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chilli con carne – przepis W wysokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, a następnie szklimy(...)przygotowaną mieszankę dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Jak papryka delikatnie zmięknie dodajemy do potrawy odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość dusimy przez ok. 8 minut i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko razem dusimy przez kolejne 5-8 minut i możemy podawać nasze chilli con carne. Smacznego! Post Danie jednogarnkowe – chilli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 166

mocne grzanie spodu.   ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu) oregano, bazylia Tuńczyka osączyłam z zalewy. Na cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał się z koncentratem. Na wierzchu(...)ułożyłam plastry ogórków i pomidora, przykryłam plastrami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, z ustawieniem mocnego grzania spodu. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Pomidory faszerowane sałatką z kalafiora 247

puszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić na różyczki, oczyścić i ugotować na półtwardo. Odcedzić i ostudzić a następnie drobno pokroić. Groszek odcedzić z zalewy, koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do kalafiora. Sałatkę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Odstawić(...)chłodne miejsce na godzinę. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Napełnić sałatką, udekorować

Smakołyki Asi
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 157

ugotować al dente. Odcedzić i ostudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, szczypiorek posiekać. Oliwki przekroić na pół, tuńczyka odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić widelcem (tylko nie za drobno, powinny być spore kawałki). Sos pomidorowy: pomidory pokroić w kawałki i umieścić w misie blendera. Dodać do nich resztę składników i wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu doprawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tagliatelle z kurczakiem, cieciorką i suszonymi pomidorami 221

oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej). Opcjonalnie możemy jeszcze(...)przyprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, by sos pokrył i oblepił tagliatelle. Zobacz też przepis na Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami (w nieco innej wersji

Kolorowy Przepisownik
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM Z DODATKIEM DELIKATNEGO SOSU 120

łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry. Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam. Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka. Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Przepisy na Wielkanoc 2091

pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem  Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka

Lena Gotuje