podpłomyk - 204 przepisów (strona:12/14)

Proziaki- puszyste bułeczki na sodzie z kremem pisatacjowym Super Krówka. 200

Dzisiaj tak dla przypomnienia pyszne, puszyste i proste w wykonaniu bułeczki proziaki, podpłomyki jak wolicie, na śniadanie lub kolację, super jako dodatek do zup :) Chciałam Wam również polecić wyśmienity krem pistacjowy Super Krówka . Super Krówka posiada wyśmienite i zdrowe wegańskie słodycze wytwarzane na bazie kokosu i cukru. Polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej oraz tym którzy mają nietolerancję laktozy. Krówki

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza - historia prawdziwa 165

pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie pokrywali chleb serem i daktylami.  Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać rodzajem pierwotnej pizzy? Aktualnie nazywany podpłomykiem różnił się jedynie dodatkami. Egipcjanie również wypiekali ten rodzaj pieczywa, Hindusi mieli swój chleb naan, który dodatkowo wypiekany był w piecach Tandoori, ale niestety żaden z nich nie był podawany

Better Life By Auntie Ju
Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar 140

ewentualnie szczyptę soli. Jest to najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku.     The post Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Focaccia na grillu 130

obecnie są Włochami. Ostatecznie lud ten został zromanizowany, a Rzymianie, typowo dla swojej cywilizacji, wchłonęli zdobycze cywilizacyjne podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 119

przez naszą niezdarność dotknie podłogi? Czyż nie jest to oznaka świętości tego, przecież prostego produktu spożywczego? Wystarczy patosu. Chleb w różnej postaci jest świetnie znany na całym świecie. Europejski podpłomyk, czy kołacz od bardzo dawna pełnił rolę codziennej diety i odświętnego dania.Tak samo pulchny, o bryłowatych kształtach, jak w Europie chleb wypiekany jest również w Ameryce. Ludność zza oceanu przywiozła

Moja Mama Gotuje
Karnawałowe stroje Flintstonów i podpłomyki z ziarnami 182

Dąbrowie Górniczej. Bardzo zdrowa impreza karnawałowa - 5,5  km po parku z kijami w przebraniu  Flintstonowie. Fajna atmosfera. Szkoda, że nie upiekłam na tą imprezę  podpłomyków z ziarnami - jak ulał pasowałyby jako pożywienie Flintstonów. Przepis znajdziecie tutaj w poprzednim poście. Stroje Flintstonów bardzo się spodobały. Zajęliśmy I miejsce i otrzymali w nagrodę zaproszenie do restauracji  Łęknicka

Gotuj Sam!
Jakie naczynia kuchenne kolekcjonuję? 142

ceramiczny zestaw w azjatyckie wzory tak mi się spodobał w sklepie, że kupiłam dwie miseczki oraz dwa talerzyki. Jako pierwszy został w nich podany hummus z suszonymi pomidorami i podpłomykami. Talerzy mam naprawdę sporo, ale tylko nieliczne sztuki lubię szczególnie. Podobają mi się zwłaszcza jasne kolory, ostatnio połączenie bieli z granatem. Zauważyłam, że w stylizacjach kulinarnych lubię podobne kolory

Moja smaczna kuchnia
Pita 95

sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Ja moje chlebki podałam z humusem – smakują pysznie. Trochę jak nasze podpłomyki, których tak dawno nie jadłam, a tak bardzo w dzieciństwie lubiłam. Czas wykonania: 2 h – 2h 30 min Ilość […] Artykuł Pita pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczona ricotta z gremolatą, tymiankiem i oregano 78

łyżeczką oliwy z oliwek. Ser zapiekamy w temp. 180 st. C. przez około 20 minut, aż ser zacznie odchodzić od brzegów. Najlepiej smakuje na gorąco. Można podać z np. podpłomykami lub suszonymi pomidorami. Ricottę można wymieszać np. ze startym parmezanem, ale wtedy użyj już mniej soli

Moja smaczna kuchnia
Jak upiec w domu pizzę jak z włoskiej pizzerii? - darmowy ebook na Międzynarodowy Dzień Pizzy! 159

domowych warunkach. Po przeczytaniu mojego ebooka będziecie wiedzieć: jak przygotować tradycyjne włoskie ciasto na pizzę, ale też ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne sosy pomidorowe jaką mąkę wybrać do ciasta na pizzę w jaki sposób wyrobić ciasto i jak uformować

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 174

kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar!   Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też

Ugotowane pozamiatane
Chleboteka - z miłości do glutenu 141

chleba lubi być posmarowana czymś więcej niż nożem. Przy wspólnym stole. Ciepła, chrupiąca bagietka i do szczęścia człowiekowi nic więcej już nie potrzeba. Tarte flambée z crème fraîche, czyli podpłomyki z tłustą kwaśną śmietaną. Drożdżówki wypełnione po brzegi jabłkami. Piotr Kucharski, który chleb na mące z niejednego młyna piekł. Andrej Siskov — to spod jego ręki wychodzą bochny z chrupiącą

Food Square
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 157

Zanim musiałam przejść na dietę, uwielbiałam wszelkiego rodzaju placki, takie jak tortille, podpłomyki, indyjskie chapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki

Quinoa Raz!
Bazlama- turecki chleb z patelni 233

Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni , w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).     Składniki: (na 4 sztuki)   320 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Testaroli z pesto rzodkiewkowo-botwinowym 120

brzmieć - makaron, lub pasta.  Testaroli to pierwszy makaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszonki i fermentacje 184

tego wszystkiego było mało, to zdradza też przepisy, jak to wszystko potem jeść, do czego dodawać, jakie z tego przygotowywać dania. I tak dostajemy kiszone rzodkiewki w kozim maśle, podpłomyk z wędzoną słoniną i kiszonymi kurkami, krem z dyni kiszonej w maślance, gulasz wołowy z kimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy

GRUBY WAŁEK
Najlepsze książki o fermentacji 2016 144

marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal   „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce

Ugotowane pozamiatane
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 162

też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje” – recenzja pochodzi

Ugotowane pozamiatane
WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ 127

dag.masła 15 dag.cukru 2-3 żółtka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chłodnik Dwa ogórki 141

upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki

Codziennik Kuchenny
PODPŁOMYKI Z CIASTA PIEROGOWEGO MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 158

zresztą w ten czas i tak musieliśmy zimą palić w piecach ,które były w pokojach ,więc nie było z tym problemu.Mama ,na takiej kuchni piekła mi wspaniałe placki zwane PODPŁOMYKI dzisiaj, z ciasta PIEROGOWEGO,bo pierogi u nas musiały być często,tak je uwielbialismy z rodzeństwem,zwlaszcza mój brat.Robilo się wtedy więcej tego ciasta ,walkowało i wycinalo się krążki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 117

Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki

Gotowanie i blogowanie
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 236

wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii to głównie kuchnia muzułmańska, bogata w potrawy z mięsa baraniego i koziny oraz drobiu. Istnieje wiele smakowitych potraw przygotowanych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
88 przekąsek i napojów dla kibica 301

faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem

Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 127

miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich

Wiem co jem
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 139

Pyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz

Passions hobbies life
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 120

tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z cieciorki 96

się okazało, że wyglądem i smakiem wcale, a wcale kukurydzy to nie przypominało :p Schowali do lodówki i mi powiedzieli, że się pomylili i zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko

Moniki Smakołyki
Podpłomyki . 8299

Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :)    Zapraszam  do wypróbowania bo są bardzo

Sama słodycz i szczypta chili
Rieska! Mniam! 164

wspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis i szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna

sierotka maRysia w kuchni
Potrawy kuchni podkarpackiej 138

wyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak:  bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno

Trzeci talerz
Podpłomyki 280

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników

NA MOIM TALERZU
Inspiracje talerzowe #2 156

ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html

NA MOIM TALERZU
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 153

smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki

SzczyptaSmaQ
PIZZA PODPŁOMYK Z KURKAMI 147

Coraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem

Mam To Na Widelcu
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 179

uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku lub na podpłomykach, jak u mnie na zdjęciu. Możemy z powodzeniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pide z cukinią i fetą 161

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci

Chilli Czosnek i Oliwa
"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja 124

przykład podczas letniej wycieczki nad jezioro bądź weekend w agroturystycznym pensjonacie. Jestem pewna, że prędzej czy później uda się Wam zorganizować ognisko i zabłysnąć wśród znajomych choćby różnymi rodzajami podpłomyków. A do tego czasu pozostaje zachwycać się zawartymi w książce ciekawostkami i uczyć przepisów na pamięć – nie jest to trudne, bowiem większość zawiera zaledwie kilka składników. Nie wszystkie dania wymagają

Życie zamknięte w smaku
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 154

składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka

upichcona
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 156

wyśmienitą wołowiną QMP   Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą

Dzieje kuchennej Wiewióry
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Be Fit Be Strong
Hummus z bobu 121

ewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Co na grilla 195

dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla

codojedzenia
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 195

Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 125

zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie

Marder&Marder Manufacture
Rukola na tapecie 158

kiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ

les mirabelles
Mini kanapki z mini wafelków 162

przesyłkę z produktami firmy KUPIEC do testowania. Jest to część mojej nagrody w konkursie „Zdrowe nie nudne”. Będę takie przesyłki otrzymywać co miesiąc przez cały rok. Część nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście

Wiem co jem
Bułeczki z lilakiem vel bzem 135

potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam  przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki

les mirabelles
Mini pizza z jajkiem 152

śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem 188

śniadanie 2 mini pizze. Ostatnio była mini pizza z jajkiem czyli jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto było prawie takie same jak w podpłomykach. Teraz kolejna pizza, tym razem byłą Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym. Do ciasta wykorzystuję dobrej jakości oliwę. Pamiętajcie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biskupiński przysmak 231

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biskupiński przysmak ☺ Byliście kiedyś w Biskupinie ? Jeśli tak, to na pewno jedliście tamtejszy przysmak, czyli podpłomyki. Jest to naprawdę proste i idealne dla niejadków :) Potrzebujemy: ·        Sól ·        Wodę

Bonapetit2xM
Zdrowy fast food, czyli miały być tortille;) 261

przepisie. Tym razem podeszłam do tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w domu, z tym, że ciasto na tortille z mąki kukurydzianej okazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego faktu zdecydowałam się na zrobienie naleśników z 3 rodzajów mąk i ta decyzja wyszła

Zdrowa Kuchnia Sowy
ciasteczka a'la podpłomyki do dipu 180

1,5 szklanki mąki 1 jajko + 1 do posmarowania ciastek 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól duża szczypta Papryka słodka i ostra do

cukrem pudrem posypane
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 134

Chleb żytni z jabłkami czy też chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za jabłkami. Pyszny chleb piekę z jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie jabłkowego cydru

codojedzenia
Przepis na chleb z formy 176

Idealny przepis na chleb. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i wypiekam, nie powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na chleb z formy z nasionami

codojedzenia
Chleb żytni z kminkiem 125

Chleb żytni na zakwasie żytnim jest jednym z moich ulubionych wypieków. Aby upiec chleb żytni z taką ilością żytniej mąki jak w przepisie poniżej może wydawać

codojedzenia
Chleb na proszku pełnoziarnisty 170

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na

codojedzenia
Chleb z nasionami na drożdżach 145

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę

codojedzenia
Chleb anyżowy pszennożytni 124

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest

codojedzenia
Chleb levain z durum 163

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać

codojedzenia
Pizza chleb bake off 167

W tygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi

codojedzenia
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 153

Co tu dużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi

codojedzenia
Jak zrobić naan z patelni 170

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego

codojedzenia
Żytni chleb na drożdżach 168

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według

codojedzenia
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji 142

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania