zaplecze kuchenne. To właśnie o kuchni będzie ten wpis, ponieważ jest to tak naprawdę obecnie jedyne mi znane miejsce na Podhalu, w którym można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś(...)kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca, a w środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie
Blendmantego chciała :) Zapraszam do stołu, czeka pyszna i sycąca kanapka :) Składniki na 1 porcję: 2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa 40-50 g ulubionego sera pleśniowego 2 jajka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku odrobina masła do posmarowania pieczywa Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykryć drugą - masłem do góry. Wstawić do piekarnika(...)łyżką cedzakową, odsączyć z wody (najlepiej na ręczniku papierowym) i ułożyć na wyjętej z piekarnika grzance. Posypać solą i pieprzem. Moja kanapka została podana z salsą pomidorową. Składniki salsy: 1 większy pomidor 1/3 papryczki chili 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki sól 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę i wymieszać. Przyprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejszy przepis to nasza propozycja jak zrobić coś z niczego. Mając do dyspozycji trochę mielonego mięsa, pęczek włoszczyzny i znalezioną w otchłani kuchennej szafki puszkę pomidorów
W kuchni Katiezapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne(...)oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro
Moja smaczna kuchniaSkładniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól(...)patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego
Emcia Pichcidodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam. Składniki na ciasto do pizzy: 50 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka solo oliwa z oliwek Przygotowanie Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz(...)jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak suszone pomidory Połowa M na bogato straty na grubych
Kukuleczkiprzeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff... Składniki: 5 kg pomidorów 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Pomidory sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez(...)przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże i dojrzałe owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych
Bon Appetit Małgorzatyczasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti! Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko(...)zrumienienia na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół
Plate of JoyDzień dobry! Przy okazji wpisu z recenzją książki "Miłość jest jak toskański deser" widzieliście makaron z pesto, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam ten przepis. Makaron
Pora coś zjeśćpomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry(...)ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi
Moja smaczna kuchniaWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię
Moja Delicjamusi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne. Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate. Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać(...)zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze) Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy
Mia Cucina Sofietaznajdzie się wiele łasuchów i my chyba do nich należymy. Kiedy mamy ochotę na pizzę,robię taką domową z różnymi dodatkami. ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z ciepłą wodą (pół na pół) 1/3 łyżeczki soli po szczypcie suszonej bazylii,oregano,tymianku Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła(...)wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego
Kolorowa kuchnia Elkipomidorów nie sprawiało najmniejszego problemu. Dzięki ich ostrości szło łatwo do tego stopnia, że postanowiłam wykonać test polegający na upuszczeniu delikwenta bezpośrednio na nóż. Spróbujcie tego testu w domu. Gdy nie mamy dobrego, ostrego noża pomidor zazwyczaj odbija się jak piłeczka – na nożu santoku wbił się w ostrze. Zrobiłam trzy próby (miałam trzy pomidory) i w każdym przypadku pomidor(...)Kilka składników, a razem łączą się w eksplozję smaków. Doskonała przystawka, która sprawdzi się w każdych okolicznościach. Szybko posiekany będzie gotowy błyskawicznie. Tatara można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub w nowoczesnej formie – jako nadzienie do sushi. Koniecznie kupcie do niego jak najświeższą rybę i ekologiczne jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry
Poezja smakuprzez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda. 3. Przygotować nadzienie z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje. 4. Przygotować nadzienie z pomidorów: Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, obrać(...)skóry i usunąć twarde części. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć aż większość wody odparuje. Na koniec dodać mąkę i smażyć aż sos zgęstnieje. 5. Przygotować sos beszamel: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i chwilę smażyć cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować
Mama Gotuje