patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić w grubszą kostkę. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennamoich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza(...)łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki orzechy pinii - ewentualnie oliwa ocet winny suszone oregano sól, pieprz Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony(...)zrumienienia. Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu. Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa. Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać
wyzwania kuchennełyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę(...)doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejzbyt precyzyjna (właściwie to jest zupełnie nieokreślona) więc to trzeba sobie samemu według gustu i smaku dopasować. papryka (ile tam chcemy) cebula bakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki na 6 papryk). Warzywa(...)papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się w ustach to niech piecze dłużej
Marder&Marder Manufacturepapryki kawałek pora 15 dag boczku łuskanego 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 18% 1 łyżka musztardy delikatesowej 4 ząbki czosnku pęczek szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry sól do smaku przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć(...)rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko. Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową, posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą. Ps. Danie
Wanilia i Kardamonpołączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zdejmujemy z patelni(...)mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło. Pycha
ChilliJemywystarczyły na owinięcie podudzi) 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa mielonego kminku 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki pomidorków cherry przeciętych na połowy 1 avocado obrane i pokrojone w kostkę ¼ czerwonej cebuli, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry 2 łyżki soku z limonki Narzędzie specjalne(...)podudzia najlepiej grillować umieszczone na specjalnym stojaku przez około 30 minut. Podawać je na gorąco z przygotowaną salsą. W czasie gdy podudzi się grillują przygotować salsę. Pokrojone na połowy pomidorki cherrry umieścić na średnim naczyniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i avocado oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszać, skropić sokiem z limonki i podawać z grillowanymi podudziami. Grillowane podudzia
naRuszciesię przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę(...)odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówgrillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 d mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków cherry oliwa z oliwek (Italiamo) spray chili (Italiamo z Lidla) lub oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy(...)łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy sprayem chili (2-3 razy). Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprosty i szybki do zrobienia przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy tak jak ja uwielbiają awokado :) Składniki : - 1 duże awokado - kilka łyżek jogrutu naturalnego - ok 15 pomidorków koktajlowych - makaron razowy - cebula - duży ząbek czosnku - przyprawy Przygotowanie : Makaron ugotować, awokado zblendować lub ugnieść widelcem dodać jogurt, wymieszać z makaronem, pomidorki pokroić i podsmażyć
zdrowa vege kuchniafilm wydawał się pozytywny, do pośmiania, a właśnie na taki rodzaj mam ochotę, ostatnio już za dużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu) garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy(...)Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMój dzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light 4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży(...)suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćswoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około 2 cm brzegu ciasta. Szparagi delikatnie obrać(...)końcach i ułożyć na cieście. Umyte pomidorki pokroić na połówki, a mozzarellę na plastry. Składniki ułożyć na cieście. Jeśli używacie suszonej bazylii, to należy posypać nią teraz potrawę, jeśli świeżej - należy ją ułożyć na gotowym wypieku. Następnie wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 15 minut. Gotową tartę skrapiamy oliwą. Podajemy od razu
W poszukiwaniu inspiracjiPolsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa 4 łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron(...)spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan i mieszamy. Na makaronie układamy mięso
BaRepas