lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia
Anioły w kuchniwina 2 łyżki pasty pomidorowej 6 x 400 ml puszek najczystszych pomidorów bez skórki, jakie znajdziecie ( przeczytajcie skład!!! ) kilka listków bazylii sól do smaku 680 g rigatoni u mnie DUŻE RURKI MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę(...)sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym i przełóżcie je do garnka i nadal oczyszczajcie ścianki i dno garnka, mieszajcie. Po kilku minutach zmiksujcie pozostałe pomidory i dodajcie do czerwonego już RAGU.Ja od siebie dodałam jeszcze
Z Kuchni Do Kuchniaromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki pomidorów, 1/2 białej cebuli, 1/2 cytryny, 10 ziarenek ziela angielskiego, 3 listków laurowych, 3 łyżeczek cukru, 1 łyżki oliwy, 2 łyżek octu, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, białego pieczywa(...)stała się całkowicie miękka, uważając jednak, aby nie zrobiła się ona przypieczona. Następnie dodałem zawartość puszki pomidorów, skórkę otartą z połowy cytryny i sok z połowy cytryny. Doprawiłem trzema łyżeczkami cukru i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Gotowałem przez około 15 minut, aby pomidory całkowicie rozpadły się, a sos zgęstniał, a następnie pozostawiłem go do wystygnięcia. Następnie zająłem się przygotowaniem śledzi
Wyprawy kulinarnedziadka na targu, którego pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy zawsze sprzedawał nam mleko wieczorne i dzienne ( jedno świeże do picia drugie na kwaśne mleko) dzisiaj po około 15 latach znowu spotkałam go na targu, miał przepiękne ekologiczne czerwone pomidory lima , swoją drogą zastanawiam się ile on może mieć lat skoro był przyjacielem mojego pradziadka i był już bardzo(...)śmietanki, żeby otrzymać pyszną zupę pomidorową 2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów 3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne 4. Jako sos do ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu do wszystkiego :) Składniki : ok 2,5 kg pomidorów lima kilka ząbków czosnku oliwa do skropienia świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn) sól, pieprz
zdrowa vege kuchniaSkładniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe, dymka(...)posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym przecieramy dokładnie przez sitko. Dodajemy oregano, bazylię, świeży pieprz, cukier, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat. Mieszamy
My Culinary Artobrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich
W mojej kuchniduże pomidory (użyłam koktajlowych - opakowanie) 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 litr soku pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól, pieprz bazylia, oregano (najlepiej świeża, ale użyłam suszonej) sos tabasco sos worcestershire (opcjonalnie) Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, dymkę w cienkie plasterki. Wszystko wrzucić do dużej miski, zalać sokiem pomidorowym, dodać czosnek i oliwę, doprawić
Codzienne Gotowanieznacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej
Gosia gotujeśrednia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku) 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej(...)drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać mięso, drobno pokrojony seler naciowy, przecier pomidorowy (passatę) i krojone pomidory z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy: ziarna pieprzu, listek laurowy, sól, suszone papryczki chili. Przykryć i gotować na małym grzaniu (low) przez około 2-3 godziny
Codzienne Gotowaniemożna nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler(...)żaroodpornego, głębokiego garnka, wykładamy podprażony ryż. Zalewamy gorącą wodą. Z patelni usuwamy papierowym ręcznikiem pozostałość tłuszczu. Wlewamy łyżkę świeżego oleju i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w krótkie paseczki, podsmażamy krótko, aby lekko zmiękła. Dodajemy do garnka z ryżem. Pomidory kroimy na pół, dodajemy do reszty warzyw i ryżu wraz z przecierem, solimy i pieprzymy do smaku
Kulinarne przemysleniamięs Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Czosnek granulki Do duszenia: Cebulka liofilizowana ( kupuję w KLIK ) Sól 2 liście laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu czarnego 3- 4 gałązki świeżego oregano 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję
Takie tam pichceniemąki pszennej 50 g semoliny (mąki z pszenicy durum) lub mąka chlebowa 125 ml wody 1 niepełna łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżych drożdży lub szczypta suszonych 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki sos pomidorowy (przepis poniżej) 200 g mozzarelli 16 pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli ser parmezan lub pecorino romano (ewentualnie grana padano) Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać(...)upieczonej pizzy rozłożyć dodatki i od razu podawać. Smacznego! Sos pomidorowy 2-3 średnie pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 3 połówki suszonych pomidorów 1 malutka cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku Pomidory (świeże i suszone) pokroić w kostkę, wymieszać z oregano. Czosnek i cebulę obrać
Pełny talerzBędąc ostatnio na zakupach kupiliśmy piękne świeże pomidory i bazylię i postanowiliśmy z tego zrobić pyszny sos do kurczaka. Do tego ugotowaliśmy nasz ulubiony makaron i
Kuchenne WariacjeSkładniki 3 buraki włoszczyzna 4 ziemniaki 3 pomidory 3/4 szklanki fasoli piękny jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki koncentratu buraczanego 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku koperek sól pieprz cukier Przygotowanie Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ). Buraki(...)seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną
R'n'G Kitchenmożna zrobić około 20 ciastek. Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 – 3 łyżki oregano 3 – 4 plastry szynki 5 – 7 plastrów sera 10 – 12 oliwek 8 – 9 suszonych pomidorów pieprz Wykonanie: Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać(...)przesiać przez sito, dodać masło. Masło rozetrzeć z mąką, dodać drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Pomidory pokroić w paski. Oliwki pokroić w plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry
Mama Gotuje