łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu (opcjonalnie - łyżka ajwaru) Na sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych Cirio 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego posiekanego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, albo zmielić w maszynce i dodać do mięsa. Dodać czosnek przeciśnięty przez(...)się z każdej strony. Po zdjęciu z patelni są gotowe. Ja moje zapiekłam dodatkowo w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano i podałam ze spaghetti. Do rondelka z zimną oliwą dodać posiekany czosnek, powoli podgrzewać, aż lekko się zeszkli. Zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos wlać
Kulinarne Inspiracjemały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy(...)smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę
Kolizje SmakówWłoski klimat, zapach i smak świeżych ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy(...)drobna kosteczkę pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w ćwiartki w garnku na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brązowy cukier około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy
zobacz ich smakWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) duża garść liści bazylii sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym
Moja pasja smakusmakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki(...)szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej) Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębogatym wnętrzem Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli prowansalskiej 2 łyżeczki chrzanu tartego 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek(...)łatwiej je formować. Do miksera włożyć koncentrat, pomidory z oleju, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i oregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny. Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella
Chilli Czosnek i Oliwazakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich :) A oto efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów(...)przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się zamknął to znaczy, że są świeże, jeśli się nie zamykają to trzeba je wyrzucić. Następnie za pomocą nożyka starannie oczyścić mule z narośli i bisiorów (nitek). Znów opłukać i osuszyć. Szalotki i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć
Pasja Smakuszklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano albo inny twardy ser) 2 większe pomidory 1 mała cebula 60 g tartego miękkiego sera typu gouda świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano 2 cukinie Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety(...)minut . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut . Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle
Kubki smakupassata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia(...)kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie
Kraina Miodem Płynącagrysiku (kaszka manna lub kukurydziana) 1 roztrzepane jajko 50 gr świeżo startego parmezanu tymianek sól,pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko
potrawyregionalnelekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher) 50 g mozzarelli listki bazylii oliwa z oliwek ocet balsamiczny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Pomidory myjemy. Malinowe i brązowe kroimy na małe
Kulinarne przygody Gatityzimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii
W kuchni Katiemożna takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych szklanka bulionu
Mango Papajaliście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać pietruszki sposób przygotowania Na sześć godzin(...)dokładamy przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu. Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek
Miód i pieprz