pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:62/115)

Nadziewane muszle makaronowe 243

ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek(...)wysmarować trochę więcej jak połową sosu pomidorowego. Każdą muszlę nadziewać 1-2 łyżkami serowego nadzienia, ale ich nie przepełniać (ja przekładam nadzienie do foliowego woreczka, ucinam narożnik i wyciskam farsz wprost do wnętrza muszli makaronowej) . Nadziane muszle układać w formie na sosie, nadzieniem do góry. Nadziane muszle makaronowe polać pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu poukładać warstwę plastrów mozzarelli. Wstawić

Moja Delicja
Pomidorowa nie do końca klasycznie 162

zostało z poprzedniego dnia, lub zadowalam się na przykład tostem. Tym razem jednak miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy w gazecie Sól i pieprz, nr 4/2012, postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle. Jak na mój gust(...)jakąś bazylią następnym razem - można poeksperymentować. Tak czy inaczej - dobry kremik nie jest zły. A i C. stwierdził, że wyszło bardziej niż zjadliwie, więc śmiało mogę polecić.Krem ze świeżych pomidorów ze śmietanąSkładniki:(na 4 porcje)2 małe cebule3 ząbki czosnku1,5 kg pomidorów500 ml bulionu1/3 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz125 ml creme fraiche (18%)dodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 262

przy tym o osobowości ziarna! Powstało pyszne, aromatyczne, pachnące słoneczną Italią risotto, w którym króluje aromat pomidorów i bazylii. Bardzo Wam polecam, tym bardziej, że Tydzień Włoski jeszcze trwa i możecie bez trudu zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.  RISOTTO POMIDOROWE /na 2 porcje, pomysł własny/   Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno(...)łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo sól, pieprz do smaku spray chilli  Italiamo do smaku garść świeżych listków bazylii garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem dodać dwie łyżki

KUCHARNIA
elti pide - turecka pizza 149

ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając

6niebo
FASZEROWANE KALAREPKI 165

pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.  Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy trochę śmietany 18% i całość posypujemy sporą ilością świeżo posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie
Wege bigos. 148

pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie

vegetanie
Cannelloni w dwóch smakach 196

dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego. Jedną(...)następnie dodałem do niej bardzo drobno posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem i 2 ząbkami czosnku. Po minucie dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów i około 15 listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około

Wyprawy kulinarne
Klasyczne leczo 111

dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki (na 2-3 porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu

Mango Papaja
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 164

400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka,  100g żółtego sera,  puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych pomidorów,  ząbek czosnku,  sól, pieprz,  po szczypcie bazylii, oregano i tymianku. Wykonanie: Makaron gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić

Z miłości do słodkości
Pizzerinki z cukini! 120

pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 139

kurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku oraz kawałki sera pleśniowego (zwykły camembert). Uwielbiam suszone pomidory. Chciałem znaleźć takie, które będą nieco słodsze i udało mi się - kupiłem słoik pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe paseczki i wrzuciłem z klkoma owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego

Right Behind The Kitchen
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 195

domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle około 3 kg pomidorów dobrej jakości jedną czerwoną paprykę 2 cebule 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego

ladykitchen
Jajka w Pomidorach 433

niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano i chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty

Blondynka Gotuje
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 293

kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem   Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne i ze smażonymi kawałkami piersi z kurczaka Jeszcze raz polecamy! Smacznego! (function

Symfonia Smaków
Zupa pomidorowa z czerwonym winem 178

Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki(...)ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka  lub bulionu 400 g  pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1  szklanka   makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania