Schiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego chleba, bardzo podobnego do focaccii. Można go upiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii
Buniabaje w kuchniDzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam
Magiczne Życie Martysię prezentują. Zresztą oceńcie sami:) Składniki: 2 małe cukinie serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowym kabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:) marynowana papryka pomidorki koktajlowe "zieleninka" - typu bazylia, rukola oliwa z oliwek + granulowany czosnek wykałaczki Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałauczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki śmietankowe - ich użyłam do wysmarowania całości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:200 g paluszków krabowych300 g pomidorków koktajlowych200 g serka wiejskiego ziarnistego2 łyżki posiekanego szczypiorkudo smaku sól ziołowa Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i też wrzucić do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz serek, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową
Monia miesza i gotujejajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujezawinąć kawałek sera i pomidora suszonego. Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor. Podawać z dodowlnymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz cebulki perłowej skropiona olejem lnianym
Monia miesza i gotujePost Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeInspiracja: Cannelloni z mięsem w sosie porowym wg Okrasy . Kuchnia Lidla. Przepis nieco zmodyfikowałam, używając tego, co akurat miałam pod ręką w lodówce. Składniki Szynka wieprzowa
Kulinarne Przebojerazu do puenty! Dziś wpis poświęcony bardzo prostej i przyjemnej "potrawie" oraz zielonym pomidorom - w tym przypadku koktajlowym. Z pomidorami jak to w życiu- raz się udadzą i będą dorodne i dojrzałe, a raz nie, jak w naszym przypadku.. Pomidorki zostały posadzone dopiero w maju, a więc o ok. 2 miesiące za wcześnie, więc nie możemy się dziwić(...)posmarowanym masłem (na ciepło) jak i jako dodatek do kawałka porządnego, ulubionego mięsiwa! Zapraszamy: Składniki: ok 12 sztuk zielonych pomidorów koktajlowych (lub 4,5 dużych) 1 łyżka masła 4-5 płaskich łyżeczek cukru pół limonki Przygotowanie: Pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, zalewamy sokiem z limonki i przysypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Plasterki pomidorów odstawiamy na ok 30 minut
Symfonia Smakówprzygotowaniu i smakowita przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Smak sałatki dodatkowo podkreśla sos musztardowy-miodowy. składniki na 2 porcje 100 g rukoli 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 czerwona papryka 125 g sera mozzarella 125 g wędzonego łososia sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól przepis Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, miód oraz sok z cytryny, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę. Czerwoną paprykę paprykę kroimy w kostkę. Wędzonego łososia kroimy w niewielkie kawałki ale niezbyt małe. Na płaskich talerzach układamy
Smakowite Daniarazem sałatka z miodowym posmakiem. Wykorzystałam sos dodany do łososia, ale przy najbliższej okazji będę robiła z dodatkiem sosu własnej roboty. Składniki: makaron, mix sałat, pomidorki np. koktajlowe, wędzony łosoś, mozzarella, papryka, sos musztardowo miodowy, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, ochłodzić i przełożyć do miski. Wyłożyć sałatę. Łososia, pomidorki, paprykę, mozzarelle, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Całość polać sosem
Państwo Wojtczuk gotująUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z
Basia w kuchni