cebula – 1 duża (200g) 0,40 zł marchewka – 1 duża (70g) 0,20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory w puszce – 1 szt. 1,80 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł mleko 3,2%- 3/4 szkl(...)garnka z warzywami. 4. KONCENTRAT + WINO (2 min) Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy go ok. 1 min, a następnie dolewamy szklankę wina. Gotujemy przez minutę i przelewamy do garnka z warzywami i mięsem. 5. POMIDORY + LIŚĆ LAUROWY + DUSZENIE (1 h) Do garnka dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, szczyptę cukru oraz opcjonalnie 1/2 szklanki bulionu. Wszystko mieszamy i dusimy
Nerds Kitchenstopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno. 2. Dodać żółtko nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą zalać podpieczony spód, tak by nie wylewała się za brzegi tarty(...)zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej. Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić na trójkąciki i skraplać oliwą ziołami z Opakowania Apetiny, nada ona dodatkowego aromatu. Smacznego :) Zobacz także: Wpis bierze udział w akcji
KreatywnePinyzgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie zanurzamy w lodowatej wodzie. Osączamy na ściereczce i odkładamy przykryte, do czasu robinia lasagnii.Lasagnew naczyniu polanym oliwą o wymiarach układamy: warstwa sosu pomidorowego, płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu(...)beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare Garypowstało dzisiejsze danie, wariacja na temat szakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki(...)pomidory z puszki i wymieszaj z zawartością patelni. Dopraw solą i cukrem lub syropem daktylowym. Gotuj przez 8-10 minut, aż smaki się przegryzą. Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj z sosem pomidorowym. Zrób w sosie 4 wgłębienia, następnie wbij w nie ostrożnie jajka. Polecam wbić je najpierw do małej miseczki, każde osobno, aby upewnić się, że jajko jest świeże
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :) Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 2,5 kg dojrzałych pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler
FitKotmałym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawić i podawać z kromką świeżego chleba
Smaki Nataliiprzykładowe. (1 mała pizza; około 17 cm średnicy) 60g-100g czerstwego pieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki: 2-3 łyżki sosu pomidorowego 15g żółtego sera 30g szynki suszone pomidory szczypiorek prażona cebulka Dodatkowo: ulubiony sos (polecam sosy Folwark ) Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć(...)wyrobić z jajkiem. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami
Di gotujeskładniki każdy może dobrać swoje ulubione. Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej 6 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól // 1050) {document.write(" "); } else { document.write
zjem to blog kulinarnydocument.write(" "); } else { document.write(" "); } // ]]> Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor zielona papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania
zjem to blog kulinarnyGazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej
Kulinarne Przebojepomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym(...)dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego
Chilli Czosnek i Oliwapomidorowym tygodniu nie powinno zabraknąć tarty z pomidorami. A właściwie tarty na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Prosty przepis: Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Pieczenie w piekarniku 15 minut. Potrzebne nam będzie: Ciasto na pizzę lub ciasto francuskie na tartę. Można użyć gotowe(...)minut. Pokroić w plasterki ser kozi. Rozłożyć go na rozgrzanej (świeżo wyjętej z piekarnika) tarcie. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Można poczekać aż tarta ostygnie, albo podawać na ciepło. Jak to lubi. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem przepis. Pomidory po prowansalsku. Dietetyczne przepisy pomidorowe. Kanapki z pomidorem Tarta na cieście francuskim
MODA NA BIOŚniadanie...Pyszne, pachnące grzanki z boczniakami, pastą pomidorową i serem... Po takim śniadaniu dzień na pewno będzie udany... Dla 4 osób Potrzebujemy: 4 - 5 kajzerek (lepiej aby były z poprzedniego dnia) 350g boczniaków 2 jajka pęczek natki pietruszki 1/2 cebuli 1 duży pomidor 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego garść startego żółtego sera lub mozzarella szczypta:bazylia, oregano, cukier(...)podgrzewamy. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy boczniaki, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5-6 minut, dodajemy świeżą natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzane pomidory miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy bazylię, oregano, cukier oraz sól i pieprz. Koncentratu dodajemy tyle aby sos miał gęstą konsystencję. Odstawiamy. W misce roztrzepujemy 2 jajka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory", do tego stopnia
Pora coś zjeśćjajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy je do momentu aż warzywa rozpadną się. Do pomidorowego wywaru dodajemy ugotowaną fasolkę, 1 łyżkę masła i odrobinę(...)jajkami. Całość pieczemy w kąpieli wodnej (naczynia ustawiamy na blasze wypełnionej wodą) przez 15 minut. Danie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Serwując, wykładamy każdą foremkę na osobny talerz. Dekorujemy świeżym tymiankiem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Bon Ton Italia