półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować
Ala piecze i gotujeBezy bez jajek?!? Kiedyś myślałam, że to niemożliwe. Bezy z zalewy z grochu? Z tej ciecierzycy, z której robię hummus? Przecież to nie może dobrze
Pora na pora i pomidorasól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie(...)ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię
Posadzone i zjedzonechoć nie było w przepisie) 2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki ( użyłam 1 duży) 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g) WYKONANIE: Ugotuj ziemniaki bez soli do miękkości. W międzyczasie kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj czosnek oraz mleko i zmiksuj blenderem na gładką(...)ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli. Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu
Słodko-Słony Świat Ilonycukru. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Jedną trzecią tuńczyka przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę Dijon, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę
wesoła kuchniałyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć ziarenka i sok, a następnie pokroić w drobną kostkę. Soczewicę wyłożyć z puszki na sitko, aby odsączyć ją z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Całego majonezu
Kuchcik gotujeOliwki kupowane na targu na Sycylii są wielkości naszej węgierki i są różnie przyprawiane. Te w zalewach, kupowane u nas w marketach..po prostu wołają o.... Sałatka we Włoszech i na Sycylii szczególnie, ma być prosta i szybka. Oto moja -mix sałat -pomidor koktajlowy -jajo na twardo-dla odważnych. O ile sięgam pamięcią to na Sycylii jakoś nie przepadają
Z Kuchni Do KuchniOliwki kupowane na targu na Sycylii są wielkości naszej węgierki i są różnie przyprawiane. Te w zalewach, kupowane u nas w marketach..po prostu wołają o.... Sałatka we Włoszech i na Sycylii szczególnie, ma być prosta i szybka. Oto moja -mix sałat -pomidor koktajlowy -jajo na twardo-dla odważnych. O ile sięgam pamięcią to na Sycylii jakoś nie przepadają
Z Kuchni Do Kuchnitego makaronu. SKŁADNIKI 1 puszka dobrych sardynek w oliwie, u mnie Calvo pikantne 1 duży malinowy pomidor, 350g pół dużego bakłażana, 200g 4 ząbki czosnku 10cm kawałek czerstwej, podsuszonej bagietki lub mocno czerstwa pszenna bułka 10 listków świeżej bazylii łyżka kaparów z zalewy 2 łyżki startego sera Grana Padano olej roślinny suszone oregano sól
Karo in the Kitchenprzygotowania:Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni
Gospodyni Miejskareguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikiełbasy chorizo w plastrach 100g dzikiego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka konserwowej kukurydzy 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 150g mini kulek mozzarelli 1,5 puszki krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona cebula 1 mała papryczka chilli 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego oregano sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek olej kokosowy pikantna(...)Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy. 4. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. 5. Chorizo pokroić w cienkie paski. 6. W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać, a następnie całość dusić na niewielkim ogniu
Szalona Kuchnia EwelinyZimny ryż przekładam do miski i kroje pozostałe składniki sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę, umyty szczypiorek drobno kroję, cebulę kroję w drobna kostkę, wszystkie składniki dodaję do ryżu. Tuńczyk odsączam z zalewy i dodaję do sałatki. Do miseczki daję oliwę, sok z cytryny, dodaję przyprawy, doprawiam solą, pieprzem
Uwaga Babcia Gotujemiętę drobno kroję. Ogórek obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę. Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram awokado ze skórki. Następnie kroję w kostkę. Tuńczyka odsączam z zalewy. Do miski z kaszą dodaję wszystkie pokrojone składniki, dodaję tuńczyka, oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą
Uwaga Babcia GotujePRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy. Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety
Kulinarne Fantazje Marioli