pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:85/177)

Chilli con carne 131

wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól (1/3 łyżeczki), pieprz (szczypta), granulowany czosnek (szczypta), oregano (łyżeczka), słodka papryka (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki)lub chilli w płatkach (można użyć również gotowej mieszanki

Kulinarny Pamiętnik
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 254

stron. Zdejmuję z patelni. Cebulę obiera i drobno siekam. Podsmażam na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam

W kuchni Karmel-itki
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 175

rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić

Monia miesza i gotuje
Sałatka konserwowa z pomidoró, marchewki, cebuli i papryki. 178

Sezon przetworów u mnie w pełni :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej sałatki w zalewie. Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone(...)ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa : 2,5 l wody 1 szklanka octu 10 łyżek cukru 4 łyżki soli kamiennej O sole, Cenos 2 łyżki soli do warzyw Do garnka wlewamy wodę, dodajemy, ocet, sól i cukier, zagotowujemy. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki

Sama słodycz i szczypta chili
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 200

sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz

PaleoSMAK
Włoska sałatka z tuńczykiem 287

oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki 1/2 papryki czerwonej 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów szczypior Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję, paprykę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Oliwki kroję w krążki. D o miski przekładam ryż, dodaje tuńczyka, pomidory koktajlowe i suszone

wesoła kuchnia
Sałatka caprese z Newellą 195

wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Można oczywiście zostawić pomidor ze skórką, ale ja zdecydowanie wolę bez skórki. Newellę osączyć z zalewy, również pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu naprzemiennie z plastrami pomidora. Listki bazylii opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki, rozsypać na wierzchu sałatki. Dodać osączone z zalewy oliwki. Przed podaniem całość skropić oliwą

Kuchenne zapiski Edyty
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO 527

oliwek (wg uznania), doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie zamieszać do połączenia składników. Sos powinien być jednolity. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mozzarelle odsączyć z zalewy, pokroić również w plastry. Zawsze dopasowuję ilość pomidorów do plastrów mozzarelli tak, by na każdą mozzarellę przypadał plaster pomidora.Na talerzu układać na przemian pomidor, mozzarella, pomidor, mozzarella i tak aż do wyczerpania składników

Smaczne Zdrowe
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 193

jajka 1 szklanka sera żółtego, najlepiej cheddar 1 szklanka mąki i odrobina do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 4-5 plastrów suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone

KUCHARNIA
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 131

pomidorach mielona papryczka chili   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry. Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem. Pomidory kroimy w grube plastry. Oliwki osączamy, kroimy na pół. Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki(...)pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser. Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy sos: Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem. Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z sosem makrelowym

R'n'G Kitchen
Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami /mięso 256

lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, czosnek i smażymy, aż lekko się zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą 148

pieprzu. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki układam na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 180

puszki fasolki czerwonej - sól i pieprz - 2 łyżeczki musztardy - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy groszek i fasolę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą

Zainspirowana w kuchni
GRECKI OMLET 213

oliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatkówSkładniki:3 jajkakilka gałązek natki pietruszki2 nieduże pomidory10 oliwek czarnych z zalewy słonej1 czerwona cebula10 dag sera fetasól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki. Mieszając co chwilkę podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, posiekana

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki zapiekane po meksykańsku 414

zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy) 1 cebula 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400 g) 1 mała cebula(...)doprawiamy solą. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i lekko rumienimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą) i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu

Oryginalny smak