Uwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników
Jadło i czytadłodrobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. 4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki
Szalona Kuchnia Ewelinylekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól i pieprz, chwilę przesmażamy i studzimy. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał. 3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach
Izabelawkuchniestragonem ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki) pieprz ziołowy Szynka peklowana Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw. Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. Mięso pekluję
Takie tam pichceniewodzie i potem odcedzamy. Przekładamy do słoików, zalewamy zalewą słodko kwaśną i pasteryzujemy 5-10 min Jak widać oprócz kalarepy coś jeszcze się dzieje na stole :) W butelkach mamy syrop z młodych pędów sosny, po 6 tyg. na parapecie dzisiaj trafi do spiżarni :) Pojawiły się już cukinie i pomidory. Zielona kalarepa jeszcze dorasta :) Pogoda sprzyja bardzo więc wkrótce
chleba naszegobakłażany - wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w grubszą kostkę i następnie dodajemy do pozostałych składników pod koniec dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku oraz zielone oliwki całe lub krojone w połówki, dla smaku możemy również dodać 2-3 łyżki zalewy z oliwek
zobacz ich smakbiałej ryby (np. dorsz, mintaj, czarniak) 2 pomidory 2 ogórki sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy
Słodka Stronafasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieotwarty! Mam dla was dużą ilość przepisów na przetwory. Zacznę najpierw od przepisu na pyszne pikle w zalewie z ostrego ketchupu. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych dużych 500 g cebuli 2 łyżki soli 1-2 łyżki gorczycy Zalewa: 1 mały ostry ketchup - ja wykorzystałam ostry ketchup firmy Jamar 1 czubata łyżka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 koncentratu(...)dnie cebulę pokrojoną w plastry i dajemy szczyptę gorczycy. Słoiki wypełniamy odsączonymi z wody ogórkami. Wszystkie składniki podane na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotową i gorącą zalewą, zalewamy nasze słoiki ( zalewa będzie gęsta). Pasteryzujemy przez 10 minut. Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny firmy Jamar, który miałam okazję testować
W Moim Magicznym Domuchilli koperek pieprz, sól Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy, a następnie zblendować z białym serem, aż pasta będzie gładka. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do pasty, podobnie postąpić z papryczką chilli. Na koniec dodać posiekany koperek, pieprz i sól. Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem, z sałatą i pomidorem na wierzchu. Smacznego
Dobra karmabazylią. Ja często używam gotowej mieszanki przypraw do pomidorów. Trzeba jednak zwrócić uwagę na skład, bo często te mieszanki zawierają już sól – wtedy dodajemy jej mniej. Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paski połowę papryki. Można użyć różnych kolorów. Całość posypujemy kaparami. Tak przygotowana cebula powinna poleżeć w przygotowanej zalewie przez noc. Najlepiej smakuje schłodzona. Ten słodko-kwaśny
MarcinCheffetę, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego możecie ją zabrać ze sobą w drogę :) Składniki na 2 porcje puszka ciecierzycy 100 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 szt dojrzałego awokado 3 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób przygotowania Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i przełożyć do miski
Pink Envelopepuszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego
vegetaniepuszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej , to zawsze mam ) starty żółty ser do posypania 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka(...)papryki wędzonej sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie : Mięso przekładamy do miski , dodajemy jajko , 2 siekane drobniutko ,strąki chilli, 1/2 puszki kukurydzy , małą puszkę groszku ( wszystko ,odsączone z zalewy ) ,jedną siekaną łodygę selera i całą bułkę tartą . Następnie po 0,5 łyżeczki : cynamonu, kuminu,czosnku,kolendry,wędzonej papryki i sól do smaku . Wyrabiamy na jednolitą masę , obtaczamy
Ogrodnik w podróżyktóre tylko po stopach całować :D groszku w zupie nie tknie (chyba, że to zupa krem i nie wie, że go wrzuciłam), w sałatce rzadko, a taki z zalewy, prosto z puszki wsuwa z taką prędkością, jakby tydzień głodowała :D jak zobaczyła, że wyciągam tofu z lodówki (ma genialną pamięć nie tylko do tego co słyszy, ale też wzrokową(...)czasem do kanapki jeszcze pomidor, a czasem... nic :D Można też posmarować pastą krakersy, dodać oliwki, czy świeże zioła i imprezowa przystawka bezglutenowa w wersji wegańskiej gotowa. Polecam też na drugie śniadanie do pracy. Pasta z tofu z zielonym groszkiem i bazylią Składniki: 400 g tofu naturalnego 130 g groszku Bonduelle (waga po odsączeniu z zalewy) 5-6 listków
Kolorowy Przepisownik