pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:83/177)

Lazania z kurczakiem 226

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem

KUCHNIA POLSKA
Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa 128

białe cebule, 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona), 1 mała cukinia, 1 mały batat, 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g), 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy), 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,  ponadto: 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią, sól himalajska do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, 3 liście laurowe, 3 ziarna

Moniki Smakołyki
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 161

miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę drobno siekam. Sałatę myję i osuszam, groszek osączam z zalewy. Z rzodkiewek i pomidorów wycinam kwiatki (naokoło zygzakiem małym nożykiem z czubkiem). Przygotowuję sos z podanych składników - mieszam do momentu dokładnego połączenia się. Na talerzu układam składniki: z wierzchu - sałata

JejKuchnia
Makaron z kurczakiem. 149

smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i przyprawą gyros. Wyjmujemy z patelni. Por myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na reszcie oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki z zalewą, 400 ml. wody i makaron. Gotujemy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Do makaronu wkładamy mięso i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy

Magia jedzenia.
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 192

pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię

Ostra na Słodko
Shakshuka (szakszuka) z harissą 160

oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, harissę, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka

Moja pasja smaku
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 145

oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej lniany i czubrycę, doprawiamy do smaku solą oraz

Bajeczna Kuchnia
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 166

plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki  sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 144

czosnku przeciśnięte przez praskę 1 drobno posiekana dymka (biała część) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku listki z 5 gałązek bazylii, posiekane 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu

Kuchnia w opałach
Obiad w 5 minut - sos soczewicowy 266

Bezpieczna porcja low fodmap to aż 270 g sosu, co jest moim zdaniem dość pokaźną ilością :)  Składniki: Passata 700 g Puszka soczewicy 260 g (bez zalewy) 5 plastrów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki bazylii łyżka oregano łyżka tymianku łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka ostrej papryki łyżka suszonych pomidorów w płatkach makaron (u mnie kukurydziany

pyszne zdrowości
Shakshuka (szakszuka) z kalerosse™ 143

masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę i liście kalerosse™, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka

Moja pasja smaku
Shakshuka (szakszuka) 147

oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy

Moja pasja smaku
Spaghetti z czerwonym pesto 163

zamiast pinii) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz  4 łyżki oliwek (wedle upodobania) świeża bazylia do przybrania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidory miksujemy wraz z zalewą, czosnkiem, orzechami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi oliwkami. Dekorujemy bazylią. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z kurek 128

masła pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło - smażymy kurki, cebulę i czosnek. Kilka kurek można odłożyć do dekoracji. Dodajemy pomidory z puszki (z zalewą) i serki topione (rozdrobnione) - mieszamy. Kostkę bulionową rozrabiamy w 0,5 litra gorącej wody. 1/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię i całość dusimy ok. 5 minut. Reszta bulionu

Alutka-Gotuje
Ekspresowa fasolka po bretońsku (z fasolką z puszki) 311

kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, jeszcze chwilę podsmażamy, po czym wlewamy pomidory i odsączoną z zalewy fasolkę.  2. Całość dusimy 5-10 minut, do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania