grzybamiProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: z namaczaniem 7 godzinSkładniki:1000 g kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy(...)kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda
Kulinarne przygody Gatitypomidory Liście świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól, pieprz Sposób przygotowania: Pomidory musimy umyć i osuszyć. Następnie kroimy je w cienkie plastry. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i również kroimy na cienkie plastry. Pomidory układamy na półmisku na przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku mozzarelli kładziemy listek świeżej bazylii. Całość przyprawiamy pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Solą posypujemy dopiero
CookMagwrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry 200 g. makaronu penne 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku Cebulę kroimy w drobne piórka i wrzucamy na mocno(...)czosnkiem. Po czym wrzucamy na patelnie na około 30 sekundy, następnie w dodajemy tuńczyka razem z olejem również chwile grzejąc go na patelni, a na sam koniec dodajemy pomidory. Makaron należy ugotować al dente gdyż później dodajemy go na patenie z naszym sosem. Smacznego
Full Smakuprzyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut
Różne smaki w kuchniszybka propozycja kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 2/3 szkl. bulionu sól i pieprz Sposób wykonania(...)Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki. Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki. Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut
Słodkości i nie tylkosmakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza(...)Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu
Kulinarny karnet Christopherasiłowe. Wskazany dla osób z nietolerancją glutenu, ze skazą białkową oraz dla diabetyków." Newella ma konsystencję porównywalną do sera mozzarella w zalewie i nawet podobny smak. Idealnie nadaje się na kolację po treningu, ponieważ to bogactwo białka, które bierze udział w procesie budowania mięśni. Na 100 g produktu ilość białka(...)łyżka kiełków cebuli; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; bazylia świeża, pieprz. Zaczynam. Przygotowuję składniki: pomidory kroję na pół, oliwki w paski a białko w kostkę. Do miski dodaję: pomidory, białko, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, posiekaną bazylię, przyprawiam pieprzem, polweam oliwą i dokładnie mieszam. Wykładam sałatkę na talerz, posypuję pestkami i kiełkami cebuli. Smacznego
Życie na widelcudyni, po obraniu ze skóry i wyrzuceniu bebechów powinno być około 800 g 400-500 g pomidorków koktajlowych 1-2 cebule 50 g suszonych pomidorów- mogą być te w zalewie, a wtedy wykorzystaj pozostały olej do podsmażenia cebuli 400 ml mleka kokosowego (cała puszka) łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki suszonego imbiru szczypta kurkumy(...)Wymieszaj dokładnie i duś 10 minut mieszając od czasu do czasu, bo dynia lubi wchłonąć cały tłuszcz, a potem się przypalać. Po 5 minutach dodaj sól. Posiekaj drobno suszone pomidory, dodaj do dyni razem z mlekiem kokosowym (cała zawartość puszki). Gotuj wszystko razem 5-10 minut- do czasu gdy dynia będzie dostatecznie miękka. Pomidorki poprzekrawaj na pół. dodaj do curry
greenscarfnajważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka) szklanka zielonej soczewicy 2 puszki kukurydzy konserwowej 2 puszki fasoli czerwonej puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne łyżeczka pieprzu cytrynowego sól opcjonalnie kostka(...)dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro. Smacznego
na moim stole...Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonej wołowiny 4 duże ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 300 g pomidorów (mogą być z puszki) 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g) 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 lekko czubate łyżki suszonego(...)wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny
Codzienna kuchnia niecodziennaząbek czosnku - świeże liście bazylii - oliwa z oliwek extra vergine - ocet balsamiczny - różowa sól himalajska - świeżo mielony (grubo) czarny pieprz Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w grubsze plastry. Umyte pomidory również kroimy w identyczne plastry. Płuczemy listki bazylii, czosnek kroimy w drobną kostkę. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora, mozzarelli, liść bazylii. Całość posypujemy czosnkiem, oprószamy
mojewypiekiinietylkołyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć(...)poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam za nią w zimę). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a suszone pomidory w paski. Jogurt naturalny wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać
Fabryka pomysłówPołączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Sposób(...)mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia. Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy
Wanilia i KardamonSzczególnie wtedy, kiedy owoce mango można kupić w promocyjnych cenach :) Skłaniki: (2 porcje: 4 kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek(...)ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli. 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
Moja Delicjaminuty spędzonej na przygotowania. Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone(...)pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle) Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C Gdy na skórce pojawią się pęcherzyki wyciągamy paprykę. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy
Kucharzyca