Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty
Vegan TasteOstatnio opublikowany przepis na Łososia z brokułami i sosem pomarańczowym zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi
Moja DelicjaZdrowa pizza z mąki orkiszowej z mozzarellą, pomidorami i rukolą , na domowym sosie pomidorowym to nasza ulubiona pizza fit, którą często robimy i nie mamy wyrzutów
Moja DelicjaChińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się
Kulinarne PrzebojeUwielbiam to połączenie zakochałam się będąc w Rzymie. Ale dodałam również inne składniki Składniki: kilka plastrów szynki parmeńskiej pomidorki małe koktajlowe mozzarella łosoś wędzony oscypek (ser z Polskich gór) ser grecki kostka świeży koperek czarne oliwki wędzona papryka oliwa z oliwek na ten talerz około 8-10 łyżek (włoska) grubo zmielony pieprz Sposób: To wasza fantazja im kolorowej
Viola cooks with passionsprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu, - malinowe – to te największe, mają dużo soku, - bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie nadają się do suszenia, - koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji. Najcenniejszym związkiem chemicznym występującym w pomidorach jest likopen . To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Ciekawostką jest fakt
Garniec MagalieDzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów
WiszniówkaMój termometr pokazuje aktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone
WiszniówkaDotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny lub na muffinki pizze , dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę – może przyda się
CiastkozercyDzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną
Wyprawy kulinarneWiosna pełną gębą: słońce świeci, wszystko wokół się zieleni, komary zaczynają gryźć. Długo trzeba było czekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza
Wyprawy kulinarneJakie to zdrowe! Jakie to proste! Jakie to pyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący
Wyprawy kulinarneNiektórzy ludzie twierdzą, że nie lubią owoców morza. Niektórzy twierdzą, że mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate. Moja odpowiedź jest następująca: zmieńcie restaurację na lepszą. Albo
Wyprawy kulinarneDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym
Wyprawy kulinarnesię delikatnie -z sosem wierzch złożonego naleśnika polewaj obficie sosem Danie udekoruj zieloną pietruszką. Serwuj z kawałkami suszonych pomidorów w zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki, dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu
Szybko SzybkowarDzisiaj zdrowo i jak to się ostatnio modnie mówi "fit". Do tego jeszcze smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję
Wyprawy kulinarneZaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej »
Ana Mari's worlddojrzałe awokado1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuspora garść świeżej kolendryoliwa z oliweksok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)odrobina chili - świeże lub płatkisól, pieprzprzygotowanie:Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Stare GarySzaszłyki to jedne z ulubionych, okazale prezentujących się, a przy tym najprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich mięs
Słodka Stronanastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie
Maminek kulinarnyZapiekankę z cukinii przygotowałam w blaszce o wym. 24cm x 35cm. Jeśli używacie małe cukinie o miękkiej skórce, to nie musicie ich obierać. Jeśli zaś używacie
Kulinarne PrzebojePost Pizza ze szparagami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Orientalna sałatka z ananasem i grillowaną piersią z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesię smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano, szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy
Pudełko rozmaitościMini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim to świetna przekąska na imprezy, a także danie na kolację czy śniadanie. Piecze się je szybko, bo są na gotowym cieście francuskim, dodaje tylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym(...)szybki i nie wymaga dużego wysiłku. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI I SEREM ŚRÓDZIEMNOMORSKIM. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Arla Apetina (60 g Basil & Oregano i 40 g Red peppers & Chilli) 6 - 7 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych albo cherry około 10 sztuk oliwek czarnych przyprawa
Zakątek rozkoszy kulinarnychlekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację. Składniki: 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 2 plastry wędzonego boczku 1 cebulka 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 2 - 3 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie. Rozgrzać patelnię(...)dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: woreczek szpinaku baby kostka fety duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto(...)pieprzem oraz szpinakiem. Nie solić za bardzo, ponieważ feta jest słona. Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm. Masę wylać na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć na wierzchu. Piec około 40 minut w temperaturze 190 o C aż boki ciasta się zrumienią. Podawać na ciepło
Czerwień i błękitzastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku(...)musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka
Czerwień i błękitjakie to dobre. Tak to zdecydowanie moje ulubione szybkie obiadki! Obiad w 15 minut SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 2 porcje makaronu żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około(...)kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy
SMYKWKUCHNImamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej(...)oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić. Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut. Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją. przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem
Mama Gotujemłodej kapusty 250 g piersi z kurczaka 10 cm kawałek białej części pora 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml) 150 g ogórka szklarniowego 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny sól 1 łyżka soku z cytryny Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychspokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek 1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. Pierś umyć(...)miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi przełożyć na talerz. Do miski wsypać makaron, dodać usmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojone na mniejsze części szparagi. Na sam koniec całość polać sosem (2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny/limonki + całość posolić oraz popieprzyć). Przed podaniem schłodzić
Ugotować