pełnoziarnisty (wstążki) - 100 g - pomidory z puszki - 400 g - 1 opakowanie - anchois 50 g - 1 puszka - papryka czerwona - 100 g - 1/2 sztuki - papryka żółta - 100 g - 1/2 sztuki - oliwki zielone - 8 sztuk - kapary - 10 sztuk - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - suszone pomidory - 20 g - świeża bazylia - 10 listków - pieprz
Fit-aminamarchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół kilka gałązek kolendry lub pietruszki, grubo posiekana kilka łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru(...)ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki
Kuchnia Prezydentowejziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju z marynowanych pomidorów oraz zioła(...)marynaty 1 łyżeczka granulowanego czosnku 4 listki świeżej bazylii (ewentualnie suszonej) 4 listki świeżego oregano (ewentualnie suszonego) sól świeżo mielony czarny pieprz Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Pomidory pokroić drobniutko, bazylię i oragano również. Wymieszać z olejem, ziołami z marynaty i granulowanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą marynatę
Trzeci talerz200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę(...)momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty
Szefowa kuchniPyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal) 400
Moje Kuchenne RewelacjeProste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj. Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób)kluski200g mąka
Stare Garyrozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 Składniki: 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego Szklanka czerwonego wytrawnego wina Kilka łyżek mleka Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce(...)świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory
Kolizje Smakówkasz w towarzystwie pomidorów. Ba! Nawet w towarzystwie nie jednego pomidora, bo mamy tutaj do czynienia z suszonym i puszkowanym. Kasza zbyt wybredna nie jest, jak widać. Zajęła się zarówno podsuszem, jak i potencjalnym kryminalistą (w końcu za coś pomidora do puszki musieli zamknąć). To co jest moim zdaniem niedocenianym, aczkolwiek najważniejszym punktem pasty to świeże zioła. Mają zupełnie inny(...)świeżych to oczywiście tamtymi też możesz się posiłkować. Zresztą wszystko ma znaczenie. W przypadku pomidorów tak samo – te puszkowane najlepiej wybierać pelati, a i tu trzeba dobrze markę wybrać. Pomidory takie są słodsze, pełniejsze w smaku… po prostu lepsze. Te najtańsze marketowe są kwaśne i smakują zupełnie inaczej. Składniki: Kasza jaglana – 100g (suchej) Suszone pomidory
Blendmanświeżych pomidorów 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto(...)będzie elastyczne i jednolite. Czerwony makaron - możemy przygotować dodając do niego koncentratu pomidorowego. Ż ó ł ty makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu. Br ą zowy makaron - możemy przygotować dodając do niego odrobinę kakao. Pomarańczowy makaron
La grande e la piccola cuocaząbki czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy krewetki. Krewetki obsmażamy z każdej strony, a następnie całość zalewamy pomidorami z puszki (najlepiej jeśli używamy krojonych) Można także użyć świeżych pomidorów (2-3 szt.) Całość dusimy
Bon appetit mon amiełączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy
Gotowanie i blogowanieKlasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach
kulinarnyJaszklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory(...)podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię oraz sól do smaku. 4. Sos pomidorowy blendujemy z ciecierzycą. 5. Cukinię myjemy, a następnie tniemy nożem na długie, cienkie paski. 6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw. Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy. Tak postępujemy do skończenia
two broke sistersmiski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, np. takim i kładziemy dowolne dodatki ( ja dałam cebulę pokrojoną w niezbyt cienkie krążki, małą paprykę czerwoną i zieloną pokrojone w paski, plasterki pikantnego salami, papryczkę jalapeno pokrojoną(...)straty ser żółty edamski i cheddar). Co ważne - nie należy przesadzić z ilością dodatków, żeby nie przeciążyć i nie przemoczyć ciasta. Jeśli dajemy pieczarki, to najlepiej lekko podsmażone, a świeże pomidory, najlepiej położyć już na ser, żeby szybko się zapiekły i nie przemoczyły ciasta. Całość przyprawiłam dużą ilością oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym
Kuchnia Prezydentowejchwili ( 20-30 sek) dodaj pomidory lub sos pomidorowy. Duś przez 5 minut. Przewróć plastry na drugą stronę, posyp serem parmezan i ulubionymi ziołami. Duś kolejne 7-8 minut. Gdy się danie dusi, zdejmujemy kaszę z gazu, powinna być już gotowa. Zamieszaj i przykryj ponownie aż do zakończenia duszenia bakłażana w sosie pomidorowym. Teraz( minęło 7-8 min ) warzywo(...)miłości jest już miękkie , wykładamy na talerz, dorzucamy kaszę i dekorujemy świeżą bazylią . POEZJA SMAKU > TAK SIĘ JADA NA DIECIE EWY CH> SMACZNEGO< CMOK
Pasje Jolki