naczyniu ułóż pomidory, polej 1 łyżką oliwy. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, aż skórka pomidorów zacznie lekko odchodzić. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika), przestudź i zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj wydobywających się z nich soków. Jeżeli używasz pomidory z puszki, pomiń ten etap. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, papryczki chilli oraz(...)delikatnie (aby nie przypalić przypraw) przez ok. 10 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym
Chilli Czosnek i Oliwachłopacy uwielbiają pizzę, dlatego robię ją co najmniej raz miesiącu. Tym razem zrobiłam najzwyklejszą pizzę, bez żadnych "wymyślnych" dodatków. Myślę, że każdemu zasmakuje;) Ciasto: 250g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, 150ml ciepłej przegotowanej wody, łyżka oliwy, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże, oliwę(...)blaszkach do pieczenia pizzy. Farsz: 100g kiełbasy krakowskiej (użyłam Nove z linii Natura), 2 pomidory, 2 czerwone cebule, 4 łyżki pesto z pomidorów, 2 łyżeczki przyprawy do pizzy do pizzy sycylijskiej (użyłam Kamis), 200g żółtego sera. Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem
Z miłości do słodkościDorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć(...)Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii
Buniabaje w kuchniConvertible Zone ze strefą, która pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić im optymalne warunki. Dzięki temu, że powietrze w komorach jest ciągle wentylowane i świeże, a wilgoć usuwana na zewnątrz - nasze produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę(...)tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku
AZgotuj!Składniki: 9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry 7 – 8 szt. cebul średniej wielkości 200 ml octu jabłkowego 6 łyżek musztardy miodowej 3 łyżki musztardy bawarskiej pieprz świeżo zmielony kilka kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczkę zielonego pieprzu w ziarenkach Wykonanie: Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie (około 4 godziny). Zmieniłam wodę. Kiedy woda była(...)zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE... Jest w czym wybierać. Życzę
Kuchnia u Krysipołączenie skutkujące w utrudnionym dobraniu się do zawartości , bo mazidło nie chce zbyt łatwo spływać. Ale za to jaka satysfakcja, gdy w końcu z powodzeniem dobierzemy się do pomidorowego skarbu w środku :) Ketchup sam w sobie jest dość słodki i mimo, że nie zawiera cukru, zdecydowanej słodkości dodaje mu koncentrat soku jabłkowego , którego jest w nim aż 50% ogólnego składu(...)pikantnym odżywianiem, w przeciwności do dorosłego. I oto nasuwa się pytanie: to w końcu ile tego ketchupu jest w ketchupie ? Najważniejsze, aby był z pomidorów , a nie ich koncentratu . Tutaj użyto właśnie pomidorów i to dokładnie 135g na 100g produktu . Proporcje te nie należą może do najwyższych wśród ketchupów dostępnych na rynku, ale nie są też najgorsze
Grunt to przepis!Dzisiaj, całe szczęście, wolny dzień od jednej uczelni, ale zaraz śmigam do drugiej na zajęcia. Ciężko jest przestawić mi się na uczelniany tryb. Niby miałam kilka
Be Fit Be Strongchwilkę jak tylko skórka zacznie odchylać się od miąższu, odlej ciepłą wodę i zalej pomidory zimną wodą odlej wodę i z każdego pomidora zdejmij skórkę każdy pomidor przekrój na pół lub na mniejsze kawałki wrzuć pomidory do blendera i dokładnie zmiksuj przelej zmiksowane pomidory do szybkowaru dodaj czosnek dosyp cukier, sól, pieprz i dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj(...)przepisem Sos waga: Sos po ugotowaniu powinien być lekko: słony,pikantny, słodkawy i kwaskowaty. Pomidory gotowe do zmiksowania w blenderze. Zmiksowane pomidory. Do zmiksowanych pomidorów dodaj czosnek oraz pozostałe przyprawy. Gotuj zgodnie z przepisem. Rolady Składniki przygotowane rolady drobiowe z farszem sos pomidorowy z przepisu powyżej tłuszcz do smażenia Przygotowanie Rolady Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania
Szybko Szybkowartargach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Na zakupy nowalijek pod gołym niebem czekaliśmy cały rok! Chrupiąca rzodkiewka, zielona sałata, ogórki i młoda kapusta to tylko niektóre z popularnych nowalijek. Szczypiorek i natka z pietruszki dodają smaku naszym sałatkom, porannym kanapkom i koktajlom. Nie można zapomnieć o pomidorach, które bardzo często pojawiają się(...)cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty
Moja smaczna kuchniażaden sposób nie jest nowy temat. Moja fasolka to śródziemnomorska wariacja – zielona szparagowa fasolka, najlepsza w szczycie sezonu, rumiane czerwone papryki – soczyste, chrupiące i słodkie. Smak zamyka i wiąże pomidorowy sos, z czerwoną cebulą i czosnkiem. Z bazylią, oregano i z hiszpańskim pikantnym akcentem. Fasolkę bardzo dokładnie myjemy, przebieramy, odcinamy końce. Wrzucamy fasolkę na osolony i osłodzony wrzątek(...)centymetrową kostkę. Wrzucamy do cebuli i czosnku, dodajemy suszone zioła i smażymy do czasu, aż surowa papryka zmięknie i zmieni kolor – jakieś 8-10 minut. Dodajemy do rondla pomidory razem z całym płynem z puszki. Rozdrabniamy je widelcem, byle jak. Podczas gotowania jeszcze się porozpadają. Dosypujemy słodką i ostrą wędzoną paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu przez
Karo in the KitchenZupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.A całość oprószona szczypiorkiem.Zapraszam! Składniki:4 średnie buraki;1 cebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera(...)granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez
Gospodyni Miejskadomu wszyscy jesteśmy makaroniarzami, a makaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców(...)względem kształtu i gatunku mąki, że codziennie można ugotować jakiś inny. Ostatnio dostałam w prezencie ekologiczne fusilli i od razu je wykorzystałam. Ekologiczne fusilli z kurczakiem i suszonymi pomidorami Nie da się ukryć, że mięsne sosy do makaronu dominują w mojej kuchni. Czasami jednak zdarza się, że i moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej
codojedzeniaRybne ABC", z którego dowiemy się: jakie są najbardziej popularne ryby i owoce morza, a także każdą z nich pooglądamy na obrazku, po czym poznamy, że ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby, skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu, jak zabrać się do ryby, poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się(...)śledź (tak na marginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
bistro mamaJa i moje córki za bardzo nie przepadamy za zupami z roślinami strączkowymi..ale o męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym
Moje domowe kucharzeniearomat naturalny * sól morska W paczuszce znajdują się dwie bezglutenowe, ekologiczne muffinki. Każda zapakowana jest w papierową papilotkę i waży 70 g. Po otwarciu opakowania wyczułam naturalną woń świeżego słodkiego wypieku. Nie poczułam waniliowego aromatu czy dodanych jagód. Muffinki są raczej standardowego rozmiaru, ładnie wyrośnięte, pulchne, ciężkie. Po wzięciu w rękę od razu zostawiają tłusty ślad i faktycznie(...)mojej kuchni :) BEZGLUTENOWE ZIEMNIACZANE KRAKERSY Z POMIDORAMI I SEREM skrobia ziemniaczana (68%) * mąka kukurydziana * olej słonecznikowy * koncentrat pomidorowy (7%) * ser górski (4%) * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia z kamienia winnego (skrobia kukurydziana, substancja zakwaszająca: winian potasu, środek spulchniający: węglan sodu) * emulgator: lecytyna sojowa, płatki pomidorowe (1%) * płatki paprykowe * przyprawy W środku kartonika znajduje
Zdrowie na języku :Phitami, który kiedyś mogłam jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś(...)bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej
Ratunku obiad