łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości(...)przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji) i smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, bulion warzywny, marchewkę oraz zieloną soczewicę (chyba, że używasz soczewicy z puszki, wtedy dodaj ją razem z ciecierzycą). Dopraw zupę szczyptą soli, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj
Chilli Czosnek i Oliwaniż podają w instrukcji na opakowaniu. Ma pozostać mocno al dente. Czosnek siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski, a oliwki w plasterki. Szpinak oraz bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy lub grubo siekamy. (Kilka listków bazylii możemy zostawić do dekoracji). Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy, zachowując jednak trochę większych kawałków. W garnku lub szerokim rondlu podgrzewamy(...)oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szpinak zmięknie i nieco straci swoją pierwotną objętość, dorzucamy suszone pomidory i oliwki. Mieszamy. W tym czasie makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy go, zachowując ok. 2 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z wodą dodajemy do szpinaku. Mieszamy i chwilę razem
Ratunku obiadzeszklenia w rondelku, na rozgrzanym oleju. Paprykę również kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cieciorkę (bez zalewy) i przyprawy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy samodzielnie lub z ryżem/kasz
Zawsze głodna!wtedy będzie o wiele delikatniejsze), co jakiś czas mieszając aby składniki nie przywarły do dna patelni. 3. Kolejno dodajemy pomidory - w formie przecieru, passaty lub pokrojonej, 1 łyżkę cukru (najlepiej trzcinowego) oraz fasolę (na pół odsączoną z zalewy). Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 20-30 minut (aż do miękkości warzyw i nie zapominajmy
Symfonia Smakówdnie miski wykładamy umyte i wysuszone sałaty *** *** Paprykę myjemy, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na sałacie *** *** Ogórka i pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę średniej wielkości. Wykładamy na sałatkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch sałatki *** *** Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki
Blog z Apetytemoliwie na średnim ogniu około 5 minut. Dodać posiekany czosnek a po 1 minucie cukinię pokrojoną w grubsze półplasterki i pomidora pokrojonego w kostkę (bez gniazd nasiennych). Oprószyć solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna. Przed podaniem posypać fetą
zadanie-gotowanieniewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmaż drobną kostkę cebuli, gdy się zeszkli dodaj pokrojony w kostkę świeży pomidor. 2) Gdy pomidor ładnie i lekko się rozleci i będzie miękki dodaj passatę, śmietankę, fasolę z puszki (może być z zalewą), przyprawy, cukier puder, dobrze wymieszaj, duś kilka minut. 3) Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy
Zasmakuj Kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL 2/3 puszki kukurydzy konserwowej ½ cebuli 3 łyżki majonezu sól, pieprz mielony szczypta bazylii Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski. Delikatnie rozdrobnić. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez
kulinarnyswiatdomiJak ten czas szybko leci, już dawno po świętach, a nowy rok już tuż, tuż. Postanowiłam, że koniec tego obijania się, bo muszę przyznać, że przez
Kuchenny Skrawek Niebawrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę
upichcicwarzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki cebulę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem oraz oregano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy obficie różowym octem
Smaczne Zdrowenatka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju. Można użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam pokrojone pomidory, śledzie. Gruszkę obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję
wesoła kuchniapomidory (sam miąższ bez pestek) kroimy w grubą kostkę, a następnie umieszczamy w misce. Do pomidorów dodajemy porwane w dłoniach liście bazylii, przeciśniety przez praskę jeden ząbek czosnku, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Odsączone z zalewy oliwki kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy na grubsze kromki i umieszczamy je na blaszece wyłożonej(...)czym każdą kromkę skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 8 minut. Gorące grzanki nacieramy drugim ząbkiem czosnku. Na grzanki nakładamy niewielką porcje pomidorów, na pomidorach układamy pokrojone oliwki a wierzch dekorujemy listkami bazylii. Artykuł Bruschetta + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaszpinak mrożony) lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypta mielonych goździków natka pietruszki do dekoracji Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut) Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir. Przykryć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalight sól i pieprz suszona bazylia łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego (do wysmarowania formy) 80g kaszy bulgur Pomidory i cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na cienkie plasterki. Potrzebne będzie 14 plasterków z każdego z tych warzyw. Mozarellę odsączyć z zalewy i również pokroić, najpierw wzdłuż na pół, a potem w poprzek, tak żeby powstało 14 plasterków. Piersi(...)więcej co centymetr, nie przecinając mięsa do końca. Tak przygotowane kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego bardzo cienko olejem lub oliwą. W każde nacięcie w mięsie wcisnąć plasterek pomidora, plasterek cukinii i plasterek mozzarelli (będzie ciasno). Posypać po wierzchu suszoną bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 25 minut. Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Standardowo
Dietolog