pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:126/177)

Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 138

dekorujemy bazylią. Pyszne letnie jedzenie. Orzeźwiające, lekkie i sezonowe. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI 800-900g dojrzałych pomidorów, najlepiej różnych 3 szalotki bananowe 80g 200g bagietki, może być czerstwa 15-20 oliwek, czarnych i zielonych 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana 150-200g ½ średniej cukinii

Karo in the Kitchen
Wegetariański gulasz warzywny 251

następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i przyprawy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z arbuzem malinami i serkiem petida 207

sałatkowy śródziemnomorski Petida . Powiem wam, że się w nim zakochałam. Jest to okrągły ser w solankowej zalewie. W smaku lekko słony, lekki, delikatny i co najważniejsze  idealnie się kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie.  Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc

Ala piecze i gotuje
Śniadanie prawie brytyjskie 214

patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulkę z papryczkami. Kiedy będzie szklista dodajmy fasolkę wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, keczup, cukier i sól. Odparowujemy do uzyskania połowy objętości płynu. W tym czasie fasolka uzyska pożądaną ostrość i przejdzie smakiem pomidorów. Dodatkowo: - po dwa jajka na osobę - 1 łyżka siekanego szczypiorku - sól, pieprz, olej - po kilka plastrów mocno wędzonej kiełbasy

kawawszklance
Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą suszonymi pomidorami i kaparami 248

dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił. Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory, mieszamy i dodajemy polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10- 15 min. Po tym czasie dodajemy kapary, możemy dolać łyżeczkę zalewy z kaparów i ewentualnie pietruszkę posiekaną. Dusimy jeszcze przez 5-10 min od czasu do czasu do czasu mieszając

Piekielna Kuchnia Pati
Lekka sałatka z tuńczykiem 300

100g mieszanki sałat  pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/4 dużej czerwonej papryki 4 pomidory suszone Pomidorki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę.  Sałatę przekładamy do pojemnika , dodajemy tuńczyka, pomidorki i paprykę całość oblewamy ok 1 łyżką zalewy z pomidorków.   Przed zjedzeniem mieszamy. Smacznego

Cukier&Puder
Sałatka z zielonych pomidorów 162

Zjedliście już wszystkie pomidory z krzaczków czy macie jeszcze jakieś zielone w zanadrzu, które i tak już koloru raczej nie nabiorą przy takiej pogodzie...? Bo jeśli by się trochę znalazło, to mam świetny pomysł na to jak je wykorzystać :) No dobra- Teściowa ma w swoim zeszycie :) U nas uzbierało się dobrych kilka kg, ale dzięki pomocy Companiona(...)skroiłam wszystko w 5 minut. Mama zajęła się resztą, czyli zalewą i pasteryzacją.  Pierwsze konsumpcje już za nami i wiemy już, że octu można było dać mniej, u nas było 1½ szklanki octu, ale myślę, że w tym wypadku 1 będzie ok :) Składniki:   6 kg zielonych pomidorów 12 cebul 4 łyżki soli Marynata: 8 szklanek wody 1 szklanka

Kuchnia w czekoladzie
Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu 178

rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry   Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente(...)poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na około 1,5 cm paseczki, a następnie w trójkąty. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórę. Kroimy w kostkę, po wcześniejszym

Smaki Na Talerzu
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 241

Kopytka z purée z proszku i sos ze świeżych pomidorów i oregano Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować w trzydziestostopniowym upale góry ziemniaków, wymyśliłam, że wypróbuję takie z gotowego purée z proszku, które zalewa się wodą i już. Temperatura w przyczepie wzrasta drastycznie przy długim gotowaniu :) Takie kopytka nie dorównują moim(...)wersji "wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze roku to po prostu najlepsza i najszybsza opcja.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Papryka w sosie pomidorowym 115

Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą cebulą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzą idealny dodatek do każdego dania mięsnego oraz potrawy z makaronem. Składniki: 2,4kg czerwonej papryki 8 średnich cebul sól Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 16 łyżek cukru 800g koncentratu pomidorowego 8 ziele angielskie 1 łyżka gorczycy 5 listków laurowych Wykonanie: 1. Papryki

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym 180

pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 177

większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty

Życie zaczyna się w kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 132

większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty

Życie zaczyna się w kuchni
TARTA KRAKERSOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 146

osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.  Na podpieczonym spodzie z krakersów układamy kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli. Pozostałe jajka oraz jedno żółtko rozbełtujemy i mieszamy ze śmietanką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę

Kuchnia MagdaLeny
Quinoa Bordo Raz! 136

ostra papryka (dowolna) kolorowy pieprz sól Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły

Quinoa Raz!
Łosoś w sosie klonowo-sojowym 158

włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry. Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem

Moja Galeria Smaku
SURÓWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I GROSZKIEM 164

konserwowego 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do półmiska. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Polać sosem

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z rukolą i mozzarellą z miodowym vinegre 120

miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry, dodajemy do sałatki i posypujemy ziarnami. Całość polewamy domowym vinegretem. Pycha

ChilliJemy
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 198

mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie:  Twaróg mielimy, blendujemy lub dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz

Walijskie Pichcenie
Sałatka z brokułem i makaronem 517

Składniki:1 szklanka suchego makaronu (u mnie mini kolanka)1 brokuł 1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy2 pomidory ( u mnie żółty i czerwony)1/2 cebulimajonezsól, pieprz2-3

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania