czasu do czasu. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać czosnek, śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (jeżeli posiadacie, to warto dodać świeże liście bazylii i oregano). Wszystko zblendować razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia i bakłażan będą już miękkie
Passions hobbies lifeJednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) Składniki:mocno dojrzałe pomidory,świeża bazylia.Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia. Gotować na niewielkim ogniu często mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennapatelnię razem z cukrem i podgrzewamy mieszając aż cukier się skarmelizuje a grissini podpieką. Odstawiamy. Marmolada pomidorowa : ( marmolady wychodzi więcej niż na 2 porcje - na pewno starczy na 4 ) 1/2 puszki pomidorów cherry w zalewie ( u mnie zwykłe ) około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru light muscovado Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady(...)cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne
Moje domowe kucharzenienajczęstszych, smacznych rozgrzewek! (; Dlatego dziś zapraszamy Was na paprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam do jej porcji odrobinę świeżo startego imbiru i uwierzcie, że zupka mamę rozgrzała, a dodatkowo postawiła(...)czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp 215*C. Do przecedzonego, klarownego wywaru dodajemy 1,5 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy i pomidory z puszki, gotujemy na bardzo malutkim ogniu. W nagrzanym piekarniku umieszczamy połówki
Symfonia Smakówokoło 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Kotlety układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno(...)cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy pomidora pokrojonego w dosyć cienkie plastry, oraz cześć warzyw z patelni ( około czwartej części). Na warstwie warzyw układany
Miód i pieprzbakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra(...)drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć łódeczki, w które łatwo ułożysz mięsno - pomidorowy farsz. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce
Zasmakuj KuchniKolejna moja propozycja na wzmocnienie i odbudowę organizmu. Uwielbiam pomidory a w połączeniu ze świeżą bazylią oraz bardzo odżywczymi zdrowymi płatami daję porządnego kopa energii. Do
Basia w kuchniminut na zrobienie sobie sosu do pizzy i pokrojenie składników nadzienia, a pizza sobie w tym czasie lekko podrośnie. Swój sos do pizzy robię z pomidorów w puszce. Blenduję pomidory z małą pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku, doprawiam chili, sosem Worchestershire, solą i pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Całość odparowuję do zgęstnienia na średnim ogniu około 15-20 minut(...)wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli. Zapamiętajcie sposób pieczenia – jest naprawdę idealny do pieczenia pizzy
Karo in the KitchenMaksia cytrynowy sposób , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W końcu przecież mamy pełnię sezonu pomidorowego. Trzeba więc wykorzystać te owoce póki są świeże, mięsiste i pełne słonecznego aromatu. I tak w zupełnie nieplanowany sposób, powstał nowy maksiowy obiad - łosoś pieczony w świeżych pomidorach. Składniki (na 1 porcję): 1 kawałek fileta z łososia norweskiego (100-200 gram) 1 średni pomidor
Kuchnia po mojemuktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć(...)oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około
MarciochaKucharzypomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona(...)ostra do smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych
Tradycyjna Kuchniamięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli, przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona papryka pół cebuli sól, pieprz, kolendra, świeża mięta, świeża pietruszka, łyżka masła Przepis na kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte(...)robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki. Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Podawać na kaszy. Ukusno
MarciochaKucharzyPrzygotowanie: Cukinię, pomidory, ziemniaki kroimy w plastry, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a brukselkę zostawiamy w całości. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać dodajemy przecier pomidorowy,czosnek, przyprawy, zioła i zapiekamy przez kolejne
Łycha smakówkażdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się z nami do słonecznej Toskanii! Toskańska zupa pomidorowa Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 800g pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża bagietka 3 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia suszone oregano 1 l bulionu warzywnego - najlepiej z tego przepisu natka
Bananowe PoleLekkie,soczyste mięso drobiowe pod czapeczką pomidorową to szybki i pyszny obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku
Niespełnione zdolności kulinarne