pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:85/177)

Shakshuka (szakszuka) z ciecierzycą 173

rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki oraz ciecierzycę,dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu

Moja pasja smaku
Lazania z kurczakiem 226

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem

KUCHNIA POLSKA
Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa 128

białe cebule, 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona), 1 mała cukinia, 1 mały batat, 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g), 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy), 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,  ponadto: 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią, sól himalajska do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, 3 liście laurowe, 3 ziarna

Moniki Smakołyki
LETNIA SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM 161

miodu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram. Kroję w kostkę. Jajka dzielę na ósemki, cebulę drobno siekam. Sałatę myję i osuszam, groszek osączam z zalewy. Z rzodkiewek i pomidorów wycinam kwiatki (naokoło zygzakiem małym nożykiem z czubkiem). Przygotowuję sos z podanych składników - mieszam do momentu dokładnego połączenia się. Na talerzu układam składniki: z wierzchu - sałata

JejKuchnia
Makaron z kurczakiem. 149

smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i przyprawą gyros. Wyjmujemy z patelni. Por myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na reszcie oleju. Następnie dodajemy pomidory z puszki z zalewą, 400 ml. wody i makaron. Gotujemy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Do makaronu wkładamy mięso i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy

Magia jedzenia.
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 192

pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię

Ostra na Słodko
Shakshuka (szakszuka) z harissą 160

oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, harissę, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka

Moja pasja smaku
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 145

oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej lniany i czubrycę, doprawiamy do smaku solą oraz

Bajeczna Kuchnia
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 166

plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 3 łyżeczki harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki  sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
ODRYWANY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ, CZOSNKIEM I SZCZYPIORKIEM 144

czosnku przeciśnięte przez praskę 1 drobno posiekana dymka (biała część) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku listki z 5 gałązek bazylii, posiekane 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy lub bez) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na masełko utrzeć ze sobą do połączenia składników. Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, do momentu

Kuchnia w opałach
Obiad w 5 minut - sos soczewicowy 266

Bezpieczna porcja low fodmap to aż 270 g sosu, co jest moim zdaniem dość pokaźną ilością :)  Składniki: Passata 700 g Puszka soczewicy 260 g (bez zalewy) 5 plastrów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki bazylii łyżka oregano łyżka tymianku łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka ostrej papryki łyżka suszonych pomidorów w płatkach makaron (u mnie kukurydziany

pyszne zdrowości
Shakshuka (szakszuka) z kalerosse™ 143

masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę i liście kalerosse™, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka

Moja pasja smaku
Shakshuka (szakszuka) 147

oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy

Moja pasja smaku
Spaghetti z czerwonym pesto 163

zamiast pinii) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz  4 łyżki oliwek (wedle upodobania) świeża bazylia do przybrania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidory miksujemy wraz z zalewą, czosnkiem, orzechami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi oliwkami. Dekorujemy bazylią. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z kurek 128

masła pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło - smażymy kurki, cebulę i czosnek. Kilka kurek można odłożyć do dekoracji. Dodajemy pomidory z puszki (z zalewą) i serki topione (rozdrobnione) - mieszamy. Kostkę bulionową rozrabiamy w 0,5 litra gorącej wody. 1/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię i całość dusimy ok. 5 minut. Reszta bulionu

Alutka-Gotuje
Ekspresowa fasolka po bretońsku (z fasolką z puszki) 311

kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, jeszcze chwilę podsmażamy, po czym wlewamy pomidory i odsączoną z zalewy fasolkę.  2. Całość dusimy 5-10 minut, do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM I MASCARPONE 219

posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy.  Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny

cool and minty
Sałatka z wędzonym filetem z indyka 163

łyżka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy ½ cebuli Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Miks sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą, wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę

Wanilia i Kardamon
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 206

muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. (Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.) Zdjąć

Di gotuje
Pasta jajeczna mocno pomidorowa 131

ziaren sezamu 0,5 łyżeczki ziaren lnu Sól, pieprz Piramidki POPCROP Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem pastę schładzamy.  Zapraszam

Bajeczna Kuchnia
Minestrone z czerstwym chlebem 132

gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy

Trzeci talerz
Gulasz z ciecierzycą 173

mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 229

minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt mieszamy z 2-3 łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Chicken butter masala 164

szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa z ciecierzycy 136

Następnego dnia wymieniamy wodę i gotujemy ciecierzycę wraz z zielem angielskim do miękkości na niewielkim ogniu, dodając w międzyczasie pokrojone w kosteczkę i podsmażone cebulę oraz czosnek. Pomidory przekładamy wraz z zalewą do miseczki i dodajemy 2-3 łyżki ciecierzycy (blendujemy i wlewamy do garnka). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i gotujemy wszystko na niedużym

ChilliJemy
Marynowane cebulki 121

ostatniego marynowania pomidorów zostało mi nieco zalewy. I chociaż wystarczyło tylko na jeden maleńki słoiczek, dokładnie też tyle miałam akurat maleńkich cebulek. ^_^ Właściwie, to dobrze wszystko się złożyło, bo od kilku lat planowałam je zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc

Kuchenna Kontrrewolucya
Szaszłyki na raz 218

przekąska. Prosty i szybki przepis, dobrze przyprawione mięso i słodycz ananasa to ich zalety. Składniki 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy z zalewy, ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy

My Chcemy Jeść
Sałatka ze świeżego kalafiora 453

granulowany. Zaczynamy.           Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się". Kalafior

Życie na widelcu
Sałatka grecka z grzankami + film 114

st.C około 15-20 minut . Ogórka  i pomidora kroimy w kostkę. Gałązkę natki pietruszki bardzo drobno siekamy. Do miski wrzucamy pokrojone ogórki i pomidory ,dodajemy odsączone z  zalewy oliwki i grzanki. Wszystko mieszamy, sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy soku z cytryny ,octu balsamicznego i soli. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki

Smakowite Dania
Humus 171

Uwielbiam...Składniki:300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sólpieprz 50 g suszonych pomidorów na słońcu ( bez zalewy, dobrze odsączonych) Sposób przyrządzenia: Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również

pieprzny smaczek
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 246

koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę

Nerds Kitchen
Chilli con carne 128

wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól (1/3 łyżeczki), pieprz (szczypta), granulowany czosnek (szczypta), oregano (łyżeczka), słodka papryka (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki)lub chilli w płatkach (można użyć również gotowej mieszanki

Kulinarny Pamiętnik
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 247

stron. Zdejmuję z patelni. Cebulę obiera i drobno siekam. Podsmażam na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam

W kuchni Karmel-itki
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 172

rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić

Monia miesza i gotuje
Sałatka konserwowa z pomidoró, marchewki, cebuli i papryki. 173

Sezon przetworów u mnie w pełni :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej sałatki w zalewie. Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone(...)ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa : 2,5 l wody 1 szklanka octu 10 łyżek cukru 4 łyżki soli kamiennej O sole, Cenos 2 łyżki soli do warzyw Do garnka wlewamy wodę, dodajemy, ocet, sól i cukier, zagotowujemy. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki

Sama słodycz i szczypta chili
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 197

sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz

PaleoSMAK
Włoska sałatka z tuńczykiem 283

oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów szczypior Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję, paprykę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Oliwki kroję w krążki. D o miski przekładam ryż, dodaje tuńczyka, pomidory koktajlowe i suszone

wesoła kuchnia
Sałatka caprese z Newellą 189

wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Można oczywiście zostawić pomidor ze skórką, ale ja zdecydowanie wolę bez skórki. Newellę osączyć z zalewy, również pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu naprzemiennie z plastrami pomidora. Listki bazylii opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki, rozsypać na wierzchu sałatki. Dodać osączone z zalewy oliwki. Przed podaniem całość skropić oliwą

Kuchenne zapiski Edyty
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO 525

oliwek (wg uznania), doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie zamieszać do połączenia składników. Sos powinien być jednolity. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarelle odsączyć z zalewy, pokroić również w plastry. Zawsze dopasowuję ilość pomidorów do plastrów mozzarelli tak, by na każdą mozzarellę przypadał plaster pomidora.Na talerzu układać na przemian pomidor, mozzarella, pomidor, mozzarella i tak aż do wyczerpania składników

Smaczne Zdrowe
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 187

jajka 1 szklanka sera żółtego, najlepiej cheddar 1 szklanka mąki i odrobina do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 4-5 plastrów suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone

KUCHARNIA
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 127

pomidorach mielona papryczka chili   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem. Pomidory kroimy w grube plastry. Oliwki osączamy, kroimy na pół. Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki(...)pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser. Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy sos: Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem. Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z sosem makrelowym

R'n'G Kitchen
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 250

lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą 144

pieprzu. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki układam na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 178

puszki fasolki czerwonej - sól i pieprz - 2 łyżeczki musztardy - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy groszek i fasolę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą

Zainspirowana w kuchni
GRECKI OMLET 211

oliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatkówSkładniki:3 jajkakilka gałązek natki pietruszki2 nieduże pomidory10 oliwek czarnych z zalewy słonej1 czerwona cebula10 dag sera fetasól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając co chwilkę podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, posiekana

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki zapiekane po meksykańsku 409

zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy) 1 cebula 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g) 1 mała cebula(...)doprawiamy solą. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą) i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania