żółtka 200 gram masła 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: 200 ml śmietany 30% lub 36% 3 jajka 250 g mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię(...)nadzienie. Wlać śmietankę do miski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały. Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki. Pokroić na połowę pomidorki. Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa przyprawy - zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić. Na tej samej patelni
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoprzepis na kolorową zapiekankę. Pyszna i prosta Zapiekanka makaronowa z kiełbasą Składniki: 400 g suchego makaronu kolanka ozdobne Lubella 1 duża cebula 2 kiełbasy zwyczajne 2 jajka żółte pomidory koktajlowe 100 ml śmietany 30% 2 op. sera topionego sól morska prowansalska do smaku 1 łyżka oleju ognista mieszanka przypraw czarny pieprz szczypiorek Cebulę siekamy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy(...)podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy 2 jajka, ubijamy za pomocą trzepaczki, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół. Makaron mieszamy z podsmażoną kiełbasą i cebulą, dodajemy pomidorki i kawałeczki pokrojonego sera, przekładamy do formy od tarty, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany. Wstawiamy do nagrzanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor koktajlowy natka pietruszki sos ziołowy ketchup 1 cebula czerwona oliwki czarne Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane na tarce drobne oczka. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę(...)Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i pieke 20 minut, potem rpzewracam na druga stronę i piekę jeszcze 10 minut. Placuskzi podaję z łososiem, sosem, ketchuepm, oliwkami, ogórkiem, pomidorkiem, cebule i posypuję natką. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce drobne oczka, cukinię ścieram razem ze skórą na tarce jarzynowej. Przekładam warzywa na sitko i odsączam z wody. Dodaję jajko
wesoła kuchniałyżki * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka * olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ziemniaki * pomidory koktajlowe * marchew * pietruszka * brokuły * miód * oliwa z oliwek * świeży tymianek * orzechy laskowe * sól pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Oczyszczonego kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw ( dokładnie ), zawijamy w folię(...)pół, pomidory delikatnie nacinamy. Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiam oliwą zmieszaną z miodem, posypujemy orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem. CAŁOŚĆ: Zamarynowanego kurczaka układamy blasze ( pomidorki możemy dać również do niego ), wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika z funkcja parowania. Kurczaka dajemy wyżej, warzywa niżej. Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę
Ostra na SłodkoSkładniki (na 1 porcję) - 6 liści sałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób(...)plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpapryczka chilli 2 duże ząbki czosnku i tu się kończą podobieństwa do aglio olio bazylia garść słonecznika Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później. Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli(...)niedobry.* Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią. Smacznego :) * jeśli ktoś chce dodać pomidorów suszonych lub koktajlowych (przekrojonych na pół), to dodać je w tym momencie I ponownie zapraszam do polubienia profilu EwaKuchennie na facebooku: KLIK
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii(...)przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki ok 2 cm. Układamy w tortownicy
Niezły Młynekjest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku(...)wrzeć wkładamy do niej przepiórcze jajeczka. Gotujemy ok 3,5 minuty. Będą wtedy miały piękne żółto- pomarańczowe środki. Studzimy. W czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy i kroimy
DefinicjaSmakudorady 1 op. mrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, przyprawa prowansalska cytryna Dodatkowo: pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej(...)popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około minut. Podawać z pomidorkami z fetą i kaparami. Smacznego
MarciochaKucharzytarte, ktora zrobilam jeszcze przed wakacjami, ale czas nie pozwolil mi na jej publikacje. Dlatego z wielka radoscia czynie to dzis.Tarta jest doskonalym polaczeniem slonej fety i slodkich pomidorkow koktajlowych. Przyznam, ze bylam nia mile zaskoczona. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje.Tarta z pomidorami i fetaskladniki:ciasto250 g maki pszennej100g maslaplaska lyzeczka proszku do pieczeniasol4-5 lyzek wodynadzienie:400g pomidorkow(...)oraz wode i zagniatamy jednolite casto.Nastepnie walkujemy je i wykladamy forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy na 30 minut do lodowki.Po tym czasie na ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze.Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki.Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkiświeży ananas dostępny 150 g sera fety, pokrojonego w kawałki 200 g piersi z kurczaka 50 g świeżych krewetek 1 opakowanie miksu sałat ciemne oliwki, pomidory koktajlowe sól, pieprz i papryka słodka i ostra w proszku(...)grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy nią miseczki ananasa i polewamy sosem winegret. Podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliposiłków. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i szczęście. Tak wiec smacznego :) Składniki : 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1,5 szklanki kuskusu 2 ogórki gruntowe 250g pomidorów koktajlowych 1 dymka ze szczypiorkiem 1 mała cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)wodą, tak aby wrzątek zakrył całą kaszę dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, solimy do smaku, pozostawiamy pod przykryciem na około 5 min. ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki dymkę i czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy miętę, bazylię i pietruszkę obrywamy z listków wszystkie składniki delikatnie mieszamy z kuskusem dodajemy oliwę, sok z cytryny
zobacz ich smakrazu zakręcamy. dodatki:30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowychWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do kurczaka. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki(...)sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta.Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam
Z Majeczką w kuchnistać długo w kuchni.Przekonam Was jednak,ze przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawdę warto! Składniki: ok 500g fasolki szparagowej 2 duże pomidory lub pomidory koktajlowe podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa sól,pieprz,czosnek Pierś z kurczaka lekko rozbić,przyprawić 2 ząbkami czosnku,solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa.Najlepiej zrobić to rano,ale jeśli(...)wrzącej,osolonej wodzie.Odcedzić.Gdy mięso jest usmażone na tą patelnię wrzucić fasolkę,wycisnąć 1-2 ząbki czosnku,przyprawić niewielką ilością przyprawy do gyrosa,wymieszać i chwilę podsmażyć. Pomidorki pokroić w większe kawałki,dodać pokrojone usmażone mięsko oraz fasolkę szparagową.Całość dokładnie wymieszać,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Do tego dania pasują
Niespełnione zdolności kulinarneszklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek sok z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie:Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy(...)kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity