oliwie jest dość wilgotna. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie: Zielone oliwki faszerowane migdałami, papryczkę, czosnek wraz z pietruszką zmiksować(...)blenderze prawie na gładką masę. Następnie do mieszanki dodać suszone pomidory i oliwę, całość rozdrobnić. Jeżeli tapenada jest za „sucha” należy dodać do niej więcej oliwy. Pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Pastę z suszonych pomidorów możemy podać jako dodatek do grzanek, kanapek lub jako pesto do makaronu. The post Pasta z suszonych pomidorów appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników(...)dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę, czosnek, pomidory i zioła. Zagnieść na elastyczne, dość gęste ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w wysmarowanej olejem misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać
Grunt to przepis!plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek(...)pokojową, polewam go olejem i pieprze z obu stron i odstawiam- ale nie do lodówki! Teraz zabieramy się do przygotowania salsy. Pomidora parzymy kroimy w drobną kostkę odciskamy z nadmiaru płynu, oliwki siekamy, całość dokładnie mieszamy dodajemy łyżeczkę zalewy z kaparów dla zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki
Piekielna Kuchnia Patimąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy 1 jajko sól pieprz cytrynowy 1 mały ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki(...)Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą noc. Ugotować, dodając sól. Następnie zmiksować blenderem, dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym
pieprzny smaczekugotować al`dente w lekko osolonej wodzie. Bób przepłukać i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut, obrać z łupin. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z zalewy, w której były pomidory i rozgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i leciutko go podsmażyć. Wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i bób, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć 3-4 minuty
Kuchnia w opałachwywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku ok. 75g koncentratu pomidorowego kilka listków laurowych sól i pieprz do smaku masło do smażenia(...)zupy. Krok 5. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem. Krok 6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość
Moja Książka KucharskaMakaron ugotować, przelać dobrze zimną wodą. 2. Wszystkie sery zetrzeć na tartce - odłożyć po garstce mozzarelli i sera żółtego do posypania wierzchu. 3. Pokroić pomidory suszone, czosnek i oliwki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wymieszać ze sobą starte sery, pomidory suszone, czosnek, oliwki i kukurydzę. Dobrze doprawić (w przeciwnym wypadku po dodaniu makaronu całość będzie mdła). Dodać tuńczyka
Kto ugości moich gości?przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej(...)minut. Krok 2. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam
Moja Książka Kucharskastarcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu) 0,5 kostki twarogu półtłustego duża garść świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody(...)być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy sery i rozdrabniamy widelcem, dodajemy pocięte w paski pomidory i szpinak posiekany w małe kawałeczki. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły. Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy
Kuchnia w biegurazem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju ser mozzarella w zalewie świeża bazylia przyprawy: sól, curry, zioła prowansalskie Ser i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy liście bazylii porwane na kawałki. W każdej piersi robimy dziurkę nożem (wzdłuż piersi
Gotuj z Misiempół łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli 125ml letniej wody łyżka oliwy Na farsz: 250g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 cebula ząbek czosnku mała papryka czerwona puszka pomidorów krojonych, odsączonych z zalewy przyprawy: sól, pieprz, oregano posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ciasto: drożdże mieszamy z mąką białą i pełnoziarnistą, dodajemy sól, wodę, mieszamy do połączenia składników, dodajemy oliwę(...)minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy
Smak mojej kuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g ryżu, 35 dag mięsa mielonego, 1/2 większej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki białej, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 250 ml bulionu, 3/4 puszki kukurydzy, większa cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, garść startego sera żółtego, posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy), łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, płaska łyżeczka(...)czosnek drobno siekam, szklę na oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie). Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę
JejKuchniatalerzu i zaczęła wyżerać. Ehh …. dzieci. Składniki na 6 porcji: opakowanie makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około pół kg pieczarek 10 połówek suszonych pomidorów (mogą być w zalewie) 1 cebula 200 g mleka kokosowego z puszki łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju do smażenia i jeżeli macie to kilka kropel oliwy truflowej(...)makaron kupiłam w Biedronce Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju na dużej patelni. Pieczarki w zależności od ich wielkości pokrój na 4-8 części, a pomidory w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarki i smaż razem około 5 minut, po czy dodaj pomidory, gałkę, czosnek i ciut pieprzu. Po wymieszaniu dodaj mleko kokosowe i zagotuj
greenscarfzupę. U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału. Dahl 1 szkl. czerwonej soczewicy cebula ząbek czosnku szczypta płatków chili puszka pomidorów w całości (z zalewą) kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu sok z połowy limonki sól, pieprz woda lub bulion olej do smażenia W rondlu(...)czosnek, chili i starty, obrany imbir Dorzucamy kmin i kolendrę. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut. Wszystko zalewamy bulionem tak by przykrył składniki. Zagotowujemy i dodajemy soczewicę oraz pomidory. Goptrujemy ok 15 minut az soczewica będzie miękka. Doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieporzem, cynamonem. Podajemy posypaną posiekanymi listkami kolendry
Dzieje kuchennej WiewióryDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!