wiem, że lubicie! ). Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ). Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo(...)osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * oliwa – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka · 2 ząbki czosnku · 2 cm kawałek świeżego imbiru · ½ papryczki chilli · sok z połowy limonki · 2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala(...)cebuli · ½ papryki · 400 g pomidorów z puszki · 1 łyżka koncentratu pomidorowego · 300 ml mleka kokosowego · garść płatków migdałowych Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem
Mania Gotowaniazapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy(...)masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty
cool and mintywarzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę(...)Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj prostokątne naczynie
Roślinna - blog wegańskiPyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia
My Culinary Artkarasia, smacznej ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. A do niej pomidory na pożegnanie lata. Uwielbiam ryby, nawet słodkowodne, mimo że mają sporo ości i trzeba się trochę natrudzić przy ich wyjmowaniu podczas jedzenia. Składniki : oprawiony karaś (u mnie z płetwą ogonową, bo ją uwielbiam po przysmażeniu) sól pieprz świeżo mielony czosnek suszony olej do smażenia Rano posypać rybę z wierzchu(...)lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Nie wiem dlaczego, ale do tej pory nie przeczytałam ani jednej książki Paulliny Simons . Znajome od kilku
Weekendy w domu i ogrodziepokrojona w kostkę 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g serka śmietankowego 2 szklanki startej na tarce mozzarelli 2 łyżeczki cukru
karmelowysłoiczka. W sumie dodaję ok. 200 ml wody. Po dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami, ale i bez nich prezentuje się doskonale. Mój P. wszystkim zachwala(...)się sobie dziwię, że dopiero teraz dodaję ten przepis. Już nie pamiętam gdzie i kiedy go przeczytałam, czy może usłyszałam, ale od tamtej pory jest to mój ulubiony sos pomidorowy. Życzę wszystkim smacznego
Ratunku obiadrównie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę! Koniecznie próbujcie! SKŁADNIKI: * dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g * czosnek – 2-3 ząbki * bulion warzywny – ok. 150 ml * śmietana 18% – 100 ml * świeży tymianek, bazylia, sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron
Ostra na SłodkoKiedyś lubiłam paprykarz z wiejskim masełkiem i świeżą bułką... Dziś? Nie jadam już tych sklepowych, ponieważ każdy, na który trafiam - nie nadaje się do spożycia. Po prostu mi nie smakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli(...)szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju Rio Mare ) Dodatkowo: 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia
Di gotujezeszkli, dodajemy warzywa i wszystkie przyprawy - łącznie z liściem laurowym, zielem i natką pietruszki/kolendry z łodygami . Całość dusimy przez 5-10 minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko łączymy ze sobą i dodajemy zieloną oraz czerwoną soczewicę. Dokładnie mieszamy wszystko, dusimy przez 5 minut i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę(...)jeszcze na małym ogniu przez 10-15 minut. Jeśli mamy ochotę ją doprawić solą lub pieprzem, to tak właśnie robimy. Zupę podajemy pokropioną sokiem z limonki i ze świeżą natką pietruszki lub kolendry. Miłego grzania się harirą, gdy pogoda w kratkę :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polejest nieprzyswajalny przez organizm. Składniki (3 porcje): - 150 g świeżego szpinaku - 200 g makaronu ryżowego wstążki - kilka pomidorów suszonych - 1 duża cebula - kilkanaście czarnych oliwek - feta 270 g - oliwa - sól, pieprz, przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, chili cayenne, czosnek Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory, oliwki, cebulę pokroić. Szpinak bardzo dokładnie opłukać. Na oliwie podsmażyć cebulkę(...)pokroić/porwać na mniejsze części wcześniej), poddusić kilka minut, mieszając co jakiś czas, kiedy szpinak zmniejszy objętość dodać pomidory, oliwki. Na koniec dodać makaron i fetę, dokładnie wymieszać i podawać :) Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Oliwka
Corner With Recipeswłasnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :) Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie się do tego sprawdziła! Ostatnia szansa, żeby zrobić ten ketchup(...)kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów, 400 g cukru, 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziela angielskiego
Plate of Joykostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc sklepić. Na ciasto wykładamy warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy(...)Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki. Salsa : 2 świeże pomidory 1 mała żółta papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki passata oliwa z oliwek pieprz, sól, tymianek, limonka Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy
vegetanie