pomidorki - 2000 przepisów (strona:55/134)

Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 187

bardzo lubię. Chyba tego roku będzie na mojej grządce, ale do tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy(...)kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką 134

Już czekam kiedy cukinie pojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron(...)Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. 231

Pozdrawiam gorąco! SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO I KURCZAKIEM. Składniki: 100 g nieugotowanego makaronu świderki 220 g piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 120 g małych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu(...)papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Awokado obrać i pokroić w kostkę oraz skropić sokiem z limonki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski. Z majonezu, jogurtu greckiego i czosnku, przeciśniętego przez praskę zrobić sos i wlać do sałatki. Przyprawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 149

łyżeczki płatków chili - 1 młoda cukinia                              -  ½ łyżeczki kuminu mielonego - 3 pomidorki koktajlowe               -  odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki         -  sól himalajska - łyżka kukurydzy(...)łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron z owocami morza 115

świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe – małże – jak wyżej, mogą być ze słoika – świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi – świeża bazylia – pomidorki koktajlowe – śmietana 18% (do zup i sosów) – groszek konserwowy – cebula – 2 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – sól i pieprz   Makaron ugotować al dente(...)makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje sos. Cebule drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować

Pociąg Do Kuchni
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 164

mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą(...)minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem

Taste Therapy
Sałatka z arbuzem 172

Składniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki

Proste Potrawy
Meksykanskie chili wolowe z salsa 154

cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego(...)czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego  oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 347

poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule(...)paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz. *Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest już dobra

Corner With Recipes
Sałatka z kurczakiem, kuskusem i grillowanymi paprykami 193

przepisy na upały ? Składniki: - 1/2 szklanka sypkiego kuskusu * - 1 duży filet z kurczaka - 3 papryki ( czerwona,zielona, żółta/biała) - 250 g fasolki szparagowej - garść oliwek czarnych - 2 garści pomidorków koktajlowych/daktylowych - sól, pieprz, bazylia, chili cayenne, papryka słodka - 1 łyżka zielonego pesto - olej rzepakowy Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w ziołach, z odrobiną oleju. Włóż do lodówki. Kuskus przygotuj(...)opakowaniem. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Ostudź je i pokrój. Papryki przygotuj tak, żeby odchodziła skórka**. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki i pomidorki przekrój na pół. Kurczaka usmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj 1 łyżkę pesto i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę włóż

Corner With Recipes
Ziemniaczana pizza wegetariańska 140

początek zapraszamy na smażoną pizzę wegetariańską z ziemniakami i cukinią bez ciasta:) Składniki: 10 ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cukinia Pomidorki koktajlowe 4 łyżki kukurydzy 1 cebula Ok. 20 dag sera żółtego Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można również zetrzeć do ziemniaków 1 marchewkę, nada(...)podsmażyć jeszcze chwilę. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażyć do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę, wyłożyć warzywa oraz dodać pomidorki i posypać startym serem. Przykryć i smażyć, aż ser się roztopi. Polać ketchupem, można ozdobić świeżą bazylią

The Sweet Damsel
Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym. 186

SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM. Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze: Sos: 1 mała cebulka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby około 180 g mąki 50 g startej mozzarelli sól(...)cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 155

wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe(...)warunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się

Powiedz dietom nie
Tortilla z tofu i ajvarem 199

uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie. Smacznego! :) Tortilla z tofu i ajvarem Potrzebujemy: 8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm) 350 g łagodnego ajvaru 180 g tofu  4 pomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie(...)Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni.  3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni.  4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka.  5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni. 6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy

Bananowe Pole
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 125

plastry lub wiórki sera. Zanim spodnia strona dosmaży się, ser lekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania