minut Ilość porcji: 4-6 Składniki: • 500 g mielonej wołowiny • 500 g przecieru z pomidorów • 5 łyżek oleju np. ryżowego • kawałek pora - około 20 cm • 3 średnie pieczarki • 4 ząbki czosnku • garść czarnych oliwek z zalewy • po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir Dodatkowo: • 500 g makaronu świderki • tarty parmezan • świeże zioła: bazylia
AniaGotuje.plMój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce. 0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby) Zalewa 2 szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe
Kuchenne aromatymiękkie. Różyczki brokuła gotuję w osolonej wodzie ok. 5min. (nie mogą być rozgotowane). Pomidory koktajlowe myję i kroję na połówki. Ugotowane jajka na twardo obieram i również kroję na połówki. Z sera mozzarella wylewam zalewę, kroję go na plasterki. Słonecznik prażę na patelni, (ja lubię ostre przyprawy i gdy słonecznik jest gotowy posypuję
Zdrowo i kolorowoDodajemy posiekany czosnek i papryczkę.Mięso doprawiamy do smaku kolendrą , solą i pieprzem.Dodajemy do smażonej cebulki razem z pokrojonym pomidorem i koncentratem.Smażymy na wolnym ogniu mieszając , by się nie przypaliło przez ok. 15 minut.Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Farszem nadziewamy podgotowane kalarepy i układamy w naczyniu do zapiekania.Wkładamy do nagrzanego na 180C
Ostra na SłodkoDynia.... osobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już
Farmażonykurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g) 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi(...)odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
BullioDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość(...)odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
BullioDelikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem. Szybkie do wykonania danie obiadowe. 2 piersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego kilka łyżeczek suszonej papryki 10 – 15 pomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość(...)odstawić na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Bullioposmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu, to stanowczo odradzam – puści wodę, wypłynie. Lepsza będzie marmolada. A jeszcze lepsze świeże owoce lub wekowane, ale dobrze odsączone z zalewy. Ciasto: 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży instant 2 jajka 1 szklanka mleka(...)oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy
Kucharzycaplaster pomidora. A do tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka(...)drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy); 2 łyżki ketchupu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej
Gospodyni Miejskaautor przepisu, Gennaro Contaldo, roladki łączą w sobie smaki południowych Włoch (suszone pomidory) z serem gorgonzola z północy kraju. Zawijanie roladek jest banalnie proste, jednak musicie wziąć pod uwagę czas potrzebny na ich zamarynowanie w soli (dzięki temu zmiękną) i upieczenie w pięknie pachnącej zalewie z czosnku i oliwy. Jednak te czynności możecie wykonać dzień wcześniej, następnie(...)Jeżeli nie przepadacie lub nie możecie dostać sera gorgonzola, możecie zastąpić go innym serem z niebieską pleśnią, serem feta lub serem kozim. Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem Involtini di zucchini na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki Dwaj łakomi Włosi na ok. 16 roladekczas przygotowania: 40 min.+40 min. marynowanie cukinii w soliSkładniki: 2-3 duże
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka sosu tabasco;1 ząbek czosnku;2 średnie pomidory;1 mała, czerwona cebula;3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).Sposób przygotowania:Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć(...)sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną
Gospodyni Miejskamałych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka ) 4 młode – duże cebule pęczek świeżej bazylii ( razem z łodygami ) kilka gałązek rozmarynu – świeżego kilka gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa : 4 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka(...)także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek , powtórnie mieszamy . Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie napełniamy
Ogrodnik w podróżypracochłonne, ale efekt i smak wynagradza całą pracę 😊 Zapiekanka, pomimo smażenia bakłażanów, nie należy do ciężkich i pasuje zarówno na obiad, jak i kolację. Składniki: 3 bakłażany 2 puszki pomidorów krojonych 250 g mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g parmezanu bazylia świeża mąka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie Wykonanie: Bakłażany dokładnie(...)usmażeniu bakłażany układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Listki bazylii myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę oraz ząbki czosnku obieramy, również drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką oraz zioła. Gdy sos częściowo odparuje, zdejmujemy
Kuchnia MagdaLenykawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączam z zalewy na durszlaku. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli(...)cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie dodaję wywar warzywny, fasolkę szparagową, papryczkę chili, paprykę mieszam i dusze pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza). Leczo
Uwaga Babcia Gotuje