pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:166/200)

Caprese, czyli włoska klasyka. 139

rodziców...Jeśli chodzi o formę można wykazać się inwencją:) Można po prostu ułożyć na talerzu plasterki pomidora, a na nich plasterki sera. Ciekawie wychodzi też połączenie pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych z mini kulkami mozzarelli. Tu mi się przypomina druga historia - kiedy pojechaliśmy z kolegą F. w góry i poprosiłam, żeby pokroił pomidora do mozzarelli, a on zapytał

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym 143

Kolejny szybki makaron - w takim kształcie jeszcze go nie jadłam, więc postanowiłam wypróbować. Do tego sos pomidorowo-paprykowy z bazylią. Polecam. Składniki: pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych mała czerwona papryka papryczka chili garść listków bazylii 2 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz opakowanie makaronu radiatori Wykonanie: Pierś z kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać

Pasja Smaku
Papryka faszerowana kuskusem 191

jadłam paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem jednak zdecydowałam się na ukochany przeze mnie ostatnio kuskus. Połączenie jest lekkie i smaczne. Składniki: 6 średnich papryk opakowanie kaszy kuskus 8 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki 4 ogórki konserwowe sól, pieprz pół łyżeczki chilli 30 dag żółtego sera Wykonanie: Kuskus zalać wrzątkiem trochę powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem

Pasja Smaku
Pesto pomidorowe z orzechami laskowymi 163

myślę o lecie, przypomina mi się zapach suszonych na słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować

Pasja Smaku
Tartaletki ze szparagami i kabanosami 137

jeszcze nie zdążyliście nic przygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy.  Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego

Pasja Smaku
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 211

oraz jogurt grecki. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę po dwa kawałki kurczaka i jeden pomidorek koktajlowy. Chociaż dopuszczona jest także dowolność w tym względzie.  Szaszłyki grillować do czasu, aż mięso będzie upieczone.  Do szaszłyków świetnie pasują dipy lub salsa z pomidorów i czerwonej

Pasja Smaku
ŁOSOŚ W GALARECIE 249

wody ( u mnie 2 szt na 1l)- wywar warzywny : można przygotować go gotując warzywa rosołowe w wodzie lub użyć bulionetki , kucharka itp.+ do dekoracji np.jajko ugotowane na twardo, pomidorki koktajlowe,nać pietruszki, majonez, papryka itp.Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie 12) i włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Można posłużyć się kostką rosołową lub gotować wywar z warzyw

Smaczne Zdrowe
Wytrawna babka rozmarynowa 124

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 554

frytkami), młodsza gustuje w pizzy z szynką i pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki: kiełbasa z gorzkawą czerwoną cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z serkiem ricotta i pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami. Tak Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam

Mia Cucina Sofieta
Schiacciata z rozmarynem i pomidorkami 142

Schiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego chleba, bardzo podobnego do focaccii. Można go upiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą.  Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatkowe spaghetti wg Buni 155

Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii

Buniabaje w kuchni
Placek otrębowy ala pizza z roszponką 134

Dzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam

Magiczne Życie Marty
C - Roladki z grillowanej cukinii 163

się prezentują. Zresztą oceńcie sami:) Składniki: 2 małe  cukinie serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowym kabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:) marynowana papryka pomidorki koktajlowe "zieleninka" - typu bazylia, rukola oliwa z oliwek + granulowany czosnek wykałaczki Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w  cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort kanapkowy / Tort z chleba 210

uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę,  wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki śmietankowe - ich użyłam do wysmarowania całości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała