pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:96/177)

Caprese z pesto 110

rukoli ale można użyć dowolnego, takiego jakie lubimy. składniki: 1 kulka mozzarelli 2 nieduże pomidory 2 łyżki pesto z rukoli 2-3 kwiatki nasturcji Pomidory dokładnie umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Całość polać pesto, jeśli pesto jest za gęste można dodać

Monia miesza i gotuje
Paluch we włoskim stylu 136

razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 50 g suszonych pomidorów w oleju 50 g oliwek w zalewie 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina tłuszczu do wysmarowania formy Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy oregano, sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto(...)odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy

My Chcemy Jeść
Tortilla z chorizo i fasolą - śniadanie dla Dwojga 156

można usunąć zanurzając pomidory we wrzątku przez 30 sekund lub też wykorzystując obieraczkę do warzyw (mam taką, która nadaje się do obierania pomidorów:)). Następnie miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Dymkę i pora drobno pokrój. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj fasolę oraz dymki i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pora oraz rozgnieciony(...)czosnek i smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj pomidory oraz chorizo pokrojone w półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego. W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym ogniu rozgrzej pozostałą oliwę, po czym wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz ognień

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA SZWABSKA 370

Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.     SKŁADNIKI 30 dag mortadeli, 2 pomidory, 1 cebula, 4 ogórki kartuskie w zalewie słodko-kwaśnej Dagoma , 5 płatów papryki konserwowej Dagoma , ½ cebuli lub 1 mała Sos: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki musztardy łagodnej, 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE  Mortadelę kroimy w paski. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w piórka. Sos: musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę i cukrem.  Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę wkładamy do lodówki

słodki bratek
Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 254

świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu z zalewy) 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masło rozpuszczamy(...)rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko i jajko. Suszone pomidory, ser mozzarella, listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną - miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy ostudzone masło - chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii

W kuchni Katie
Brokułowa sałatka do grilla 1115

pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu

Blog z Apetytem
Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20 149

słonecznika 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól  pieprz  1 ząbek czosnku (opcjonalnie) Przygotowanie: Brokuł ugotuj na parze, rzodkiewkę, pomidory, kapustę pokrój , groszek odcedź z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny , soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (jak ktoś nie lubi może pominąć) zrobić sos winegret. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pesto z suszonych pomidorów 134

pomidorów w oleju ( słoik o pojemności ok 300 ml ) 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika 2 łyżki drobno startego parmezanu Do rozdrabniacza przełożyć suszone pomidory, wlać też połowę oleju z zalewy. Dodać ząbek czosnku i całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha i słabo się rozdrabnia dolać jeszcze oleju. Następnie dodać starty parmezan oraz słonecznik. Ponownie zmiksować

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem 236

niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek 1 łyżka zalewy z oliwek odrobina oleju/ oliwy z oliwek Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika. Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się

Dieta bez mleka
Pieczone pomidory w zalewie. 132

zdecydowanie zmniejszą swoją objętość (czas zależy od wielkości pomidorów, u mnie ok. 2 godz.). Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Pomidory przełożyć do słoika. Zalać przygotowaną zalewą, dodać czosnek.  Słoik szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Zapiekanka chlebowa z kurczakiem, szpinakiem i groszkiem 165

ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać

Passions hobbies life
Sałata rzymska z karczochami i serem feta 128

przeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami  Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki rzodkiewki Sos :zalewa z karczochów 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego     Przygotowanie   Sałatę podzieliłem na liście, opłukałem, osuszyłem. Serca

R'n'G Kitchen
Chili con carne 150

mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć

Szczęśliwa kuchnia
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 85

Taka pasta smakuje mi lepiej niż pasztet, bo jest lekka i delikatna. I banalna w przygotowaniu, kilka składników i kilka ruchów blendera:). 300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 5 suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli razem z pestkami 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki wody mineralnej sól, pieprz

Szefowa kuchni
Mięsny miszmasz 138

solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić mięso do lodówki na ok.godzinę. Do mięsa wołowego dodajemy drobno pokrojone korniszony i pomidory, posiekaną cebulę, wlewamy dwie łyżki zalewy octowej z korniszonów, sos sojowy, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy mięso na gładką, pulchną masę i również odstawiamy do lodówki. W tym czasie dzielimy brokuł(...)sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem: odlewamy trzy łyżki zalewy z korniszonów, dodajemy trochę ziół prowansalskich, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos bardzo delikatny i zarazem aromatyczny. Jeżeli zalewa z korniszonów jest dość ostra zalecam dodać pół łyżeczki miodu bądź  szczyptę cukru

Kulinarne przemyslenia
Koreczki Caprese 286

pomidorków koktajlowych 10 małych kulek mozzarelli 20 mniejszych listków bazylii oliwa do skropienia koreczków sól, pieprz Przygotowanie koreczków: Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Na patyczki nabijamy kolejno: połówkę pomidora – listek bazylii – mozzarellę – listek bazylii – drugą połowę pomidorka. Tak postępujemy ze wszystkimi koreczkami. Na koniec oprószam wszystkie solą i pieprzem, oraz skrapiamy

NiePieprz.pl
Chowder warzywny 107

mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy. Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Klasyczna lazania pomidorowa 142

obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy i wszystko razem wymieszać, nadal smażąc na średnim ogniu. Dosypać przyprawy według smaku i ponownie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i chwilę

Grunt to przepis!
Placki w sosie pomidorowo-fasolowym. 91

Składniki SOS: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g białej fasoli z puszki tymianek, sól, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku Pomidory i fasolę przekładamy razem z zalewami do garnka - doprawiamy do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż fasola będzie miękka. Po przepis na placki zapraszam

Moje-pitraszenie
Koreczki 182

Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe  kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy

Ala piecze i gotuje
Potrawka z cukinii i kiełbasy z warzywami+ film 189

dusimy jeszcze około 10 minut, po tym czasie wlewamy szklankę wody i wszystko gotujemy do miękkości warzyw i kiełbasy. Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pomidory z puszki oraz odsączoną z zalewy fasolę i wszystko razem łączymy, potrawkę doprawiamy słodką papryką, szczyptą soli i sporą ilością czarnego pieprzu. Tak przygotowane danie podajemy z ryżem

Smakowite Dania
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 156

gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej Przygotowanie: Na dużym talerzu układamy rukolę. Gruszkę obieramy i kroimy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z liści botwiny 166

bądź też pokroić (nie za mocno-ja kroiłam liście dosłownie na pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać sosem winegret , dokładnie wymieszać i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami. 212

miksie ze szparagami (2 osoby) Składniki: 1 duża kapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli

vegetanie
Pieczone ziemniaczki z śródziemnomorskim stylu. 1270

tymianku ser Apetina z ziołami i suszonymi pomidorami w stylu śródziemnomorskim Sposób przygotowania: W ziemniakach wytnij nożem niewielkie łódeczki (wzdłuż), napełnij je kawałkami sera i suszonych pomidorów (koniecznie użyj tych aromatycznych z zalewy Apetiny). Następnie ułóż na każdej porcji po bukieciku świeżego tymianku i owiń starannie cieniutkim plastrem boczku. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z Apetiną

Wielki apetyt
Chili con carne 157

mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Calzone ze szparagami 126

"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny

Słodkie Przyjemności
Leczo z kabaczkiem 156

pietruszkiW rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 175

garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia Agaty

Kuchnia domowa Ani
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1169

Pokrojonego posypcie pół łyżeczki curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzućcie go do miski i dorzućcie podsmażoną cebulę oraz pieczarki. 8. SUSZONE POMIDORY (2 min): > odsączcie je z zalewy i pokrójcie a drobną kostkę. Dorzućcie do reszty farszu i dokładnie wymieszajcie. Farsz jest już gotowy! 9. NAKŁADANIE FARSZU (3 min): ciasta nie ściągamy z papieru

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania