pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:79/115)

FASOLKA PO BRETOŃSKU 155

listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminku  ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku  WYKONANIE Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom(...)czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy do gotującej się fasoli (w momencie dodawania pomidorów fasolka powinna być już miękka). Doprawiamy

cool and minty
Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą 131

białej kapusty 1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 1 średnie jabłko Karkówkę opłukać, osuszyć i zbić lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest miękkie. Do tak upieczonego mięsa idealnie pasuje lekka sałatka pomidorowa . Wystarczy pokroić w miarę drobno pomidora , dodać posiekany szczypiorek . Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, może dodać również posiekaną papryczkę chili . Odrobina soli i pieprzu , łyżka oliwy , na końcu sałata "podarta" w dłoniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszona cukinia z bazylią 172

Duszona cukinia z bazylią Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie cukinie , których teraz już nie

Ogrodnik w podróży
Makaron pokrzywowy z pikantnym sosem pomidorowym 106

pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy, tylko to co potrzeba. Porcja pokrzywowego makaronu dla 2 osób puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili kilka suszonych pomidorów ser pecorino 1 czubata łyżka serka(...)wzdłuż na pół i potem jeszcze raz na pół. Wysypujemy ze środka pestki i całość wrzucamy na rozgrzany olej. I zmniejszamy gaz do dość małego. Chili może też być świeże, ale my akurat mieliśmy suszoną papryczkę. Suszone pomidory kroimy na niewielkie paski i dorzucamy na patelnię. Czosnek wyciskamy przez praskę wprost na patelnię. Mieszamy, smażymy całość jeszcze przez parę chwil

Marder&Marder Manufacture
Bigos z młodej kapusty. 145

rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki,  podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane

W kuchennym oknie Ewy
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

Składniki:   Ciasto (4 duże łódeczki): ·        450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy) ·        30 g świeżych drożdży ·        1 łyżeczka cukru ·        1 łyżeczka soli ·        2 łyżki oliwy z oliwek(...)średnia czerwona cebula ·        około 8 średniej wielkości pieczarek ·        400 g pomidorów bez skórki ·        2 łyżki koncentratu pomidorowego ·        sos worhestershire ·        ½ puszki kukurydzy ·        ½   puszki czerwonej

Mania Gotowania
Pulpeciki w Pikantnym soSiE PoMidOroWym z kaszą BuLGur 194

Składniki: na 4 porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5

Luźna Kuchnia
Pizza z żółtymi pomidorkami, bazylią i mozzarellą 150

Cześć. Dziś mam dla Was klasyczną pizzę na cienkim cieście z żółtymi pomidorkami cherry, bazylią i mozzarellą z sosem pomidorowym. Połączenie pomidorów i bazylii kojarzy mi się z latem. Słoneczne kolory na pizzy poprawiają humor w szare deszczowe dni Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga(...)wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kilka żółtych pomidorków cherry – umytych i przekrojonych na pół garść startej

Moja pasja smaku
LECZO WARZYWNE Z KURKAMI 160

pomidorów  300 g kurek  200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią  2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej  200 g cienkich parówek  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  sól, pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju  papryka słodka i ostrą do smaku  500 ml wody(...)Przygotowanie : Paprykę, cukinię, cebulę, pieczarki i kiełbasę kroimy w kostkę.  Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.  W dużym garnku podpiekamy na oleju cebulę z kiełbasą. Kiedy się zarumieni dodajemy paprykę,pieczarki i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy przyprawy i kostkę rosołową. Prużymy około 15 minut. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przecier. Gotujemy około 15 minut.  Do lecza

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 199

różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, takie jak wiecie lubię najbardziej(...)mogą też być wydrylowane udka, bądź filet z indyka) - 3 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 gałązki rozmarynu świeżego (możesz też użyć innych świeżych ziół takich jak bazylia lub oregano, bądź tymianek cytrynowy) - 4 średnie dojrzałe pomidory malinowe (ewentualnie w zastępstwie pomidory z puszki) - 1-2 łyżeczki płaskie kurkumy - sól - pieprz świeżo zmielony (jeśli lubisz ostre dania, możesz

SMYKWKUCHNI
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 159

Składniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można(...)stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja:  Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka

KreatywnePiny
Leczo ze śliwkami i patisonem 212

królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego pęczek natki pietruszki 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz

Czerwień i błękit
Fasolka po bretońsku. Wersja mięsna. Co z Bretania nic wspolnego nie miała. 220

dzisiejszego postu wykonałam...równy rok temu(!) A z racji mieszkania z P. fasolkę robiłam już kilkukrotnie. Zapraszam poniżej po przepis. :) Składniki: 300gram suchej fasoli Jaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki Wykonanie: 1. Zamocz fasolę w wodzie na 8-12 godzin. Następnie ugotuj(...)Dodaj dwie łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, kilka ziarenek pieprzu, pół łyżeczki cząbru. Przesmaż na złoty kolor. 5. Dorzuć ugotowaną fasolę i passatę pomidorową. 6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. 7. Gotuj około 20-30 minut. 8. Pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę mocno podsmaż na patelni i dodaj po 10 minutach do gotującej się fasolki

Fiolka w kuchni
RATATOUILLE - RATATUJ 122

zostają zachowane poszczególne smaki,z których powstanie pyszny bukiet. Składniki: 2 małe cukinie 1 bakłażan 3 różnokolorowe papryki 2-3 cebule 3-4 pomidory 2 łyżki passaty pomidorowej bądź koncentratu pomidorowego 4-5 ząbków czosnku suszony tymianek,bazylia i rozmaryn sól,pieprz Bakłażana,cukinię i papryki umyć.Z papryki usunąć gniazda nasienne,następnie wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę(...)sposób przygotować cukinię i paprykę. Pomidory naciąć,sparzyć,obrać i posiekać w kostkę.Na patelni zeszklić cebulę,po czym dołożyć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.Dodać tymianek,bazylię,rozmaryn,usmażone warzywa i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,całość dusić ok 30 min. Danie udekorować świeżymi ziołami

Niespełnione zdolności kulinarne
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 136

odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać i posiekać wraz z cebulką. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Wszystko razem wymieszać. (Nie solić, żeby pomidor za bardzo nie puścił wody(...)opiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą. Zarumienione, gorące grzanki natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku. Nakładać pomidorową salsę, doprawiać z wierzchu pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie solą, jeśli ktoś lubi bardziej słone. Takie grzanki są idealne na lato. Najlepiej przygotować je z dobrych pomidorów, zerwanych

Codzienna kuchnia niecodzienna