pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie
vegetaniedania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego. Jedną(...)następnie dodałem do niej bardzo drobno posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem i 2 ząbkami czosnku. Po minucie dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów i około 15 listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około
Wyprawy kulinarnedużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki (na 2-3 porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu
Mango Papaja400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka, 100g żółtego sera, puszka pomidorów lub 6 mięsistych świeżych pomidorów, ząbek czosnku, sól, pieprz, po szczypcie bazylii, oregano i tymianku. Wykonanie: Makaron gotować chwilę we wrzątku, by nieco zmiękł, około 3 minut. Następnie odcedzić
Z miłości do słodkościpesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz
Kuchnia Pani Wiosnykurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku oraz kawałki sera pleśniowego (zwykły camembert). Uwielbiam suszone pomidory. Chciałem znaleźć takie, które będą nieco słodsze i udało mi się - kupiłem słoik pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe paseczki i wrzuciłem z klkoma owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego
Right Behind The Kitchendomowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle około 3 kg pomidorów dobrej jakości jedną czerwoną paprykę 2 cebule 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
ladykitchenniej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano i chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty
Blondynka Gotujekurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne i ze smażonymi kawałkami piersi z kurczaka Jeszcze raz polecamy! Smacznego! (function
Symfonia SmakówBardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony. składniki(...)ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu 400 g pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1 szklanka makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego
Stare GaryZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cukru odrobina oleju sól, pieprz Do podania: łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni kilka krążków czerwonej papryczki świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam) 100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju
My Culinary Artsezonie bardzo lubię tego typu dania , mamy bardzo dużo świeżych i bardzo wartościowych warzyw , i trzeba z tego na maksa korzystać , zapraszam na pyszne leczo z warzyw i kiełbaską. Składniki 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 5 pomidorów bez skóry 2 laski kiełbasy zwyczajnej bądź kabanosy 2 cebule sól pieprz 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie Cukinie kroję w kostkę , cebulę , paprykę , pomidory , kiełbasę , także , jak mamy wszystkie warzywa pokrojone to rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i przesmażam wszystkie warzywa około 10 minut często mieszając . Kiedy warzywa nam się przesmażyły to przekładamy do garnka i zalewamy wodą
Mój Smaksolą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory. Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym
kgwjanczewonadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIA PRZY OPCJI(...)minuty, cały czas mieszając. 3. SOS WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min) Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy a następnie dodajemy posiekane pomidory bez skórki i koncentrat. Dodajemy nieco soli, mieszamy i dusimy ok. 10-15 min, do momentu aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje
Nerds KitchenKopytka z purée z proszku i sos ze świeżych pomidorów i oregano Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować w trzydziestostopniowym upale góry ziemniaków, wymyśliłam, że wypróbuję takie z gotowego purée z proszku, które zalewa się wodą i już. Temperatura w przyczepie wzrasta drastycznie przy długim gotowaniu :) Takie kopytka nie dorównują moim zdaniem(...)prosty sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną kiełbasę lub boczek. Ja preferuję go w wersji "wege" ;) Dostałam od siostry piękne oregano i żal byłoby go nie wykorzystać - użyłam go i do kopytek, i do sosu :) Świeże zioła, czosnek i pyszne pomidory - o tej porze
Kraina Tysiąca Smaków