Post Orientalna sałatka z ananasem i grillowaną piersią z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesię smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano, szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy
Pudełko rozmaitościMini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim to świetna przekąska na imprezy, a także danie na kolację czy śniadanie. Piecze się je szybko, bo są na gotowym cieście francuskim, dodaje tylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym(...)szybki i nie wymaga dużego wysiłku. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI I SEREM ŚRÓDZIEMNOMORSKIM. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Arla Apetina (60 g Basil & Oregano i 40 g Red peppers & Chilli) 6 - 7 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych albo cherry około 10 sztuk oliwek czarnych przyprawa
Zakątek rozkoszy kulinarnychlekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację. Składniki: 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 2 plastry wędzonego boczku 1 cebulka 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 2 - 3 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie. Rozgrzać patelnię(...)dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: woreczek szpinaku baby kostka fety duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto(...)pieprzem oraz szpinakiem. Nie solić za bardzo, ponieważ feta jest słona. Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm. Masę wylać na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć na wierzchu. Piec około 40 minut w temperaturze 190 o C aż boki ciasta się zrumienią. Podawać na ciepło
Czerwień i błękitzastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku(...)musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka
Czerwień i błękitjakie to dobre. Tak to zdecydowanie moje ulubione szybkie obiadki! Obiad w 15 minut SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 2 porcje makaronu żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około(...)kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy
SMYKWKUCHNImamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej(...)oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić. Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut. Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją. przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem
Mama Gotujemłodej kapusty 250 g piersi z kurczaka 10 cm kawałek białej części pora 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml) 150 g ogórka szklarniowego 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny sól 1 łyżka soku z cytryny Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychspokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek 1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. Pierś umyć(...)miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi przełożyć na talerz. Do miski wsypać makaron, dodać usmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojone na mniejsze części szparagi. Na sam koniec całość polać sosem (2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny/limonki + całość posolić oraz popieprzyć). Przed podaniem schłodzić
Ugotowaćcienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona(...)było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika) aż do zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód studzimy. Fasolkę i pomidorki dokładnie myjemy. Z fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości
Symfonia Smakówtrakcie świąt). U mnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych) garść szpinaku sól, pieprz Wykonanie: Wbić jajka, wymieszać, dodać pokrojone pieczarki, szpinak i doprawić. Cebulę pokroić w plastry i po jednym włożyć do każdej muffinki. Wlać masę jajeczną. Piec
Tradycyjna Kuchniasól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp do szklanki zalej wrzątkiem przykryj talerzykiem na 7 minut. Gotową przełóż do pojemnika. Dodaj pomidorki (daktylowe, czy koktajlowe nie trzeba kroić zaoszczędzisz czas ;-) ), tuńczyka, bazylię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko skrop sokiem z cytryny.Gotowe! SMACZNEGO! FIT CAŁY DZIEŃ! PIĘKNEGO DNIA
SMYKWKUCHNIkolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (dodałam czarny sezam) - 1 dojrzałe awokado - kilka pomidorków (lima, cherry lub koktajlowe) - kilka czarnych oliwek - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łodygi selera naciowego - limonka (skórka i sok z ½ ) - kilka listków świeżej mięty - różowa sól himalajska - olej sezamowy Komosę ryżową(...)owoce myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki pomidorki, awokado (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki lub pokroić w większą kostkę). Całość skrapiamy sokiem z ½ limonki (zanim wyciśniecie sok, zetrzyjcie lub obierzcie skórkę). Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę, oprószamy
mojewypiekiinietylko