pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:112/177)

Przepisy na Wielkanoc 2087

pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem  Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka

Lena Gotuje
Jajka faszerowane z tuńczykiem 198

łyżka majonezu kucharek, pieprz Jajka ugotować. Pozbawione skorupki jajka przekroić wzdłuż na pół i pozbawić żółtek. Żółtka włożyć do miski, rozgnieść nożem. Pomidor pokroić w mniejsze kawałki, dodać do żółtek. Tuńczyka odsączyć z zalewy i włożyć do miski. Połowę natki poszatkować i wrzucić do miski, dodać majonez, całość przyprawić i wymieszać. Nakładać po łyżeczce do dziurek po żółtkach. Posypać

Gotuję Testuję
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem 152

przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy.  3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które

kruche babeczki
Domowy, jednogarnkowy sos meksykański 198

pieprz, przyprawa chilli, kolendra (świeża lub nasiona) Przygotowanie: Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka z cebulą dodać pomidory i szklankę wody. Gotować na średnim ogniu. Dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli oraz paprykę. Gotować około 20 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą chilli, startymi

Taste and Cook
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 229

podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 puszki drobnej białej fasolki (po 400g pojemności każda, czyli 440g fasolki po odcieku) 5-6 połówek suszonych pomidorów 4-5 jabłuszek kaparowych albo czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy 1 czubata łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 cebula szalotka 1 średni ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek

Karo in the Kitchen
Sałatka z karelosse 128

papryka czerwona 1 mała papryka zielona 3-4 łyżki oleju z dyni Sól, pieprz Sposób przygotowania: Karelosse myjemy, dzielimy na mniejsze części, suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odsączmy z zalewy, papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Pomidorki marynowane 98

się do marynowania, ale pomidorki marynowałam pierwszy raz. U mojej mamy w szklarence jak zwykle obficie obrodziły różnego rodzaju pomidory, w tym koktajlowe, dostałam więc dużą wyprawkę. Składniki: • pomidorki koktajlowe Zalewa • 5 szklanek wody • 1 szklanki octu 10% • 5 łyżek cukru • 1/2 łyżki soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem

To co kocham
Wrapy z dodatkami 138

Wrapsy wyjąć z opakowania i posmarować margaryną. Następnie położyć na każdą połowę placka po kilka listków sera i szynek. Paprykę marynowaną odcisnąć z zalewy i dać na każdy placek. Zamiast papryki można użyć pokrojonego pomidora. Każdy placek posypać poszatkowaną pietruszką. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki (w skos). Położyć na talerzu i włożyć na minutę do mikrofalówki

Gotuję Testuję
Czosnkowy makaron z karczochami 167

Szybko, smacznie i aromatycznie :) Składniki 200 g ulubionego makaronu 2 pomidory 1 puszka tuńczyka 5 ząbków czosnku 5-6 karczochów z zalewy oliwa z oliwek sól, pieprz świeże zioła do … Czytaj dalej Czosnkowy makaron z karczochami

czarrna od kuchni
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 927

rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post

Kulinarne Przeboje
Ryba wpływa na wszystko 311

oleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej garść pestek słonecznika pieprz  sól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć na patelni Wszystkie składniki połączyć

peanutbuttermonster
Entliczek pentliczek malowany stoliczek 157

ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty seroregano

bastalena
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 176

pomocą M. 9 1047 wejść Wciąż zamykam lato w słoikach - kac pomidor! Gdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier, a zalewa... idealna na kaca. W 3 minuty jak ręką odjął. 8 1450 wejść Tarta brokułowa     Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z brokułów 159

Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone suszone pomidory, sos, ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej kupić krojony w zalewie) i oliwki

Gotuj z Misiem
Czerwone ziemniaczki pieczone 220

Czerwone ziemniaczki prosto z pieca  - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami

Sajkofanka smaku
KANAPKA NA CIEPŁO Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I SEREM 138

tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i majonezowego-czosnkowego dipu. Całość  ukryta pod warstwą roztopionego sera i wykończona plastrem świeżego pomidora.  Ich sukces to udane połączenie składników. SKŁADNIKI na 4-5 kromek 140 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub w oleju 1 łyżka kaparów 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli  4-5 kromek(...)chleba 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda 8-10 cienkich plasterków pomidora  DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno posiekany 1/4 łyżeczki suszonego oregano sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem 123

Masło trzeba poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić tak na 20 minut minimum. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pomidorkami i kaszą perłową 174

czerwone i żółte1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowejkilka listków świeżej bazylii3 łyżki oleju sezamowegoprzyprawa do pomidorów Kamis do smakuKasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć, pokroić na połówki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić na połówki. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojoną bazylię(...)smaku doprawić przyprawą do pomidorów (można też użyć soli ziołowej). Sałatkę skropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
marynowane pomidory z ostrą papryczką 162

zimę. Słodycz dojrzałych pomidorów, miesza cię z palącym smakiem ostrej papryczki, a wszystko to w aromatycznej octowej marynacie. Składniki  1 kg pomidorów i garść koktajlowych 6 szt ostrej papryczki 6 ząbków czosnku świeża bazylia tymianek zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu(...)laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po dwie ostre papryczki, szczyptę tymianku, dwa ząbki czosnku i gałązkę świeżej bazylii. Z alewamy słój marynatą, uważając aby  pomidory

Miód i pieprz
Sałatka z zielonych pomidorów z kurkumą 188

garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. Gorącą  marynatą zalać  pomidory i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików wraz z zalewą. Na wierzchu każdego słoika umieścić gałązkę koperku  Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę

Gosia gotuje
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 198

/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski,  pomidory sparzone i obrane w kosteczkę, podobnie paprykę. Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach. Kukurydze odsączam z zalewy. Każdy placek tortilli podgrzewam przez 10 sekund w mikrofalówce, aby zmiękł i dobrze się składał. Następnie placki smaruję sosem czosnkowym(...)nakładam kolejno sałatę, piersi z kurczaka, paprykę,pomidory,kukurydzę, posypuję serem żółtym. Składam jak naleśniki na krokiety ( boki do środka ) i łączeniem do dołu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni, wkładam blaszkę z tortillami i podgrzewam około 10 minut aż ser się ładnie stopi a tortilla będzie gorąca. Podaję z czym kto lubi

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 161

puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory umyć, naciąć(...)pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany sos przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać cukier i ocet. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu. W połowie szklanki zalewy

Ugotować
Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową 160

zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w półpasterki.  Gotowanie jednogarnkowe:Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu(...)minutę. Dołożyć paprykę, dolewając 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok 5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby cebula się nie przypaliła.Dodać pomidora i poddusić kolejne 5 min do zagotowania. Dorzucić fasolę czerwoną.Dołożyć koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 15 minut - lub dłużej - aż warzywa będą miękkie

Grunt to przepis!
Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym 188

ciecierzycą w sosie pomidorowym - przepis: Składniki: 1 długa laska ulubionej kiełbasy (+ kawałek boczku pokrojonego w kostkę - opcjonalnie) puszka ciecierzycy 1 średniej wielkości cebula średniej wielkości cukinia 1 puszka pomidorów sól (do smaku) pieprz cytrynowy (do smaku) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego posiekana natka pietruszki do posypania 1-2 łyżki(...)plasterków przekroić na pół, dodać pokrojoną kiełbasę do zarumienionej cebuli, chwilę podsmażać na niewielkim ogniu, by nie spalić cebuli. Ciecierzycę odcedzić z zalewy, cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kiedy kiełbasa się lekko zarumieni, dodać pomidory z puszki, dusić pod przykryciem, aż się rozpadną, tworząc gęsty sos (można podlać niewielką ilością wody). Dodać pokrojoną cukinię oraz odcedzoną ciecierzycę

Moje Qulinaria
Oszukane mini "udka" z tuńczykiem 129

pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto. 2. Farsz: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie 139

zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Artykuł Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Tortille z burrito 143

kostkę, przyprawić wg uznania, podsmażyć na oliwie, w głębokim garnku, po chwili dodać cebulę, następnie paprykę, smażyć chwilę, po czym zalać zblendowanymi pomidorami, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę, ananasy i groszek (można dodać odrobinę zalewy z groszku, żeby potem było z czego sos zrobić). Dusić ok 10-15 minut, na koniec przyprawić koncentratem, solą, pieprzem i ziołami. Podawać

Trufelkowo
Sałatka z pieczoną papryką 172

kostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, oliwki kroimy na pół, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, grzanki oraz natkę pietruszki. Przygotowujemy sos wyciskamy czosnek i mieszkamy z octem i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem

Cynamonowe szczęście
Sałata lodowa z tuńczykiem 157

odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki. 3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Figowe caprese z pesto 142

rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi z mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji

Monia miesza i gotuje
Sałatka wiosenna 892

łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę, osuszam i rozdrabniam. Pomidora kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Rzodkiewkę kroję w cienkie plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Delikatnie mieszam.  3. Oliwę mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone piersi z kurczaka w ziołach 138

nimi mięsko. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym tłuszczem i zalewą marynaty. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni.  Dodatkowo: pomidory koktajlowe czerwona cebulka

ClauditteMissCooking
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 251

sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania