pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:75/177)

Burgery z indyka dla dzieci. 146

męża, wtedy mamy już gotowy obiad do pracy :)) 2 łyżeczki suszonego lubczyku lub garść świeżego drobno posiekanego 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów takich bez zalewy, dostępne w woreczkach są w biedronce pakowane bodajże po 100 g - pomidorki drobno siekamy świeżo zmielona sól Azjatico  LIVITY- skład soli: różowa sól himalajska 89%, mieszanka przypraw 11% (owoce

ClauditteMissCooking
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 318

zagniatam mięciutkie ciasto, odstawiam . W tym czasie przygotowuję dodatki. Odcedzam cieciorkę , paprykę kroję w mniejsze kawałki, szalotki w piórka . Kabanosy kroję drobniutko. Ser żółty ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki

Takie tam pichcenie
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 338

świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki.  Suszone pomidory odciskamy z zalewy i kroimy w paseczki. Sos - w miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.  Wszystkie składniki wrzucamy do dużej misy i mieszamy.  Przekładamy

Lawendowe Niebo
Pasta z zielonej soczewicy 175

dużej cebuli 5 suszonych pomidorów w oleju Sposób przyrządzenia: Soczewicę gotujemy z łyżeczką soli do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i także kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, a potem blendujemy na gładką masę. Pastę umieszczamy w lodówce w zamkniętym pojemniku

upichcic
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 119

tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno).Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około

Słodkie Przyjemności
Potrawka meksykańska 165

oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, a pepperoni w drobniutkie paseczki.Dodać do mięsa, dolać jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia.Dodać pomidory odsączone z zalewy i dusić dalej ok 15 min.Dodać  fasolę i kukurydzę również odsączone.Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne(jeżeli została dodana

Mix smaku
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 169

dostałam z gospodarstwa bratowej) skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku,łyżka musztardy 250 - 300 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów (można pominąć i zwiększyć ilość oleju rzepakowego do 300 ml)łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Duszona fasola w sosie pomidorowym 154

gotujemy.3. Do warzyw dodajemy fasolkę razem z wodą, w której się gotowała. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości. Na około 20 minut przez wyłączeniem potrawy dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą. Całość dusimy, doprawiamy ewentualnie do smaku.Wodę możemy uzupełniać w miarę potrzeb.4. Gotową fasolę podajemy z pieczywem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 379

osolonej wodzie.Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy.   SOS: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając. CAŁOŚĆ: Naleśniki po całości smarujemy

Ostra na Słodko
Kushari / Kuszari 148

sztDODATKOWO :* oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makarony gotujemy al dente / odcedzamy.Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ryż kotujemy na sypko.SOS:Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.Dusimy na bardzo wolnym ogniu.Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.Dodajemy do sosu i dusimy

Ostra na Słodko
Saltim bocca 150

szklanki wodyugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory (jeśli ktoś ma pomidory suszone w zalewie też mogą być).Sposób przyrządzenia sosu:Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy

upichcic
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 244

granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez

Gospodyni Miejska
Pomidorowa po francusku 165

Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury

pieprzny smaczek
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 323

mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 169

delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania