podpłomyk - 204 przepisów (strona:8/14)

Domowy makaron pietruszkowy 110

rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia. Powtarzam jednak makaron. Tym razem

365 dni dookoła kuchni
podpłomyki placki z blachy. 252

zapomniał kupić pieczywo?? Mając w domu mąkę, olej i grill możemy przygotować podpłomyki. Ciasto przygotowuje się bardzo podobnie, jak na pizze bez dodatku drożdży. Pieczone na grillu są genialne, smakują jak u babci. Dużo lepsze od tych pieczonych w piekarniku czy na patelni. Składniki 1 szkl mąki pszennej około 80 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek

Kulinarne pyszności Molki
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 179

szacunkiem dla natury. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki flatbread na jogurcie 153

mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan , pity , pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne. Pamiętajcie jednak, że podstawą tych

PatiGotuje
Przepisy na majówkę 99

szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Przepisy z nowalijkami 147

szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą

Moja smaczna kuchnia
Chlebki Naan 147

Chlebki Naan są świetnym dodatkiem do indyjskich dań typu curry czy jako pieczywo do nadziania ulubionymi składnikami (jak np. pitę). Podobne do naszych rodzimych podpłomyków sprawdzają się także jako spód do "pizzy". Chociaż tradycyjnie piecze się je w kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych. Składniki (8 sztuk) -1 szkl. letniej wody -2 łyżeczki

Zielona Kuchnia
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 118

pasjonujące. Zwracają uwagę na rzeczy, które nas dawno temu przestały zachwycać. Jak zabawa plasteliną, świetny sposób na uspokojenie dla dorosłych. Zamiast plasteliny lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite na klocki. Dzieci

KulinarneImpresje.pl
Dal z czerwonej soczewicy 117

czasu mieszając. 5. Na końcu dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną w szklance z 2 łyżkami gotowego dal. Gdybyśmy dodali śmietanę bezpośrednio do garnka, mogłaby się zwarzyć. Dal świetnie smakuje z podpłomykami, chlebkiem naan lub podpieczoną tortillą. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Jarskie wrap z naan, batatów i awokado 150

wszystkie ulubione smaki połączyć w jedną pyszną całość. Dla mnie to super jedzenie. Delikatne, bezmięsne i mało pracochłonne, oczywiście pod warunkiem, że mam zamrożony naan. Akurat upiekłam kolejną porcję podpłomyków naan i po raz pierwszy na kamieniu do pieczeniu. Naan pieczony na kamieniu jest świetny i najbardziej zbliżony do naan pieczonego w Indiach. Znowu dzisiaj byłam zadowolona, bo piekło

codojedzenia
Chlebki Naan z solą i ziołami prowansalskimi 177

Naan to indyjski płaski chleb, coś podobnego jak popularne w naszym kraju podpłomyki . Podawany jest z różnymi dipami, sosami, czosnkiem, ziołami, do potraw typu curry. Z powodzeniem zastąpić może tradycyjne pieczywo, stanowi pyszną zakąskę do wielu dań. Chlebki Naan wypiekanie są z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem drożdży. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania- są naprawdę bezproblemowe. Mnie najbardziej smakowały

Nastoletnie Wypiekanie
Sylwester 2017 250

oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem

Moja smaczna kuchnia
Przepisy na Sylwestra 390

MAKARONOWA Z SERAMI (JUTRO NA BLOGU) SAŁATKA Z BROKUŁEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ DIJON SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I PESTO SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MUSZTARDĄ SAŁATKA CAPRESE PODPŁOMYK Z KONFITURĄ Z CEBULI BRUSCHETTA Z POMIDORAMI FOCACCIA Z ROZMARYNEM PIZZA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PALUSZKI CHLEBOWE PRZEKĄSKA DO PIWA LUB WINA TARTY Z POMIDORAMI TARTA

nietylkopasta.pl
Recenzja książki “Zioła dla smaku, zdrowia i urody” 138

otarcia, alergie lub bolące stawy, -nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, pilingi, -przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe a także przetwory oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy, przyprawy, -dowiesz się jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre samopoczucie i wygląd. Dziękuję Wydawnictwu Edgard

Pieguskowa Kuchnia
Bliny gryczane, dziady i polskie Stonehenge 120

miejsce samo się obroniło przed takim procederem i ostatni kościół, który miał zostać zbudowany zapadł się w tym miejscu pod ziemię. Postanowiłem przyrządzić gryczane bliny według starej receptury. Bliny, podpłomyki i naleśniki to jedne z pierwszych sposobów przetwarzania mąki.AS Czy bliny były jedzone podczas dziadów? Zależy przez kogo, gdyż jedna z teorii mówi, że jedzono to co lubiano najbardziej

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania