Kolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano
Smak mojego domuprzez środek ale nie do końca, tworząc kieszonkę.Mięso oprószamy przyprawami. Pomidory i mozzarellę kroimy w paseczki.Każdą kieszonkę napełniamy kilkoma paskami mozzarelli i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40
Sama słodycz i szczypta chilipomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki: 2 ½ kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać
Tradycyjna Kuchniaprzypalił. Przesmażamy szpinak, a następnie wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki pomidora i mozzarelli. Przykrywamy omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ). Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego. 3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami Tym razem propozycja na słodko
Kuchnia Elliewłoskiej. Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem
R'n'G Kitchenwyparuje i wyjmij gałązki. Dodaj kaszę, posiekaną drobno pietruszkę, wymieszaj i dopraw świeżo mieloną solą do smaku. Faszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego lub gazpacho). Pomidory wypełnij farszem i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz
Food Squarełyżką. 3. Do kokilek włożyć szparagi oraz pomidory 4. Delikatnie zalać warzywa masą Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej. Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Dekorować świeżym rozmarynem Smacznego :) Zobacz także: Kosteczka pomidorowa alla babeczki Pianka
KreatywnePinylekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka
kulinarnyJaniech się nie marnuje). Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania. Pomidorowa focaccia z tymiankiemSkładniki:(na 1 sporą focaccię)500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży250 ml letniej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli100 ml oliwy z oliwek100
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduży pomidorgarść oliwekszczypiorekćwiartka czerwonej cebulisok z limonki (opcjonalnie z cytryny)2 łyżki świeżej kolendry szczypta przyprawy chili suszone oregano lub bazyliakulka mozzarellisól, pieprzPomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki(...)wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Bakłażan faszerowany salsą pomidorową
Bon Appetit Małgorzatymocno przyprawionym sosie z pomidorów. Będzie świetnym daniem zarówno na śniadanie, podana z chlebem, jak na obiad- jeśli dodacie do niej boczek lub kiełbaski i podacie ją z chlebkami lafa, pitą lub po prostu ze świeżym chlebem. To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają w lodówce, świeżych warzyw wedle wyboru i własnego(...)mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje a warzywa zmiękną. Robimy wgłębienia w które
Karo in the Kitchensztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki tymianku świeżego 5 czarnych oliwek 25 ml oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie(...)rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego
Kulinarny karnet Christopherarazem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili ok. 10 cm świeżego imbiru 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu(...)ogórków, co było dla mnie sporym wyzwaniem przy zeschłej ziemi z domieszką gliny :( Udało mi się zrobić: - 12 słoików jabłek na szarlotkę - 6 słoików przecieru pomidorowego ; akurat tyle brakowało, żeby dopełnić pomidorową półkę - 6 słoików pikli z ogórków - 8 słoików ogórków z chili - 3 słoiki ogórków kiszonych - 6 słoików ogórków konserwowych Musiałam w końcu zasłużyć na otrzymany wcześniej
Weekendy w domu i ogrodzieinnego tutaj nie ma) 0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować(...)gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJednym z moich ulubionych dań były własnie parówki w sosie pomidorowym, a do tego poduszone ziemniaki. Ten sos nie miał raczej nic wspólnego z tym, który przygotowuję teraz w domu, ale mimo to mnie smakował wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na serdelki w sosie ze świeżych pomidorów i papryki. Sos bez dodatku wody i bez zagęszczania. Pyszny, gwarantuję! Składniki
Codzienna kuchnia niecodzienna