pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:89/177)

Krewetki po kubańsku 204

surowych, dużych krewetek 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1  biała cebula 1 liść laurowy 1 -2 papryki pieczone, bez skórki (z zalewy) 100 ml białego wytrawnego wina 200 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka białego octu winnego lub do smaku sól ryż do podania przygotowanie Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone,   wyjąć  odpowiednio wcześnie(...)obrać krewetki można zobaczyć  tutaj Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, paprykę osączyć z zalewy pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną  cebulę, zeszklić. Dodać liść laurowy, pokrojone  papryki, wlać wino, gotować na niewielkim ogniu aż wino wyparuje. Dołożyć pomidory, gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać obrane krewetki, dusić jeszcze 5 minut, doprawić

Stare Gary
Chili con carne 127

patelnię po mięsie przekładamy z dwóch  puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili

mojewypiekiinietylko
Pasta z tuńczykiem. 179

Składniki: puszka tuńczyka puszka groszku cebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą,  dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 204

kaszy jaglanej (2 torebki) 3-4 małe cebulki 1 mała puszka marchewki 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki (lub trochę mniej) kilka łyżek selera z zalewy (można pominąć) 6-8 suszonych pomidorów 1 puszka tuńczyka z wody przyprawy do sałatek (u mnie pikantna), sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z awokado Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do przestudzenia

FitKot
Schab grillowany z karczochami 224

SKŁADNIKI: 5 plastrów cienko pokrojonego schabu wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 1 puszka karczochów w zalewie 1 łyżka oleju Sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła KROK 1: Schab delikatnie natłuc tłuczkiem lub nakłuć widelcem, posolić, popieprzyć oraz delikatnie z obu stron pokropić oliwą. Schab grillować na patelni około 5 - 7 minut z każdej(...)strony (dopóki schab nie będzie miękki). KROK 2: Przygotować sos: Na patelni odparować nadmiar wody z pomidorów, doprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na samym końcu wrzucić odsączone z zalewy karczochy. Polać schab bezpośrednio na talerzu. Podawać opcjonalnie z ziemniakami i mieszanka sałatą z sosem vinegret. SMACZNEGO! :) Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą 141

Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zioła prowansalskie i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą!) i lekko rozgnieść je widelcem. Wrzucić pokruszoną gorgonzolę, wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować

Oryginalny smak
Gulasz z soczewicy i warzyw 129

zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut i gotujemy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy warzywa. Pomidory kroimy i wraz z zalewą dokładamy do reszty, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, odrobiną kuminu. Pod koniec wrzucamy soczewicę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę

Nie do chrzanu!
Krem paprykowy 199

garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 150

odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa o smaku pizzy. Pizza-Style Mac & Cheese. 179

Makaron ugotować al dente i wymieszać w natłuszczonej formie do zapiekania ze śmietanką i serem. Paprykę pokroić w 2 cm kawałki i podsmażyć na oleju. Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy. Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku. Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz

zadanie-gotowanie
Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym 154

głębokim garnku. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso. Przesmażamy do momentu, aż zmieni kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, wlewamy wodę oraz krojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna

VioletoweKucharzenie
KURCZAK Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 183

patelni, na rozgrzanej oliwie po 2 min. z każdej strony. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch każdego z nich smarujemy pesto.  Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Na pesto układamy plasterki pomidorów, a na pomidory plasterki mozzarelli. Wierzch posypujemy suszoną bazylią. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową

Kuchnia MagdaLeny
WEGIERSKI GULASZ PO ZAKARPACKU 293

dodaję sól do smaku (w tym momencie można również dodać inne ulubione zioła i przyprawy). Krok 6. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodaję ziemniaki, paprykę, krojone pomidory bez skórki wraz z zalewą, ewentualnie kiszone ogórki i powoli gotuję-  do momentu, aż wszystkie składniki będą gotowe . Pod sam koniec dosypujemy połowę posiekanej zieleniny (pozostałą dekorujemy danie na talerzach). Prawdziwy

Moja Książka Kucharska
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 210

serem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu). Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać

Gospodyni Miejska
Najlepszy sos do pizzy !!! 187

drobną kostkę i podsmażyc na maśłe i oleju. Dodać posiekany czosnek i paprykę. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni