szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos mięsny 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów całych w zalewie 2 łyżki zielonego groszku 1 łyżka mąki kukurydzianej serek topiony lub kulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta majeranku Liście buraka umyć, osączyć z wody(...)czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć
Gotowanie jest łatwefetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera feta Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego) 1 posiekany ząbek(...)pozostaje ich piękny zielony kolor) wrzucić pokrojone szparagi i gotować je około 3-4 minuty. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą, dzięki czemu będą jędrne. Czosnek posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż się skurczy. Posolić do smaku. Do dużej salaterki przełożyć makaron, szparagi i szpinak z suszonymi pomidorami
Fabryka pomysłówuwielbiam a Wy? Składniki: * 2 pomidory * 1 kulka mozzarelli * liście świeżej bazylii * sól, pieprz * odrobina suszonej bazylii Wykonanie: Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, również pokroić w plasterki. Pomidory razem z mozzarellą układać na przemian na talerzyku. Sałatkę posypać solą, pieprzem i suszoną bazylią. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii
Zrób to smaczniezalewie naturalnej u mnie GRAAL -pomidor -papryka -ogórek gruntowy -korniszon opcjonalnie -oliwki -ser typu feta -czarnuszka -bazylia -szczypiorek lub cebulka -vinaigrette classico u mnie Monini -oliwa z oliwek -sól -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO Umyj sałatę, postrzęp. Dodaj ogórki, pomidora, paprykę. Otwórz puszkę tuńczyka, odsącz z zalewy, dodaj. Wkomponuj pozostałe składniki. Dodaj vinaigrette. Oliwę. Przed
Z Kuchni Do Kuchniszpinaku, umytego, osuszonego i drobno posiekanego 200 g sera feta pokrojonego w kostkę 2 łyżki startego parmezanu + do posypania po wierzchu muffinek 80 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy, pokrojonych na paski 60 g czarnych wydrylowanych oliwek, pokrojonych na plasterki Przygotowanie muffinek na piknik: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Foremkę na 12 muffinek dokładnie wysmaruj oliwą, dzięki temu(...)rulon i drobno posiekałam. Waga podana w przepisie oznacza wagę samych liści. Dodaj posiekany szpinak do mokrych składników i wymieszaj. Do suchych składników dodaj pokrojoną fetę, parmezan, suszone pomidory i oliwki i wymieszaj. Przełóż mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rozłóż otrzymaną masę pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika i piecz przez
Chilli Czosnek i Oliwaszczypta soli na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej kulka mozarelli kilka pomidorów suszonych z zalewy szklanka śmietany 30% 3 jajka(...)około 20 minut, aby lekko się podpiekło. Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą. Szynkę porwać na kawałki, pomidory pokroić w paski i ułożyć na podpieczonym spodzie tarty. Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko
wyzwania kuchennearomat ziaren kolendry. Składniki: (4 porcje) 340 g. suchej fasoli borlotti (tzw. żurawinowej) 2 duże ziemniaki 2 marchewki 4 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (2 x 400 g.) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szkl. oliwy z oliwek 2 szkl. wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielony kolorowy pieprz skórka(...)pokrojony w plasterki i posiekaną w kostkę cebulę. Mieszaj i zeszklij przez 2 minuty. Do garnka dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż z cebulą przez 2 minuty. Do warzyw wlej pomidory z puszki i 2 szklanki wody. Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, skórką cytrynową oraz rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj
Delicious Placełyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać(...)zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego
Gospodyni Miejskałyżka soli 6 liści laurowych Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów: Pomidory umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Warzywa posyp 2 łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W międzyczasie przygotować zalewę; wymieszać wszystkie składniki i całość zagotować. Słoiki oraz pokrywki umyć(...)zagotowania się wody. Krok po kroku przepis na sałatkę z zielonych pomidorów: 1. Umyj pomidory 2. Pokrój pomidory w cienkie plastry 3. Obierz 4 cebule 4. Pokrój cebulę w półksiężyce 5. Warzywa zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny 6. Przygotuj zalewę - najpierw wlej 1,2 l wody 7. Dolej 1 szklankę octu 8. Dodaj niecałą
KuchniaWeDwoje.plmasła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra, Parmezan drobno zetrzeć. Trawę cytrynową, listki limonki, czosnek, ostrą papryczkę drobno posiekać. Pomidory osączyć z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić w paski. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Mrożone owoce morza wyłożyć na sitko i przelać zimną wodą, osączyć. Odstawić na parę(...)porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut. Po 14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach dodać owoce morza. Gdy ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty, a następnie dodać parmezan i wymieszać. zastawa
królestwo garówdrożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, szklankę mąki, zalewamy letnią(...)ciasto formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piekąc w tej temperaturze przez 20 -25 minut . Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy
Miód i pieprzmasła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie(...)patelni, więc nie przeraźcie się, jeśli u Was zacznie niknąć w oczach - tak właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dynia? To jest jej czas, właśnie teraz. Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne. Składniki około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek puszka pomidorów krojonych w zalewie 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki (ale nie mniej niż 500 g) 2 cukinie baby 3 czerwone papryki 1 żółta papryka(...)oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz. Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę. Po około 10 minutach wlej pomidory. Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii. U mnie trzy garstki świeżych liści. Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań
Z Kuchni Do Kuchnikarkówki wieprzowej 200 g chorizo lub aromatycznej kiełbasy 1 cebula 2 - 3 papryki 1 świeża papryczka chilli (można dać więcej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka wędzonej papryki pieprz sól 1 łyżka oleju natka pietruszki lub kolendra Mięso marynujemy(...)przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej. Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość. Mieszamy od czasu do czasu. Po 15 minutach możemy zmniejszyć płomień i jeśli zajdzie potrzeba smażyć jeszcze
Kuchnia od dwojgaząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy. Dolewamy bardzo cieniutką strużką oliwę do musztardy i octu
Poezja smaku