pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:104/177)

Śledzie z cieciorką, suszonymi pomidorami i fetą 250

fetą zamarynowane w ziołowej oliwie. Wszystko tworzy pyszną sałatkę śledziową. 6 płatów śledziowych a’la matias 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 puszka gotowanej cieciorki 200 g sera feta pieprz czarny Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki, tak samo skroić(...)suszone pomidory. Wsypać odsączoną cieciorkę i wymieszać, doprawiając pieprzem. Na końcu dodać kostki sera i zalać oliwą spod suszonych pomidorów. Sałatka można jeść jak smaki się przegryzą, po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki Tagged: cieciorka , feta , suszone pomidory , śledzie

https:KKuchniaMniam
Sałatka warzywna z ziołami. 179

smakiem. Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka  z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka(...)kulek pieprzu czarnego WYKONANIE: Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy ciasno na dno słoików, cebulę kroimy w piórka, kładziemy na pomidory, paprykę kroimy w paski, przelewamy wrzątkiem i dodajemy warstwę do słoika, ogórki kroimy w półcentymetrowe kawałki, pokrywamy paprykę, na wierzch sałatki dodajemy pomidorki koktajlowe, gałązkę rozmarynu lub bazylię, letnią zalewą wlewamy do słoików, pasteryzujemy na lekkim ogniu

Kuchnia Beaty
Farfalle z łososiem, orzeszkami ziemnymi i mascarpone 209

farfalle 100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym  100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g kukurydzy 1 pomidor 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka bazylii Pieprz Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia wyjąc z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Serek mascarpone rozpuścić w rondelku (musi mieć kremową konsystencję),  przyprawić pieprzem i bazylią. Pomidora

VioletoweKucharzenie
Pasta z cieciorki i papryki z nutą suszonych pomidorów 151

natki z pietruszki Wykonanie: 1.  Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubszą kostkę. 2.  Cieciorkę odsączyć z zalewy, a czosnek obrać i pokroić w plasterki. 3.  Paprykę, cieciorkę, czosnek, ketchup i suszone pomidory przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pasty. Całość doprawić solą i pieprzem. 4.  Podawać z dodatkiem świeżej natki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 405

litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g) kawałek korzenia selera (ok. 100g) 1 puszka (400g) całych pomidorów 5 łyżek (60g) ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki(...)filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki i błonki, po czym kroimy w 2-3 cm kostkę (ok. 20 kawałków), oprószamy częścią soli i pozostawiamy na kilka(naście) minut. Pomidory, zależnie od ich rozmiaru, kroimy na 2-3 mniejsze kawałki każdy. Bulion zagotowujemy, po czym dodajemy marchewkę i seler. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem przez

Kulinarna Pokusa
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 159

mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora obiadowa nadeszła, mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni(...)piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby makaron nie obsychał podlałam go kilkoma łyżkami zalewy z mozzarelli. Na ostatnie pięć minut ułożyłam na makaronie pokrojoną w plastry i oprószoną bazylią mozzarellę. Papryki piekły się jeszcze

Kuchnia po mojemu
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 194

póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie  piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka)  sos oliwa musztarda dijon(...)soku z cytryny sól  pieprz A jak to zrobić: Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać oliwki i kapary, oraz pokrojone fileciki anchois i kawałki tuńczyka. Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami i piórkami z czerwonej cebuli. Całość oprószyć pieprzem, posypać drobnymi listkami bazylii

Kuchnia w opałach
Curry z dynią i kurczakiem 276

piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej  (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry(...)Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie

Mania Gotowania
Frittata mediterranea 201

listki bazylii, pietruszki natka -pieprz czerwony Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami. Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki.  Wlej na patelnię, rozgrzej i dodaj cebulę, pora i suszone pomidory.  Poddaj szybkiej obróbce termicznej. Następnie dodaj resztę składników. Potrząsaj patelnią ,równomiernie obsmaż(...)dać zsunąć . Odsącz ser z zalewy posyp nim piankę, dodaj pietruszki natkę. Przykryj pokrywką. Jeszcze chwilkę potrzymaj na gazie. W razie potrzeby można odwrócić omlet, ja to robię zawsze wtedy kiedy jest na wynos, do pudełek śniadaniowych. Kiedy jem go w domu, nigdy go nie odwracam. W razie potrzeby skrop jeszcze olejem z pomidorami, czosnkiem, bazylią.Wyłóż na talerz

Z Kuchni Do Kuchni
TURECKA SALATKA KISIR 166

odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem. Krok 2. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę osączamy z zalewy. Krok 3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki(...)chili, łączymy składniki. Krok 4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieci orkę , pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki. Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla.  Przygotujcie tą sałatk ę na przyjęcie , możecie ją zabrać na piknik lub po prostu

Moja Książka Kucharska
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 545

łyżka  majonezu DELIkatnego Winiary Przygotowanie: Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy go i studzimy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy. W szklanej misce łączymy tuńczyka, soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora (bez gniazdek nasiennych), posiekaną natkę, musztardę, majonez i ryż. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem 161

pietruszki 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek dobrej jakości Przygotowanie: Fasole i cieciorkę płuczemy z zalewy, odsączamy. Przekładamy do miski. Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy z posiekaną natką z piteruszki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Sałatka pomidorowa z granatem 196

granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając(...)słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego

Stare Gary
Sałatka meksykańska. 473

plastry. Przesmażamy je na maśle. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory wykładamy przestudzone mięso i pieczarki. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.  Ser ścieramy

Pani domowa
Makaron w sosie z tuńczyka i pomidorów 150

praskę. Na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pomidory, czosnek, bazylię, oregano i masło. Świeże pomidory smażyć około 10 minut, aż pomidory będą się rozpadać, pomidory z puszki krócej. Pod koniec dodać tuńczyka wyjętego z zalewy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i już długo nie smażyć. Do sosu dodać ugotowany al'dente według przepisu na opakowaniu makaron

Kuchcik gotuje
Potrawka Hoovera 169

przepis i przedstawić go w takiej postaci. Składniki: - makaron - jakieś parówki - kukurydza konserwowa - pomidory w puszce   Wykonanie: Makaron gotujemy i odcedzamy. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w plasterki parówki i kukurydzę bez zalewy. Wszystko chwilę grzejemy i podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z opuncją i wędzonymi małżami 167

Składniki: sałata lodowa opuncja małże wędzone cebula szalotka pomidor malinowy fasola czerwona konserwowa koper świeży ser mozzarella z zalewy Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Uważajcie na opuncję, bo bestia jest kolczysta. Należy ją obrać ze skórki, uważając właśnie na te kolce, by nam nie wpadły do sałatki. To będzie najcięższa robota przy tej sałatce. Resztę kroimy wg uznania

Karczma Honorietty
Chili con carne 210

dwie porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 cebule (ok.140 g), - 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - puszka fasoli czerwonej bez zalewy (ok. 220 g), - papryka (ok. 150 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - woreczek ryżu brązowego (ok. 100g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kiszone pomidorki 280

Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach. Są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Składniki: (na 4 słoiki 0,3 ml) 600 g kolorowych pomidorków koktajlowych

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 211

chwileczkę dusimy nie dopuszczając do przypalenia (jeśli się przypali to cały wysiłek na marne bo przypalony czosnek nie daje aromatu i jest niesmaczny). Dodajemy pomidory z puszki - ja je troszkę pokroiłam i odcedziłam z zalewy (kilka łyżek zalewy można dodać). Smażymy na małym ogniu czekając aż sos stanie się gęsty, dodając w międzyczasie obie papryki, pieprz i sól

sierotka maRysia w kuchni
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 153

miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy.  Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki

potrawyregionalne
kiszone pomidorki 124

zwłaszcza, że mamy swojskie ekologiczne pomidorki. W zimie są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Po tym jak wrzuciłam to zdjęcie na fb wiele osób prosiło o przepis, podaję

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczne Chili con carne 259

czerwona 1 średnia albo 2 małe papryki żółte lub białe (ja użyłam białych) 2 cebule oliwa z oliwek 1 puszka czerwonej fasoli (odcedzona z zalewy i lekko opłukana na sicie) 1 szklanka puree z pomidorów (wystarczy obrać ze skóry i zblendować pomidory) 2-4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności czosnku oraz naszych upodobań) 500 g. piersi z kurczaka

Jedzeniomania
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 249

starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie