Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty
Vegan TasteOstatnio opublikowany przepis na Łososia z brokułami i sosem pomarańczowym zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi
Moja DelicjaZdrowa pizza z mąki orkiszowej z mozzarellą, pomidorami i rukolą , na domowym sosie pomidorowym to nasza ulubiona pizza fit, którą często robimy i nie mamy wyrzutów
Moja DelicjaChińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się
Kulinarne PrzebojeUwielbiam to połączenie zakochałam się będąc w Rzymie. Ale dodałam również inne składniki Składniki: kilka plastrów szynki parmeńskiej pomidorki małe koktajlowe mozzarella łosoś wędzony oscypek (ser z Polskich gór) ser grecki kostka świeży koperek czarne oliwki wędzona papryka oliwa z oliwek na ten talerz około 8-10 łyżek (włoska) grubo zmielony pieprz Sposób: To wasza fantazja im kolorowej
Viola cooks with passionsprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu, - malinowe – to te największe, mają dużo soku, - bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie nadają się do suszenia, - koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji. Najcenniejszym związkiem chemicznym występującym w pomidorach jest likopen . To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Ciekawostką jest fakt
Garniec MagalieDzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów
WiszniówkaMój termometr pokazuje aktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone
WiszniówkaDotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny lub na muffinki pizze , dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę – może przyda się
CiastkozercyDzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną
Wyprawy kulinarneWiosna pełną gębą: słońce świeci, wszystko wokół się zieleni, komary zaczynają gryźć. Długo trzeba było czekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza
Wyprawy kulinarneJakie to zdrowe! Jakie to proste! Jakie to pyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący
Wyprawy kulinarneNiektórzy ludzie twierdzą, że nie lubią owoców morza. Niektórzy twierdzą, że mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate. Moja odpowiedź jest następująca: zmieńcie restaurację na lepszą. Albo
Wyprawy kulinarneDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym
Wyprawy kulinarnesię delikatnie -z sosem wierzch złożonego naleśnika polewaj obficie sosem Danie udekoruj zieloną pietruszką. Serwuj z kawałkami suszonych pomidorów w zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki, dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu
Szybko SzybkowarDzisiaj zdrowo i jak to się ostatnio modnie mówi "fit". Do tego jeszcze smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję
Wyprawy kulinarneZaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej »
Ana Mari's worlddojrzałe awokado1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuspora garść świeżej kolendryoliwa z oliweksok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)odrobina chili - świeże lub płatkisól, pieprzprzygotowanie:Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Stare GarySzaszłyki to jedne z ulubionych, okazale prezentujących się, a przy tym najprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich mięs
Słodka Stronanastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie
Maminek kulinarnyZapiekankę z cukinii przygotowałam w blaszce o wym. 24cm x 35cm. Jeśli używacie małe cukinie o miękkiej skórce, to nie musicie ich obierać. Jeśli zaś używacie
Kulinarne PrzebojePost Pizza ze szparagami i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Orientalna sałatka z ananasem i grillowaną piersią z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesię smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano, szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy
Pudełko rozmaitościlekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację. Składniki: 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 2 plastry wędzonego boczku 1 cebulka 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 2 - 3 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie. Rozgrzać patelnię(...)dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnejakie to dobre. Tak to zdecydowanie moje ulubione szybkie obiadki! Obiad w 15 minut SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 2 porcje makaronu żytniego - 1 filet z kurczaka - 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych - 2-4 ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml przecieru z pomidorów - 1 cukinia mała - 1/3 cebuli białej - garść rukoli - listki świeżej bazylii - starty parmezan około(...)kurczaka, cebulę, czosnek i podsmażaj aż kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy
SMYKWKUCHNImamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki Wykonanie: Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej(...)oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić. Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut. Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją. przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem
Mama Gotujespokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek 1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek olej do smażenia Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. Pierś umyć(...)miękkie to do wody włożyć całe szparagi. Gotować pod przykryciem dosłownie minutę. Ugotowane szparagi przełożyć na talerz. Do miski wsypać makaron, dodać usmażoną pierś z kurczaka, pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojone na mniejsze części szparagi. Na sam koniec całość polać sosem (2-3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny/limonki + całość posolić oraz popieprzyć). Przed podaniem schłodzić
Ugotowaćcienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona(...)było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika) aż do zarumienienia powierzchni. Po upieczeniu spód studzimy. Fasolkę i pomidorki dokładnie myjemy. Z fasolki odcinamy niepotrzebne końce z obydwu stron, a pomidorki kroimy na średniej wielkości plasterki. Fasolkę szparagową gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości
Symfonia Smakówtrakcie świąt). U mnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych) garść szpinaku sól, pieprz Wykonanie: Wbić jajka, wymieszać, dodać pokrojone pieczarki, szpinak i doprawić. Cebulę pokroić w plastry i po jednym włożyć do każdej muffinki. Wlać masę jajeczną. Piec
Tradycyjna Kuchniasól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp do szklanki zalej wrzątkiem przykryj talerzykiem na 7 minut. Gotową przełóż do pojemnika. Dodaj pomidorki (daktylowe, czy koktajlowe nie trzeba kroić zaoszczędzisz czas ;-) ), tuńczyka, bazylię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko skrop sokiem z cytryny.Gotowe! SMACZNEGO! FIT CAŁY DZIEŃ! PIĘKNEGO DNIA
SMYKWKUCHNIkolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (dodałam czarny sezam) - 1 dojrzałe awokado - kilka pomidorków (lima, cherry lub koktajlowe) - kilka czarnych oliwek - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łodygi selera naciowego - limonka (skórka i sok z ½ ) - kilka listków świeżej mięty - różowa sól himalajska - olej sezamowy Komosę ryżową(...)owoce myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki pomidorki, awokado (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki lub pokroić w większą kostkę). Całość skrapiamy sokiem z ½ limonki (zanim wyciśniecie sok, zetrzyjcie lub obierzcie skórkę). Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę, oprószamy
mojewypiekiinietylko