indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula 2 – 4 ząbki czosnku 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Moja pasja smakuświderki lub spaghetti. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem ok 30 minut łatwe dla 2 osób Składniki * makaron spaghetti * puszka całych pomidorów w sosie własnym * puszka tuńczyka w sosie własnym (może być niepełna), najlepiej smakuje w kawałkach ale ja miałam akurat sałatkowy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku (można więcej) * kilka listków świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej * szczypta tymianku
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: ryż ugotowany 2 woreczki, szpinak świeży 3 pęczki, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta(...)smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg
W Mojej Kuchni Lubiępomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację i motywację! :D Faszerowałam pomidory(...)której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami". Ja tego
Weekendy w domu i ogrodziezamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona 4 łyżki mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo
Spektrum Smakusię trochę podsmaży to dodajemy puszkę krojonych pomidorów i 3/4 szklanki rzadkiego koncentratu pomidorowego. Trochę smażymy i potem dodajemy pół opakowania serka mascarpone. Znów trochę smażymy i dodajemy jedną drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli (taką małą). Teraz drobno kroimy około 15 suszonych śliwek i dodajemy do reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą i świeżą bazylią. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy
Marder&Marder Manufactureciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki(...)papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi
OstryKęsserem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne firmy o długiej tradycji, dlatego jestem bardzo podekscytowana, że mogę ich spróbować. Do przygotowania dzisiejszej lasagni wykorzystałam makaron lasagne marki Arrighi, przecier pomidorowy Valfrutta oraz oliwę Olitalia, dlatego oznaczyłam ten post jako wpis promocyjny(...)łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 500 g przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, u mnie marki Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów
Chilli Czosnek i Oliwaciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje(...)papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki mozzarelli, chorizo, jalapeno i karczochy. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się
OstryKęsząbki czosnku 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 mała cukinia 1 łyżeczka masła i 2 łyżki oleju przyprawy: sól i pieprz ziołowy, pieprz, bazylia suszona lub świeża Przygotowanie: Obrane pomidory pokrój w grubszą kostkę, usuń twarde wnętrze. Obierz i umyj resztę warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek drobno pokrój. Cukinię pokrój w mniejszą kostkę. Rozgrzej w dużym garnku lub patelni(...)większym ogniu minutę-dwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek i smaż jeszcze kilka chwil, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodaj pomidory i wymieszaj. Duś na średnim ogniu ok 30 minut, do rozpadnięcia się pomidorów. Nie przykrywaj. Przypraw wg uznania solą i pieprzem ziołowym. Opcjonalnie dodaj trochę zwykłego pieprzu. Na koniec wsyp max 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Dobrze
Anioszek w kuchnimałe porcje)12 średnich, surowych krewetek4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1 czerwona cebula, drobno posiekanaostra papryka chili - wg uznania2 dymki, pokrojone (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekane60 ml greckiego alkoholu Ouzo2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkęoliwa z oliweksól i świeżo zmielony pieprzszczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanieJeżeli używamy krewetek(...)Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić
Stare GaryDziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy liście
My Culinary ArtBezalkoholowy shot pomidorowy z natką pietruszki, jest schłodzony, pikantny, idealny na upały. Polecam też przepis na chłodni andaluzyjski – Gazpacho. Jak przygotować shot pomidorowy? Potrzebny jest blender
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej pomidor ser żółty ser camembert cebula Do kubeczka
Czerwona Porzeczkapapryki * 3 liście laurowe * 1 puszka pomidorów (400 g) * 1/2 łyżeczki tymianku * 1 łyżeczka bazylii * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka oliwy/oleju * świeży rozmaryn do podania WYKONANIE: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na łyżce oleju/oliwy dodając słodką paprykę. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy wywar warzywny, przecier pomidorowy, liście laurowe, soczewicę, tymianek, bazylię i sól
Mohiellakurczakiem. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych warzyw śmiało sięgajmy po te głęboko mrożone. Dziś warzywne leczo z wędzonym kurczakiem, nasyci i rozgrzeje gdy za oknem "zimowo". Warzywne leczo z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI : 4 papryki pomarańczowe 200 g cukinii 200 g fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam pomidorówkę robioną ze świeżych pomidorów. Niestety gotowanie jej jest dość pracochłonne. Aby ułatwić sobie tę czynność i skrócić czas przygotowania zupy staram się każdego roku przygotować sobie kilka słoiczków domowego przecieru ... a wtedy przygotowanie zupy trwa znacznie krócej. Poza tym taki domowy przecier wykorzystuję z powodzeniem również do sosu pomidorowego, bo cokolwiek przyrządzimy z jego dodatkiem
Walijskie Pichcenieszałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki na kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki
Kuchenne Wariacjejeśli lubicie skórkę, bób jest świeży i z dobrego źródła - pomińcie tę czynność ;). Umyte, pokrojone szparagi podsmażyć kilka minut na oleju wymieszanym z przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki
Corner With Recipes