Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach. Upiekłam ciasto z dyni przepis i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)masy. Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru. Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka Artykuł Placki z dyni
Pieprzyć z FantazjąCześć! W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni. Pycha! Składniki: * 50 dkg dyni * 10 dkg szpinaku * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * sól * papryka ostra * 2 ząbki czosnku * papryka słodka w płatkach Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno. Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z masą. Przyprawiłam do smaku solą, papryką i dosypałam paprykę słodką w płatkach. Wykładałam masę po 2-3 łyżki (1placuszek) i smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoto brązowy kolor. Notatki: * można je jeść z sosem jogurtowym bądź czosnkowym Smacznego! Lidka Artykuł Placuszki z dyni i szpinaku pochodzi
Pieprzyć z FantazjąBardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 10-12 placuszków. Jajko, cukier, cukier waniliowy, jogurt wymieszać razem. Dodać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać olej i położyć porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem klonowym i owocami. Oczywiście można je podać z cukrem
Kuchnia PokoleńPuszyste placuszki bez miksera – to propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, kiedy znudziły się nam już tradycyjne kanapki. Z poniższych składników wychodzi aż 19 placuszków, więc spokojnie naje się nimi nawet 4-osobowa rodzina. Sprawdzą się ś The post Puszyste placuszki bez miksera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeźródło beta-karotenu. Ich słodki smak przełamie odrobina ostrej papryki i korzennych przypraw, a w połączeniu ze słonawym, wędzonym łososiem są wręcz obłędne. Ja przygotowałam z nich bardzo proste placuszki, które można zarówno usmażyć jak i upiec. Aby danie było bardziej konkretne, można podać je z sadzonym (lub np. ugotowanym w koszulce) jajkiem. Do placków używam łososia wędzonego na zimno(...)bataty. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią), do wymieszania składników. W trakcie mieszania, gdy bataty puszczą nieco wody, dodajemy pozostałe dwie łyżki mąki. Tak przygotowaną masę możemy usmażyć lub upiec. Jeśli placuszki chcemy usmażyć, wystarczy nakładać je na warstwę silnie rozgrzanego oleju i smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Znacznie zdrowsza będzie wersja pieczona. Należy wtedy nagrzać piekarnik
Poezja smakugrzybów leśnych Bliny , bo o nich mowa to danie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej ale jest również daniem typowym dla kuchni białoruskiej i ukraińskiej. Bliny to małe placuszki robione z ciasta na bazie drożdży i mąki. Te tradycyjne zawierają w sobie mąkę gryczaną lub połączenie mąki gryczanej z inną mąką. Mniej tradycyjne bliny robione są z dowolnej mąki(...)podać czasu potrzebnego na usmażenie grzybów. Zależy od od rodzaju grzybów, po które sięgniecie. Ja moje grzyby leśne kupiłam w sklepie i smażyłam je w sumie 20 minut. Lubisz placuszki na bazie jaj i mąki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki z suszonymi pomidorami . The post Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych appeared first on MeCooks
mecooksPuszyste i lekkie placuszki na kefirze. Idealne na śniadanie, gdzie możemy podawać je z mnóstwem ulubionych dodatków . Dzięki odrobinie syropu klonowego lub miodu, smak kefiru jest niewyczuwalny. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie, zabrane w pojemniku . Placuszki na kefirze 125 g kefiru ((1/2 szklanki)) 75 g mąki pszennej ((1/2 szklanki)) 1 jako 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wszystkie składniki(...)dodatkami. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 87 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 14,1 | Tłuszcze: 1,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Placuszki na kefirze pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcupyszne dzień dobry polecają się wytrawne placuszki śniadaniowe z warzyw. Chętnie wyskoczą wprost z piekarnika na Twój stół, by dodać Ci energii od samego rana 🙂 Często robię placuszki w różnym wydaniu, bo to dla mnie prosta w wykonaniu forma podania różnych owoców czy warzyw. Wystarczy pokroić drobno warzywa, dodać jajko, mąkę i gotowe! Ot i … Artykuł Wytrawne(...)placuszki śniadaniowe – witaminowa pobudka! pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkatrawie, które bez większych przeszkód mogło trwać do późnego popołudnia. Właśnie na jedno z takich śniadań pod gołym, majowym niebem zabrałam klasyczne rosyjskie syrniki , czyli delikatne twarogowe placuszki, które wspaniale smakowały z dżemem malinowym! Tym razem, moszcząc się wygodnie w jesiennych promieniach słońca, uformowałam te same syrniki w wersji na słono, wypchane po brzegi świeżymi ziołami i aromatem czosnku(...)Złote placuszki z delikatnie chrupiącą skórką i jeszcze delikatniejszym wnętrzem w wersji wytrawnej, to naprawdę pyszna przekąska! Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, bo na zimno także smakuje wybornie lub szybki obiad/ kolacja w środku tygodnia. Nade wszystko jednak będzie świetnym czasoumilaczem i przekąską podczas jesiennego pikniku, czy leśnej wyprawy bo złoty bukiet liści. Pyszne, szybkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem. Źródło
Smaki Na TalerzuBiszkoptowe placuszki bananowe to doskonała propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę nie tylko dla najmłodszych. Zapewniam, że dorosłym również posmakują! Placuszki są niezwykle puszyste oraz delikatne i tak... przyjemnie bananowe. Polecam! (około 6 sztuk) 1 banan (dojrzały) 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/masło do smażenia Banana należy rozdusić widelcem na gładkie(...)końcu do masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami
Di gotujeprzyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany(...)dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju
Korniszonkiprzyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany(...)dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju
Gotujemy i jemyzrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą(...)mozzarelli łyżka nasion słonecznika 2 łyżki płatków jaglanych (może być też bułka tarta) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 8 placuszków Wartości odżywcze w jednej sztuce Kalorie: 52 Białko: 3,7 g Tłuszcze: 2,8 g Węglowodany: 2,9 g Przygotowanie Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 5 minut
Analiza Smaku