Pyszna i zdrowa sałatka na śniadanie zamiast ukochanego musli?! Czemu nie?! Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną! Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw(...)smakowych! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * roszponka – 2 garści * pomidory koktajlowe – 5 szt * szynka parmeńska – 2 plasterki * ser halloumi – ok. 50 g * ocet balsamiczny – 5 łyżek * miód – 1 łyżeczka * syrop malinowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą sałatę mieszamy z pokruszonym serem halloumi i pokrojonymi pomidorkami. Dodajemy szynkę parmeńską i polewamy kremem zrobionym z octu balsamicznego
Ostra na Słodkojaja , tym razem na patelni w postaci kolorowego omletu. Dodatki to kurki i kolorowe pomidorki. Polecam Wam przygotować na śniadanie lub kolację omlet z kurkami i pomidorami jest idealny, apetycznie piękny i smaczny. Omletów na blogu jest ci dostatek, kolorowe, mini, maxi:, polecam m.in.: Omlet ze szpinaku Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Omlet z pomidorami i kiełbasą(...)małą cebulka sól i pieprz do smaku pomidory koktajlowe szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Za pomocą widelca roztrzepać w miseczce 2 jajka z 2 łyżkami wody, tak aby wtłoczyć do masy jajecznej dużo powietrza, Rozgrzać masło, wrzucić kurki i posiekaną 1 cebulkę, doprawić solą, lekko dusić pod przykryciem około 3 minut, dodać połówki pomidorków, dusić kolejną minutę. Wlać masę jajeczną, ruchem kolistym rozprowadzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobiłam w ubiegłym roku. Składniki (na jedną porcję): garść fasolki szparagowej 1 jajko kilka pomidorów koktajlowych 1 ogórek gruntowy sól, pieprz odrobina majonezu Sposób wykonania: 1. Fasolce odciąć końcówki, ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. 3. Pomidorki przepołowić, a ogórka pokroić w plasterki. 4. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, nałożyć na talerz
Kuchnia domowa Aninajwyższa pora na przepisy na lekkie sałatki. SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 10 pomidorów koktajlowych 6 ogórków kiszonych ogórek zielony 2 serki wiejskie szczypiorek 1 mała cebula sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: sałatę rwiemy na części, ogórki zielony i kiszone tniemy na półkrążki, pomidorki na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek cienko serek mieszamy
Kuchnia Beatypominąć jeśli ktoś nie lubi ( tak jak ja).składniki:300-400 g makaronu świderki Omnomnom20 pomidorków koktajlowychkilka czarnych oliwek1 puszka tuńczyka w kawałkach1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszkido skropienia olej lnianyMakaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Pomigorki koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki
Monia miesza i gotujemożna sobie jakoś poradzić, wiedząc jaka czeka nas nagroda. Miały być z pomidorkami ale w końcu o nich zapomniałam ;) Składniki: 3 pęczki białych szparagów 3-4 łyżki masła ok 10 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych ( w wersji z pomidorem ) sól 1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego
Jemy PijemyPrzepis ) 100 g mix sałat 100 g sera feta 10 sztuk pomidorów koktajlowych 10 sztuk czarnych oliwek Sos: francuski sos sałatkowy (np. Knorr) 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sos sałatkowy mieszać z olejem i wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a oliwki w krążki. Do miski
KuchniaWeDwoje.plniewielki melon 1 szkl. ugotowanego brązowego ryżu 1 peczek rzodkiewek kilka pomidorów koktajlowych pół papryki pół puszki kukurydzy sos; sok z jednej cytryny sól, pieprz, Melona przekroić na pół, wyjąc pestki i wydrążyć miąższ za pomocą łyzki do melona. Rzodkiewke pokroić w plastry, pomidorki przekroić na pół, paprykę w kostke a kukurydze odsaczyc. Wszystkie składniki połaczyc
Radość kipiąca uśmiechem.schabu. Kolorowa Sałatka warzywna z miętą, polecam! Składniki: 1/4 sałaty lodowej, 6 pomidorów koktajlowych, 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona, kukurydza, groszek, marchewka), 1/2 zielonego ogórka 1 łyżka sosu chrzanowego Winiary sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej mięty Sałatę lodową kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a ogórka w dużą kostkę nie obierając go ze skórki. Listki mięty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplastry prawdziwego sera feta (200 g) od Greckie Przysmaki 2 mniejsze pomidorki * (100 g) ½ szklanki czarnych oliwek (60 g**) ogórek zielony *** (210 g) ¼ czerwonej cebuli (30 g) ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek “ZE WSI” (20 g) od Greckie Przysmaki * można użyć pomidorów koktajlowych ** użyłam akurat oliwek bez pestek *** można użyć ogórków gruntowych Czas przygotowania
WegePrzepisplastry prawdziwego sera feta (200 g) od Greckie Przysmaki 2 mniejsze pomidorki * (100 g) ½ szklanki czarnych oliwek (60 g**) ogórek zielony *** (210 g) ¼ czerwonej cebuli (30 g) ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek “ZE WSI” (20 g) od Greckie Przysmaki * można użyć pomidorów koktajlowych ** użyłam akurat oliwek bez pestek *** można użyć ogórków gruntowych Czas przygotowania
WegePrzepiszaległości kulinarne. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę. :) ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Opakowanie rukoli Pomidory koktajlowe ok. 10 szt. Mozzarella Czarne oliwki ok. 15 szt. Kukurydza konserwowa Jogurt naturalny Przyprawy (curry, zioła prowansalskie, sól, ostra papryka, czosnek granulowany) Rukolę wsypujemy do dużej miski (większe listki rwiemy na mniejsze kawałki). Pomidorki kroimy na ćwiartki, oliwki w plasterki, a mozzalellę w drobną kosteczkę
Zdrowo i kolorowodymki ze szczypiorem , 5 pomidorów koktajlowych czerwonych , 5 pomidorów koktajlowych żółtych , 1 średni świeży ogórek , 2 garście ziaren słonecznika. Z cykorii usunąć zewnętrzne liście oraz zielone końcówki, a ze środka wyciąć głąb. Cykorię poszatkować drobno. Papryczkę posiekać drobno. Szczypior pokroić drobno, dymkę posiekać. Pomidorki przeciąć na pół i wycisnąć pesteczki - mogą
Codzienna kuchnia niecodziennaostatnich plonów. Miniony weekend spędziłam zatem na sprzątaniu szklarni i jej okolic. Zebrałam sporo orzechów i ostatnie pomidory. Pomidory powsadzałam w słoiki, w zimie zjemy z ochotą. Takie pomidorki w zalewie robię od lat. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Po otwarciu słoika można je przetrzeć do zupy czy sosu pomidorowego. U nas jednak najlepiej schodzą podane w całości(...)kolacji. Zajadamy wraz z dodatkami, cebulką, czosnkiem a i zalewą rownież nie gardzimy :) Polecam. Składniki - pomidory ( najlepiej jędrne, twarde i nie za duże, mogą być i zwykłe i koktajlowe ) - cebula - czosnek - gorczyca - pieprz ziarnisty Zalewa - 1 litr wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka soli kamiennej Wykonanie Zaczynam od przygotowania zalewy : wodę zagotowuję, dodaję do niej sól i cukier, mieszam
Kuchnia z widokiem na ogród