pomidorki - 2000 przepisów (strona:57/134)

Kremowe spaghetti z awokado 159

prosty i szybki do zrobienia przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy tak jak ja uwielbiają awokado :) Składniki :  - 1 duże awokado - kilka łyżek jogrutu naturalnego - ok 15 pomidorków koktajlowych  - makaron razowy  - cebula - duży ząbek czosnku  - przyprawy Przygotowanie :  Makaron ugotować, awokado zblendować lub ugnieść widelcem dodać jogurt, wymieszać z makaronem, pomidorki pokroić i podsmażyć

zdrowa vege kuchnia
Sałatka ze szpinakiem 135

film wydawał się pozytywny, do pośmiania, a właśnie na taki rodzaj mam ochotę, ostatnio już za dużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu) garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek  łyżeczka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy(...)Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z wędzonym kurczakiem 355

Mój dzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light  4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży(...)suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta ze szparagami i mozzarellą 171

swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie:  Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około 2 cm brzegu ciasta. Szparagi delikatnie obrać(...)końcach i ułożyć na cieście. Umyte pomidorki pokroić na połówki, a mozzarellę na plastry. Składniki ułożyć na cieście. Jeśli używacie suszonej bazylii, to należy posypać nią teraz potrawę, jeśli świeżej - należy ją ułożyć na gotowym wypieku. Następnie wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 15 minut. Gotową tartę skrapiamy oliwą. Podajemy od razu

W poszukiwaniu inspiracji
Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie 243

Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa 4 łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron(...)spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan i mieszamy. Na makaronie układamy mięso

BaRepas
Tofucznica z pomidorami i bazylią 154

oliwie) 1 mała cebula 6-8 sztuk brązowych pieczarek 1 łyżka oliwy 1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii  pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek(...)przez ok. 5 minut. Prosto na patelnię wkrusz tofu, dopraw solą kala namak i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez kolejne 5 minut.  Tofucznicę podawaj udekorowaną listkami bazylii i połówkami pomidorków. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Sałatka ze szparagami, pomidorkami, cebulą i grzankami 158

łyżki oleju/lub oliwy z oliwek 2 łyżki przegotowanej wody Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać cebulę i pokrojone szparagi. Całość delikatnie

Ugotować
Sałatka walencka 270

Doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 900g soczystych słodkich pomarańczy 2 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado (po ok. 200g) 200g manchego 200g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula (200g) 50g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku pomarańczowego kilka listków świeżej mięty Instrukcje Pomarańcze dzielimy na ćwiartki i obieramy(...)skórki. Poszczególne ćwiartki kroimy następnie na kolejne 3-4 części. Manchego kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Pomidorki oraz osączone z zalewy oliwki kroimy wzdłużnie na połówki. Obrany czosnek i miętę drobno siekamy. W koniecznie ostatniej kolejności obieramy avocado zgodnie z naszymi poradami jak przygotować avocado , a następnie kroimy

Kulinarna Pokusa
Sałatka Cezar 260

oraz parmezan. Składniki(2 porcje): sałata rzymska pierś kurczaka 2 jajka ( Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy(...)miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki lub ćwiartki oraz pomidorki. Polewamy sosem i posypujemy grzankami. Smacznego

Piąty grzech główny
Sałatka z Gorgonzolą i awokado 205

Skoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić

Piąty grzech główny
Sałatka z tuńczyk 156

zybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w zalewie, 2 awokado, 2 limonki, 2-4 chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru, sól(...)biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać, tuńczyka odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z syropem z agawy i sosem rybnym. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Bakłażan zapiekany z serem pleśniowym 280

sera pleśniowego (np. Lazur, gorgonzola) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych lub cząstek pomidora SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy w jodełkę, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie połówki bakłażana smarujemy oliwą(...)miąższ z rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami włoskimi, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 5. Napełniamy połówki bakłażana farszem, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych lub cząstki zwykłego pomidora. 6. Tak przygotowanego bakłażana zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 10 minut. Smacznego

W kuchni Katie
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 180

kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka 14 pomidorków koktajlowych kilka gałązek koperku do podania: łosoś wędzony serek kremowy pesto koperek kiełki Mąkę przesiać, wymieszać z kaszką, sodą, serem, solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, pesto(...)oliwą. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, w każdą wcisnąć pomidorka i udekorować koperkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Całkowicie ostudzone muffiny przekroić na pół w poziomie, podawać z łososiem, serkiem kremowym, pesto, koperkiem i kiełkami. Smacznego! Takie babeczki, z nadzieniem, mogą stanowić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych 156

grilla jak i bardziej oficjalne okazje. Przygotuje ją każdy nawet kucharz amator. Tak więc do dzieła! Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: - 3 łyżki komosy ryżowej (u mnie czerwona) - pomidorki koktajlowe (ok 5 żółtych i 5 czerwonych) - spora garść posiekanej pietruszki - świeżo zmielony pieprz - 1 łyżeczka octu balsamicznego  Komosę przepłukujemy na sitku i gotujemy  ok 15 minut (wrzucamy(...)gotującej się wody bez dodatku soli). W tym czasie myjemy pomidorki i przekrawamy je na połówki, dodajemy odrobinę pieprzu, ocet balsamiczny i odstawiamy na chwilę. Ugotowaną komosę odsączamy, przepłukujemy chłodną wodą i zostawiamy na chwilę żeby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przenosimy do miseczek.  Jestem ciekawa Waszego zdania na temat tej kreacji

Szybko Tanio Smacznie
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 244

już na pewno nie smakuje jak 300 kcal.   Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić(...)Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach

Matka Żywicielka