pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:105/177)

Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 150

liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli,   pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z szynką, brokułem, kukurydzą i pomidorami 186

całość gotować około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki od razu odcedzić i przelać zimną wodą. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pomidory pokroić na mniejsze części. Z kukurydzy odlać zalewę. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Do miski przełożyć wszystkie składniki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać majonez i całość wymieszać. Sałatkę podawać po schłodzeniu

Ugotować
Makaron z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i pesto + film 200

przepis Makaron gotujemy al dente w garnku z lekko osolonym wrzątkiem. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Odsączone z oliwy suszone pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do makaronu, wrzucamy również odsączone z zalewy oliwki a na końcu pesto. Całość dokładnie ze sobą łączymy, przekładamy na talerze, dekorujemy bazylią i od razu podajemy. Artykuł Makaron z suszonymi(...)pomidorami, czarnymi oliwkami i pesto + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone 136

ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu i wlać do połowy papryk wodę.Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować. Podawać gorące papryki wraz z sosem. faszerowana

O kuchni z uczuciem
Bardzo szybki makaron z pomidorami 359

mnie patelnia wysoka Woll Szafir - wlej trochę oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach. Pokrój nożyczkami- ja tak robię- suszone pomidory oraz suszoną śliwkę, dodaj trochę oleju z zalewy i wlej sos pomidorowy. Dosmacz solą, a jeśli lubisz, również pieprzem. " Ci sta" – pasuje! Kiedy sos bulgocze delikatnie pod przykryciem , zetrzyj parmezan i odcedź makaron

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem 493

Delikatne mięso z aromatycznym nadzieniem Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka sosu chili czosnkowego 1 łyżka majonezu 2 suszone pomidory 2 łyżki kaparów 4 ząbki czosnku z zalewy … Czytaj dalej Roladki drobiowe z bogatym wnętrzem

czarrna od kuchni
Sałatka makaronowa z zielonym pieprzem 124

zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy. Pieczarki kroimy w kostkę, sparzamy i odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy, kroimy w kostkę. Pieprz odsączamy z zalewy, siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy remuladę, składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy

R'n'G Kitchen
Pomidory marynowane 146

ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna

R'n'G Kitchen
Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby) 187

bazylię. W dwóch szklankach rozpuściłam w wodzie sól i cukier i wlałam roztwory do słoików. W innym naczyniu wymieszałam wodę(resztę wody) i ocet do zalewy octowej i wlałam do słoika przeznaczonego na pomidory marynowane w occie. Drugi słoik napełniłam wodą do wysokości ok. 3/4 słoika. Oba słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Do garnka nalałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ryżem 205

majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą oraz pieprzem, dodać majonez i wymieszać. 6. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia

A Ty Smakuj Mnie
Brzoskwinie w syropie 92

ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pasteryzujemy krótko, 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Papryka faszerowana i zapiekana 188

dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Wlać do naczynia z paprykami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Mięso

O kuchni z uczuciem
Gołąbki zapiekane 154

mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu 130

siekamy.  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy lekko czosnek, a następnie dorzucamy tofu.  4. Gdy tofu lekko się zarumieni, dorzucamy smażone pomidory i pokrojone oliwki. Jeśli macie je w zalewie, dorzućcie ją także, a jeśli nie - dodajcie odrobinę oliwy. 5. Całość doprawiamy przyprawami i energicznie mieszamy wszystkie składniki.  6. Teraz mieszamy wszystko

Bananowe Pole
Fasolka po bretońsku 154

wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą i czerwoną fasolkę (bez zalewy). Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Po tym czasie ponownie posmakować i w razie potrzeby doprawić. Na sam koniec

Ugotować
Calzone 253

oliwy z oliwek 350 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 200 g cienko pokrojonej mozzarelli 200 g pokrojonej szynki 1 pokrojony w plastry pomidor świeża bazylia kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy 100 g startego sera gouda przyprawy: bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą 174

lekki  który  robi się naprawdę szybko... Składniki: 7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka 4  łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie(...)nożem tworząc kieszonki  tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać  równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około

Wanilia i Kardamon
Chili Con Carne 148

chili   4 posiekane ząbki czosnku   2 duże cebule pokrojone w kostkę   2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki(...)puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy   natka pietruszki   tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania:   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin

Aromatyczne Podróże
Chili con carne 157

małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi) sól do smaku(...)oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy

Kulinarna Pokusa
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 189

każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA I WYWAR ośmiornica o wadze około(...)nasion) 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól

Karo in the Kitchen
Enchilada z kurczakiem i warzywami 229

filety z kurczaka 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory kilka listków bazylii 10 dkg żółtego sera 1 kulka sera mozzarella z zalewy Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie: szczypiorek do posypania   *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut

Blog z Apetytem
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 224

ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe plastry szalotki i czosnku, plasterki pomidora. Posypujemy pozostałą siekaną pietruszką i pokrojonym drobno szczypiorem. Równomiernie rozkładamy kapary odsączone z zalewy. Całość jeszcze raz leciutko solimy i pieprzymy. Kładziemy przyszykowane wcześniej ryby zawinięte w bekon, skrapiamy całość dobra oliwą. Rozgrzewamy piekarnik(...)często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone 600g ziemniaków (waga po obraniu) 3 pomidory drobne, malinowe, ok.300-350g 6 cieniutkich i długich plasterków wędzonego boczku 2-3 szalotki, około 100g 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy ½ pęczka pietruszki 2 gałązki grubego szczypioru sok z połowy cytryny oliwa z oliwek ½ łyżeczki papryki wędzonej ostrej

Karo in the Kitchen
Pulpeciki w sosie słodko kwaśnym 202

łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 młode marchewki 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 pomidor 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 łyżka natki pietruszki 200 g ananasa z puszki ¼ szklanki zalewy z ananasa 3 szklanki bulionu drobiowego 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Pulpeciki: Mięso mielone wyrabiamy(...)patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy ją. Następnie dokładamy resztę składników – czerwoną paprykę oraz pomidora  pokrojone w kosteczkę, pieczarki pokrojone w plastry, obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtą kukurydzę, odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę ananasa. Całość przesmażamy do miękkości, przekładamy do pulpetów. Do garnka dodajemy jeszcze natkę pietruszki

VioletoweKucharzenie
Wegańska pasta z białej fasoli z tahini 120

oleju z pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz Przygotowanie: Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę. Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę. Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :) Smacznego

Bananowe Pole
Keks wytrawny 162

czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych oliwek 140 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki(...)proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki na plasterki. Wymieszać razem w misce. Do drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej

Pełny talerz
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 179

cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie(...)składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem

DefinicjaSmaku
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem 116

oleju Garść czarnych oliwek Pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Soczewicę odsączamy z zalewy, tuńczyka odsączamy z oleju, przekładamy do miski, oliwki kroimy w krążki. Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, doprawiamy do smaku

Bajeczna Kuchnia
Słodko kwaśny sos do spaghetti 307

przez sito, tak by pozostały jedynie łupki i pestki.  2.  Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Z zalewy odsączamy jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodajemy do przetartych pomidorów i gotujemy ok 40 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotujemy ok 20 minut. Zagęszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 128

gotowanych 1 szklanka zielonej soczewicy 2 jajka 1 łyżka masła 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżeczka pasty miso 8 szt suszonych pomidorów z oleju 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki pół łyżeczki chili w proszku pół łyżeczki kuminu sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy(...)swobodnie można było je miksować. Do warzyw dorzucamy przestudzoną cebule, boczek, ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, jajka oraz suche przyprawy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy

Kierunekuchnia
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 219

byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki:  500g drobnej, białej fasoli  pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki  garść listków(...)miękkości ( pierwsze 20minut bez przykrywki, kolejno pod przykryciem). Kolejnio fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą.   W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania